adscode
adscode

TEOG'da Hatalı Sonuçlara İtirazlar Sürüyor

TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tepkiler dinmek bilmiyor. İptal edilen soruların sınav sonuçlarını olumsuz etkilediğini belirten veliler sonuçlara itiraz ediyor.

TEOG'da Hatalı Sonuçlara İtirazlar Sürüyor
MEB
''28-29 kasım 2013 tarihinde yapılan 8. sınıf SBS sınavlarında Bozüyük Atatürk Ortaokulu 8 sınıfında okuyan çocuğum Fen Bilgisi dersinden sıfır almıştır. Normalde bütün dersleri iyi olan hatta en son veli toplantısında Öğretmenleri tarafından  fen lisesine bile gidebilir bu çocuk dedikleri öğrenci Fen Bilgisinden bu önemli sınavda sıfır almıştı. İster istemez araştırmaya başladım ne yazık ki hem Bilecik hem Bozüyük Milli Eğitim Müdürlüklerinden bize çok yardımcı olamadılar, benim bildiğim şeyleri söylediler yani hakkını kendiniz arayın dediler. Bende kendi imkanlarımla araştırdım .Sonuçta Muratdere köyünden  o gün öğrencilerin  Atatürk ortaokulunda sınava girdikleri ve benim çocuğumla aynı sınıfta sınava katılan oda cok başarılı bir kız öğrencinindi fen bilgisinden sıfır aldığını her iki öğrenicinde ikili kopya çektikleri bahanesiyle sıfır verildiğini anladım. Simdi bu test kâğıtlarını bilgisayar ortamında değerlendirildiğinden aynı sınıfta aynı doğru ve aynı yanlış cevap verenlerin başka başka sıralarda da otursa başka başka soru kitapçıklarında (A-B-C-D) çözseler de aynı  olduğu için kopya muamelesi  gördüğünden yapacak bir şey olmadığını söylediler. Benim ricam henüz daha kopyanın bile ne olduğunu bilmeyen bu öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için yardımcı olmanız, bizlere yol gösterip Milli Eğitime Bakanlığına gerekli  ikazı yapmanız.
Gösterdiğiniz ilgi için şimdiden çok teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dileriz.''
--
''Sayın Abbas Güçlü;
Öncelikle memleketin en önemli meselesi olan eğitim konusundaki yazılarınız için teşekkür ederim.
 Size yazmamın sebebi yeni temel eğitimden orta öğretime geçiş sınavının başarısızlığı, dinleyen olursa bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığı ile de paylaştım.
 Benim gördüğüm sorunlar.
1) Sizinde yazdığınız gibi mazeret sınavı ile normal sınavın değerlendirilmesi puanları olumsuz etkilemiştir.
2) Ortak sınav dışındaki öğretmenin yaptığı, sınav ve performans ödevi değerlendirmesinde;
  Öğretmenin not politikası,sınavlarda soruları zor veya kolay sorması,öğrenci ve  ailesinin öğretmen arasındaki münasebeti notları etkilemiştir.( Bu durumu ortak sınav notu ile diğer notları karşılaştırınca görebilirsiniz.)
3) Sınav sonucunda okul yönetimine ve öğretmenlere başarı veya başarısızlıkta nedenleri sorulmalıdır.
 Netice olarak Sbs'nin tekrar getirilmesi bu sistemden daha başarılı olacaktır..Çocuklarımız gece gündüz çalışmasına rağmen karşılığını alamamıştır,hakları yenmiştir, Ortak sınav gecikmeden iptal edilmelidir.İyi yazılar.
Teog mağduru bir Veli
***
''Merhabalar Abbas Bey, TEOG sonuçlarında puanlamada yapılan bir haksızlığa değinmek istiyorum.
 MEB tarafından iptal edilen Matematik ve Fen soruları (Matematik 2 soru, Fen 1 soru)  sonrasında bu dersler Matematik için 18 Fen için 19 soru üzerinden değerlendirilmiş. Buraya kadar durum normal. Ancak iptal edilen sorular herkeste doğru kabul edilmediğinden bu durumda Matematik ve Fen dersleri için katsayı Türkçe den daha fazla oluyor. Bu durumda 120 soruda 1 Türkçe yanlışı olan 1 Fen ya da 1 Matematik yanlışı yapana göre sıralamada daha az puanı kesileceğinden daha avantajlı duruma geliyor. Bu bir haksızlıktır. Bu üç dersin de katsayısı 5 olarak ilan edilmişken MEB in yaptığı hata neden bazı öğrencilere avantaj olarak yansıtılsın? Bazılarının da gereğinden fazla sıralamada gerilere düşmesine neden olsun. Yeni durumda Türkçe katsayısı 5 oldu, Matematik katsayısı 5.55 ve Fen için 5.26 durumu ortaya çıktı. Bu durum her bir yanlış ya da doğru için eksilecek ya da eklenecek puanlar açısından adaletsizlik doğuracaktır. Yapılması gereken katsayıları değiştirmeden iptal edilen sorularda herkesin doğru cevap verdiğini kabul etmek olurdu. Bu durumda bu derslerin tümü için önceden belirlenen katsayı da değişmemiş olurdu. Mevcut durumda Fen ve matematikten hiç yanlış yapmayanlar sıralamada çok daha avantajlı duruma geldiler.
 Bu durumu değerlendirmenizi dilerim.
 İyi çalışmalar,''
***
''Sayın Güçlü
8. Sınıftaki kızım kasım ayında yapılan teog sınavına girerek matematik ve fen sonuçları iptal edilen sorular nedeniyle küsuratlı olarak geldi..
Ancak raporlu olarak telafi sınavına giren binlerce kişi iptal sorusu olmadığı için tam puan aldı..
Şöyleki benim kızım matematikten 2 yanlış sonucu 88.88 puan alırken telafi sınavına giren 90 puan aldı!!!
Bu haksızlık sonucu biz veliler dilekçe vererek şikayette bulunuyoruz..''
Sizden ricamız bu durumu basın yolu ile duyurabilir misiniz
Saygılar..''
***
''Sayın Güçlü...bildiğiniz üzere TEOG sonuçları dün açıklandı....Daha önce de 1 Matematik,1 de Fen sorusu olmak üzere toplam iki soruyu iptal etmişlerdi..Dün gelen notlara baktığımızda,Matematik den 2 soru Fen den 1 soru şeklinde iptal olmak üzere puanlar hesaplanmış..Matematik den 2. bir iptal ile ilgili ne MEB in resmi sitesinde ne de basında bir haber çıkmadı.Sesimizi kimseye duyuramıyoruz ve kimse halen farkında değil bunun..Oysa Anafen Dershaneleri 1 aydır 18 soru üzerinden test değerlendirmesi yapıyormuş..Konu ile ilgilenmenizi,basın yolu ile bunun açığa çıkması için yardım etmenizi rica ediyorum.''


***

''Sayın güçlü, ben  ilköğretim 8.sınıf bir öğrenci velisiyim. Sınav sistemi değiştirilip tek sınav yerine ortak sınavlar sistemine geçileceği açıklandığından itibaren bizim mağduriyetimiz başladı.Şöyle ki; ortak sınavda öğrencimin total 113 neti var.Bu netle hesabımıza göre eski tek sınavlı sistemde sınava girseydi  480'ler civarında bir puan alabilecek iken şimdi 6.ve7. sınıf yıl sonu ortalamaları katılıp 2. ortak sınavda yine aynı netleri çıkaracağını farz edersek 450'ler civarında bir puanı ancak alabilecek.Çünkü benim çocuğumun 6 ve 7. sınıf not ortalamaları 76 ve 84 gibi düşük puanlardı.Ben 6. sınıfta bir öğretmeni ile tartışma yaşadım ve öğretmenin de bu durumu çocuğumun notlarına yansıttığını düşünüyorum.Öte yandan hem 6. hem de 7. sınıftaki ortalamaların çok da üzerinde durmadım.Biliyordum ki esas önemli olan 8. sınıf sonundaki tek sınavlık final idi ve ben dershane yardımıyla da çocuğumu bu hedefe konsantre ettim. Okul notlarına zirve yaptırmak gibi bir kaygı duymadım.Eğer sınav sistemi değişecekse ve bu 6. ve 7. sınıf notlarını da ilgilendirecekse benim bu değişiklikten 6. sınıfın başında haberim olmalıydı diye düşünüyorum.Futbol oyunun 60. dakikasında ofsaytı kaldırmak gibi bir kural değişikliği nasıl ise bana göre bu değişiklik de aynı şeyi ifade etmektedir.Diğer yandan yurdun her yerindeki okullarda verilen notların nasıl verildiği, kimlerin bol keseden not verdiği nasıl denetlenebilir? Ben bu mantıkla milli eğitim bakanlığına karşı hukuki bir mücadele başlatmak istiyorum.Ama açıkçası bunu nasıl yapacağımı da bilmiyorum.İdari dava açma ehliyetim var mıdır bilmiyorum.Varsa bile bildiğime göre bunun da yasal süreleri var ve muhtemelen de o süre geçti.Diğer taraftan dava açabilmek için süre kısıtı bulunmayan  Anayasa Mahkemesine "bireysel dava açabilir miyim" düşüncesiyle anayasadaki eğitim ile ilgili maddelere baktım ancak bir açık kapı bulamadım. Kamu denetçiliği kurumu bu kapsamda bir inceleme yapabilir mi?Bir kaç avukata danıştım ama açıkçası bir fikir de edinemedim.Bu konuda temel mantık olarak haklı olduğumu düşünüyor ve bakanlığa karşı da tepkisiz kalmak istemiyorum. Konuya hakim birisi olarak bana bu konuda fikir verebilirseniz  size minnettar kalırırım. Sevgi ve saygılarla. Murat ŞEN
Bir Ek Anektod: Cemaate ait bir dersane yöneticisi ile yaptığımız görüşmede kendisine bu mağduriyetimizden dert yandığımda bana aynen şunu söyledi:"Keşke gecen yıl sizin çocuğu  X okulundan Y okuluna nakil ettirseydik. X okulunun notları biraz kıt.Oysa Y okulunun müdürü bizim arkadaşımızdır.Hiç bir öğrenciye 85 in altında not vermemeleri için öğretmenlere  talimat verdi." 
Tüm mukaddesatım üzerine yemin ederim ki, aynen bu lafları söyledi.Ülkenin tümünde yapılan not usulsüzlüklerini  varın siz düşünün...''
 
MEB TEOG’la İlgili Bu Çok Önemli Sorulara Hemen Cevap Vermelidir!

''Sayın Güçlü,
Sonunda beklenen TEOG sınavı sonuçları açıklandı ama yine şaibelerle dolu sonuçlar çıktı ortaya. Bu sınavda oğlumun, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavından 2 tane, Fen Bilgisi sınavından da 1 tane yanlışı vardı. Doğal olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nde 90, Fen Bilgisi'nden de 95 almasını bekliyorduk. Ancak bildiğiniz gibi Fen Bilgisi sorularından 1 tanesi iptal oldu. Peki bu iptal, oğlumun sınav sonucuna ne şekilde yansıdı: 94, 7368 olarak! Yani MEB'in hatalı sorusu sebebiyle oğlumun notu düştü. Olması gereken bu mudur yoksa iptal edilen tüm soruları, sınava katılan tüm öğrenciler doğru yapmış gibi saymak mıdır? Bu nasıl  perhiz nasıl lahana turşusu?? Belki diyeceksiniz ki; yahu ha 95 ha 94,7368..Ama çok iyi bildiğiniz gibi sıralamada virgülden sonraki puanlar bile çok etkili oluyor.. Neden MEB'in hatalı sorularının vebalini çocuklarımız ödüyor??
Saygılarımla''
***

TEOG sınavında , yerleştirme puanı hesaplanırken eşit ağırlıklı olarak hesaplanacak Türkçe, matematik , fen sorularının değerleri iptal edilen sorular nedeni ile farklı hesaplanmıştır.Bir Türkçe sorusu 5 puan değerindeyken bir matematik sorusu 5.6 ve bir fen sorusu 5.3 puan değerine sahip olmuştur. Aynı şekilde , mazeret sınavında soru iptali olmadığı için eşdeğer matematik sorusu ilk sınavda 5.6 puan iken , mazeret sınavında bir matematik sorusu 5 puan değerinde sayılmaktadır. Sözkonusu hesaplama hatalı ve haksızdır. bilginize sunarım.
***
''Abbas bey.
 
Bugünkü yazınızı okuyunca kanım dondu. TEOG'da iptal edilen sorulardan dolayı bir soru değerinin 5 puan yerine 5.263 puan olmasını adaletsiz olarak tanımlamışsınız. Buna çözüm olarak sunduğunuz şey ise "okul notları".
Kendi kardeşimden örnek vereyim. TEOG matematik notu 94.4. Üçüncü yazılı notu ise 70. 95 yerine 94.4 alması mı adaletsizlik hiçbir bilgi dahilinde olmadan üçüncü yazılı notunu mu kullanmak?
Bu arada, ben bugünkü yazınızı belki sınav ortalamaları ile bir iki şey söylemissinizdir diye okudum. Malum o konu muallakta. Şu an için teog ortalaması çok önemli değil; ama yıl sonunda TEOG puanına göre sıralama yapılmazsa bir tercih garabeti yaşanacak. Milli eğitim ortalama açıklayıp öğretmenler üzerinde veli baskısı oluşturmak istemiyor; ama her türlü istatistiki bilginin saklandığı bir Türkiye'de, siz gazetecilere bunun için çok iş düşüyor.
 
İyi günler.''

***

''Sayın Abbas Güçlü oğlum 8.sınıfa devam etmekte olup , 28-29 Kasım 2013 tarihinde Toeg sınavına katılmıştır. 20.01.2014 Tarihi itibariyle sınav sonuçları MEB eokul web sitesinden yazılı notları olarak açıklanmıştır.
Türkçe, Fen ve Teknoloji ,Yabancı Dil İngilizce ve T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden sınav sonuçları beklediğimiz puanların altında sonuçlar gelmiştir. 149 MEB hattından ve TOEG başvuru kılavuzundan edinilen bilgiler ile sınav itirazı hakkında bilgi alındı. Sınav itiraz ücretlerinin 3 kamu bankası aracılığı ile yapılacağı , her ders için ayrı ayrı sınav ücreti 10 TL yatırılmasını , her ders için ayrı itiraz dilekçesi ile birlikte sınav açıklanma tarihinden itibaren 5 gün içerisinde Ankara Yenitek ilgili mercilere ulaştırılması gerektiği bilgisi verilmiştir.

Dört ders için itiraz yapacağımdan ilgili tutarları ödemek için bankaya gittiğimde 1.ders itirazı için ödeme yapılmış ikinci tutar için ödeme yapılamamış konu Banka yetkililerine iletilmiş yardımcı olunması talep edilmiş yetkililer de yardımcı olmaya çalışmış ancak ödeme yapılamamıştır.Konu 147 MEB e iletildiğinde her ders için ayrı ayrı yatırılması gerektiği konuyu ilgili birimlere iletileceği ve 3 iş günü içinde bilgilendirme yapılacağı iletilmiştir. Ancak itiraz tarihimiz için süremizin  zaten 5 gün olduğu soruldu. Sonrasında ismi listede olan diğer bankaya başvuruldu yine aynı hata verdi ve ödeme yapılamadı tekrar konu 147 MEB e aktarıldı. İlgili birimlere konuyu ilettiklerini en kısa sürede çözüm sunulacağını ilettiler. Akşam üzeri147 Meb hattından telefonuma mesaj geldi ve telefonla arayıp sonucu öğrendiğimde itiraz edilen her ders için ayrı yatırılacak tutarın değiştiği 6 ders için de itiraz yapıldığı takdirde tek bir itiraz ücreti yatırılması gerektiği öğrenildi. Bakanlığımızın bu konuda ki acil aksiyon alması ile ilgili teşekkürlerimi sunarım. Aynı duyarlılığı bu sınav sistemi ile ilgili ekte belirtilen konularda da hassasiyetli davranıp çocuklarımızı mağdur etmeyeceklerini düşünmekteyim.

Bu yıla kadar Sbs , ogs vs sınav sistemlerinde hiçbir öğrenci bu kadar mağdur olmamıştır. Son bir yıldır sınav sistemi değişecek sinyalleri geldi Ocak 2013 denildi, Mart 2013 sonra Haziran 2103 okullar kapandığında bilgi verilecek denildi ve Toeg sistemi okullar açılmak üzere detayları hakkında bilgi verildi. Sınav tarihinin 28/29 Kasım olacağı da daha sonrasında tarihleri ve her branşın müfredatı konuları vs hakkında bilgiler verildi . Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sınavı'nın sistemde ilave edildiğini öğrendik . Evet doğru çocuklarımızı stres yapmadan yazılı sınavlarına gider gibi sınava girmeleri güzel bir başlangıçtı.
Altıncı sınıftan itibaren sınava hazırlanan oğlum okul, dershane, özdebir vs sınav sonuçlarında başarılı olmasına rağmen
Sınav sonuçlarında Matematik 100 , Din 85, Fen 89.47 ,  İngilizce ,İnkılap ve Türkçe sınav sonuçları 90 puan açıklanmış ancak daha yüksek sonuç beklememize rağmen bu sonuçları aldık. Sınav sonuçlarında iptal edilen sorular ve bunun çocuklarımızın puanlarını düşük puan olarak etkilemesi , ayrıca bu sonuçlardan dolayı çocuklarımızın psikolojik etkilenmesi özellikle ergenlik döneminde örnek bu akşam oğlumun stresten boynuna kramp girdiği kimbilir benim oğlum gibi binlerce çocuğun da bu akşamı evde kimbilir nasıl geçirdiği . Bu saatten sonra ben evladıma nasıl moral verebilirim ve nasıl onu motive edebilirim.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile ilgili soru örneklerini  çözebileceğimiz herhangi test örnekleri olan yardımcı kitapların yetişmemesi
Yabancı Dil İngilizce branşından ilk dört üniteden sorumlu olduğu halde 16.üniteden 4 soru yeralması ve birçok İngilizce öğretmenin itirazları olmasına rağmen  hala 4 sorunun  iptali ile ilgili açıklama yapılmaması
Fen ve Teknoloji sınavı balık sorusunun Darvin e mi göre düşünülecek , günümüze göremi düşünülecek soruda belirtilmemiş olmasına rağmen hala iptal edilmemesi
Elazığ'da Ankara merkezli çalınan Fen kitapçığı soruşturması sonuçları

Saygılarımla,''

***

Sayın Güçlü Merhabalar,
 
TEOG sınavında yanlış olduğu iddia edilen sorular ne olacak peki. Mazaret sınavında hiç soru iptali olmadı. Örneğin Türkçe sınavında tartışmalara yol açan büyük harf kullanımı ile ilgili "Semih amca" şıklı soru, mazaret sınavında sorulurken akrabalık durumu çelişki yaratmayacak şekilde düzenlenmiş. Üstelik mazaret sınavına girenlerin gerçekten mazereti olup olmadıkları ve bu sınava giren çocuklarla diğer çocukların başarı karşılaştırılması yapılamamaktadır. TEOG hatalı svorular mağduru oğlum "keşkin.e kolumu kırsaydık, ben de mazaret sınavına girseydim" diyor. Konu suistimale çok açık. Yıllarca Sağlık Bakanlığı'nda çalıştım ve tam teşekküllü bir hastaneden bile rapor almanın hatta hasta yatış göstermenin ne kadar kolay olduğunu biliyorum. Büyük haksızlık var. Şimdi dava açılırsa ve geçen seneki SBS'de olduğu gibi yanlışlık 1 sene sonra anlaşılırsa ne olacak?
 
Lüfen çok yazdınız ama sizin yazılarınız eğitim camiasında etkili oluyor, bir kez daha bu yönleriyle gündeme getirirseniz sevinirim.

***



TEOG sınavında , yerleştirme puanı hesaplanırken eşit ağırlıklı olarak hesaplanacak Türkçe, matematik , fen sorularının değerleri iptal edilen sorular nedeni ile farklı hesaplanmıştır.Bir Türkçe sorusu 5 puan değerindeyken bir matematik sorusu 5.6 ve bir fen sorusu 5.3 puan değerine sahip olmuştur. Aynı şekilde , mazeret sınavında soru iptali olmadığı için eşdeğer matematik sorusu ilk sınavda 5.6 puan iken , mazeret sınavında bir matematik sorusu 5 puan değerinde sayılmaktadır. Sözkonusu hesaplama hatalı ve haksızdır. bilginize sunarım.
***
TEOG DA HATALI MATEMATİK SONUÇLARI

 Sayın Güçlü...bildiğiniz üzere TEOG sonuçları dün açıklandı....Daha önce de 1 Matematik,1 de Fen sorusu olmak üzere toplam iki soruyu iptal etmişlerdi.Dün gelen notlara baktığımızda,Matematik den 2 soru Fen den 1 soru şeklinde iptal olmak üzere puanlar hesaplanmış..Matematik den 2. bir iptal ile ilgili ne MEB in resmi sitesinde ne de basında bir haber çıkmadı.Sesimizi kimseye duyuramıyoruz ve kimse halen farkında değil bunun..Oysa Anafen Dershaneleri 1 aydır 18 soru üzerinden test değerlendirmesi yapıyormuş.Konu ile ilgilenmenizi,basın yolu ile bunun açığa çıkması için yardım etmenizi rica ediyorum.

***
TEOG sinavinda sadece gayrimuslimlerin din dersi acisindan degil baska bir acidan da hata var ve gazeteler bundan hic bahsetmiyor TEOG fen sinavi 20 sorudan sorubasina 5 puandi ancak bir soru iptal edilince 19soru kabul edilip soru basina puan 5.666 oldu normal tarihte teog sinavina giren cocuk 1yanlis yapinca fenden 94.444 aldi ancak hastalip normal tarihte giremeyip mazeret sinavina giren cocuk sinavda soru iptali olmadigi icin soru basina 5puandan 1 hata yapinca 95 aliyor MEB kendi hatasinin faturasini not olarak ogrenciye yansitiyor sadece mazaret degil normalde 2 ogrenci tum derslerin sinavlarinda  ayni yaptigini farz sayarsak turkceden 1hata yapan fenden 1hata yapandan daha fazla puan alacak katsayilari ayni cunku olay sadece fen degil cunku mate dersinden de 2 soru iptal edilip 18 soru uzerinden hesaplandi lutfen bu konuyu dikkate aliniz 1 soru 100lerce cocugun onunuze gecebilmesi demektir.
Saygilarimla
***

Abbas Bey merhabalar,
Ben de 8. sınıfta çocuğu okuyan bir veliyim. Büyük oğlum 2012 de SBS  sınavına girdi,  küçük oğlum da bu yıl 28-29 Kasım da TEOG sınavına katıldı. SBS sınavına 6, 7, 8. sınıflarda ilk giren öğrencilerden olduk. Aralarında 2 yıl olan çocuklarım ise farklı farklı sınavlara girmiş oldular. Allah'tan 2 çocuğum varmışta yazboz tahtasına dönüşen eğitim sistemimizden iki farklı şekilde nasibimizi almış olduk. Ya 4  veya daha fazla çocuğum olsaydı bu sisteme nasıl ayak uydurabilirdim. Sistemimiz o kadar hızlı değişiyor ki adapte olmakta zorlanıyorum, ya çocuklarımız ne yapsın.
TEOG sistemini beğendim aslında, fakat sınav tarihi Kasım da değil de daha ileri bir tarihte olsaydı (Aralık sonu gibi mesela) çocuklarımız daha rahat hazırlanmış olmakla birlikte, daha bir motive olarak sınavlara katılmış olacaklardı. Açıklanan bu sistemdeki en büyük kaygım KAÇAK olmasıydı. Nihayet korktuğum başımıza geldi. Telafi sınavı adı altında, iyi niyet çerçevesinde yapılmak istenen sınavın iyi niyet dışına taştığı görüldü. Telafi sınavına giren öğrenci sayısı 1000-2000 ve hatta 3000 olsaydı kabul edilebilirdi. Yaklaşık 46.000 öğrencinin telafi sınavına girmesinde iyi niyet aranır mı sizce. Ben böyle bir niyet göremedim. Keşke bütün çocuklar yeniden bu telafi sınava katılsaydı da şu içine düştüğümüz duruma düşmemiş olsalardı.
TEOG dediler  katıldık, Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersi de dahil dediler, ona da katıldık. Hangi okulda din dersinde sınavlara yönelikte olsa bir şeyler öğretiliyor. Çocuklarımız kendi çabalarıyla bu dersi SINAV olacakları için çalışıyorlar. Zaten bu dersin sınav kapsamına alınması hata.
Sınav sonrası 2 soru iptal oldu. Soruları iptal olan derslerin ise katsayıları değişti. Telafi sınavında ise böyle bir şey söz konusu olmadı. Şöyle bir hesap yaparsak benim oğlum matematikte bir hata yapmış ve 94.44 gibi küsuratlı bir puan almış oldu. Bu dersin katsayısı 4, bizden 5.56 gibi bir puan düşerken, telafi sınavı olanlarda 5 puan gibi bir eksilme oluyor. İki sınav arasında bir soruda 0.56 gibi bir fark var, bu sayıyı (0.56*4)  4 ile çarptığımızda 2.24 gibi bir sayı karşımıza çıkıyor. 4  matematik ders sayısıdır, dolayısıyla o derse ait çarpan oluyor. 2.24 gibi bir sayı ile bir çocuğun önüne binlerce çocuk geçer. Dolayısıyla 28-29 Kasım sınavları ile Telafi sınavları arasında ciddi bir haksızlık var. Çocuklar eşit değerlendirilmemiş oluyor.
Bu nedenle sınavın İPTAL edilmesi veya  TEKRARI veya katsayılarının EŞİT hale getirilmesi çocuklar arasındaki adaleti sağlayacaktır. Hepimizin çocukları hayatından özveride bulunup, kan ter içinde çalışıyorlar. Çocuklarımızın ve biz velilerin seslerinin duyulması sizin aracılığınızla da olsa mümkün olacaktır. Sayın büyüklerimizin bu konuya bir an önce el atmalarını talep ediyoruz. Geçmişte yapılan sınav hatalarının bu yıla da sirayet etmemesini, geçmişte yaşanan mağduriyetin bu yılki çocuklarımızda da yansımamasını temenni ediyorum.
Saygılarımla.
 
***
Sn. Abbas Güçlü,
İptal edilen sorular yanlış yapan çocuklarda mağduriyet yaratmaktadır. Benim kızım Fen ve Teknoloji Dersinden 1 adet yanlış yaptı.
Yazılı notu, Hatalı soruların çıkarılması ile kalan hatasız soru sayısının 100’e bölümü ile, her soru sayısına düşen puan hesaplanıyor.
Bu durumda örneğin Fen ve Teknoloji dersinden 1 soru yanlış yapan bir öğrenci hatalı soru olmasaydı 2. Yazılı notu 95 olacaktı. 1 adet iptal edilen soru olduğu için ise 2. Yazılı notu 94,76 olmaktadır.
Böylece hatalı sorusu olan dersten yanlışı olan öğrenciler aynı sayıda örneğin Türkçeden yanlış yapan bir öğrenciden daha başarısız sayılıyor.
Bu mağduriyetin önlenmesi ancak iptal edilen soruların tüm öğrenciler için doğru kabul edilmesi ile mümkün olmaktadır.
Bu durum sizce de haksızlık yaratmıyor mu? İptal edilen sorunun tüm öğrencilerde doğru kabul edilmesi daha adil olmaz mıydı?
Bu durumu MEB Bilgi edinmeye de bildirdim cevaplarını çok merak ediyorum
 
Saygılarımla


İlgili Tüm Şikayetleri Görmek İçin Tıklayın!



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)