adscode
adscode

TEOG'da İtiraz Edilen Sorular,Yorumlar,Şikayetler

25 ve 26 Kasım 2015 tarihinde yapılan birinci TEOG sınavında en çok tartışılan soruları gelen yorum ve şikayetlerle birlikte derledik.

TEOG'da İtiraz Edilen Sorular,Yorumlar,Şikayetler
Sınavlar

-ELMA VE PORTAKAL SORUSU !-
2015-2016 1.Dönem TEOG Sınavı'nda Elma ve Portakallı sorudaki bir noktada açıklık olmadığı için iptal edilmesi gereklidir.( A-20 B-18 C-15 D-17 soruları) Sorunun cevabı D yani elma ve portakaldır. Cevabın D olmasının sebebi yüzen ve askıda kalan cisimlerde Kaldırma Kuvveti= Ağırlık formülü olduğundan dolayı eşit kuvvet uygulanan cisimlerin ağırlığının da eşit olacağı düşünülmesidir. Çoğu öğrenci bu bilgiyi aklına getirmiş olsa bile soruda yüzen cisimlerin batan hacminin eşit olmadığı orantısız olarak görülmektedir. Bu cisimlerin batan hacimlerinin eşitliğine dair bir bilgi yoktur .Eğer batan hacimler eşit olsa bile parantez içerisinde verilmesi gerekirdi. Soru mantık bakımından açık olsada görsel bakımından hatalı sayılmalıdır. 

 

ÖRÜMCEK GENİ
C Kitapçığı 11.Soru


Bu soruyu türkçe sorusu gibi düşünen çocukların verdiği cevap doğru, konuyu iyi bilen ve soruyu detaylı inceleyen çocuğun verdiği cevap yanlış olarak kabul edilmiştir. ben bu soruda C seçeneğini işaretleyen çocukların haklarının yenildiğini düşünüyorum. Umarım gereği yapılır.

***

TEOG fen sınavı b kitapçığı 11.soru iptal edilmeli çünkü çift cevap çıkıyor şöyle ki b şıkkkı bir paragraf sorusu gibi bakıldığında alakasız kalırken c şıkkı verilen bilgiler doğrultusunda yanlış çıkıyor çünkü meb öğretmen kitabı ve tübitak sitesinde örümcek geninin keçilere aktarılması genetik mühendisliğinin çalışma alanıdır. bu konuyla ilgili yazılan haberlerde bu soruya itiraz eden başka öğretmenler de vardır

***

 

Merhaba
Fen ve Teknoloji b kitapçığı 7. Sorusu yla işgili 35 kişi dava açmaya hazırlanıyoruz.gerekçelerimiz
1-meb ders kitabında konuyla ilgili hiç bilgi verilmemekte biyoteknoloji konusu çocuğun araştırmasına bırakılmakta..çok geniş çaplı araştırdık ve çalışmamızı böyle yaptık.tübitak,hacettepe,bilfen fasikülü,sevinç,sözün özü,anafen pes ve birçok internet sitesi bu ÇALIŞMA yı genetik müh. Kapsamında veriyor.örümcek genini keçiye aktarıp sütünden ipek elde etme şeklinde..beslenmesinin değişip değişmediğine dair hiçbir kaynakta ise bilgi yer almamakta..soruyu okuyan çocuk özellikle her kelimesine dikkat eden çocuğun c işaretlememesi düşünülemez.çalışmanın kendisi c şıkkında kesin ve net bir ifadeyle "bu ÇALIŞMA biyoteknoloji kapsamındadır"şeklinde veriliyor.bu hatalı bir bilgidir.b ye ulaşamayan çocuk c yi görünce bildiği bir konu olduğu için en azından emin olduğunu işaretliyor.
2-meb öğretmen kılavuzlarında bu konu genetik mühendisliğinde işleniyor.Bu sorunun çalışmasının neye göre biyoteknoloji kapsamında olduğu konusunda bilgi yok.heryerde genetik müh konusu çalışmanın kendisi..
 
 
***



Abbas Bey merhabalar, TEOG fen testinde C kitapçığındaki 11. soru da c şıkkında ifade eksikliği vardır ve bu çocukların hata yapmasına neden olmuştur. açıklanan paragrafta örümcek geninin keçilere aktarılarak keçi sütünden ipek lifleri üretimi yapıldığı bahsetmektedir. burası genetik mühendisliği çalışmasıdır.
soruda bu çalışma ve sonuçlarına göre dediği için genetik mühendisliğinin ve biyoteknolojinin alanıdır olması gerekirdi. burada bu çalışma biyoteknoloji alanı kapsamında demesinde ifade eksikliği vardır. bu sorunun iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum

***

Merhaba öncelikle teog fende keçisi soru genetik mühendisliği kapsamına girmektedir.  Birçok sitede de genetik mühendisliği tarafından yapıldığı yazılıyor.  Bu sorunun iptal olması gerek.   fende diğer soru ise hangisinin gösterimi yanlıştır diyen bir soruydu.  Bu soruda deoksiriboz şekerinin gösterimi yanlıştır.  Her sitede,  her yerde deoksiriboz şekeri 5 karbonlu bir beşten şeklinde gösterilir.  Soruda ise yuvarlak şeklinde gösterilmiş. Diğer şokta ise organik barlara nükleotid diyordu.  İki şıkta yanlış verilmiş.  Bu iki soruyu değerlendirirseniz çok memnun olurum 

***


İtiramız bu şıkkın hatalı olduğu ve çalışmanın biyoteknoloji değil genetik mühendisliği uygulaması olduğu şeklindedir.

 
İtirazın dayanağı
 
MEB Öğretmen Kılavuzu 2012 yılı 5. baskısının 42. sayfasındaki 20 no'lu etkinlikte ;
 
"Cipslerin daha az yağ içermesini sağlayacak nitelikte patateslerin üretilmesi, keçinin genlerine örümcek genleri aktarılarak keçi sütünden ipek elde edilmesi ile ilgili çalışmalar genetik mühendisliğinin uygulamalarındandır. 
Meyveli yoğurt ve vitamin tabletleri üretimi biyoteknolojinin uygulama alanlarındadır."
 
ifadeleri mevcuttur.
 
Eğer gen aktarımı biyotekonoloji alanına giriyor ise etkinlikte bu örneğin Meyveli yoğurt örneği ile beraber aynı cümlede verilmesi gerekirdi.
 
MEB'in başka bir öğrenci kitabı veya öğretmen kılavuzunda bu açıklamaları tekzip ederek keçi sütünden ipek elde edilmesinin genetik mühendisliği değil, biyoteknoloji alanına girdiğini ifade eden bir bilgi yoktur.
 
Halen okullarda fen bilgisi öğretmenleri tarafından kullanılan bu kılavuz nedeniyle sorunun C şıkkı öğrencileri çelişkiye düşürmüştür.
Sorunun iki şıkkı da doğru olduğundan sorunun iptal edilmesi gerekmektedir.

***

 
015 TEOG Fen ve Teknoloji D kitapçığı 10. soru aşağıda verilmektedir.
 
Araştırmacılar örümcek genlerini keçilere aktararak keçi sütünde, ipek liflerinin üretimini sağlamışlardır. 
Üretilen bu ipek çok esnek, dayanıklı ve hafif olduğu için askeri giysilerde, tıbbi aletlerde ve tenis raketlerinin yapımında kullanılmaktadır. 
Bu çalışma ve sonuçlarına göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılamaz? 
 
A) Yalnızca bu geni taşıyan keçilerin sütlerinde ipek lifleri bulunabilir. 
B) Gen aktarılan keçilerin beslenme şekli deği- şiklik gösterir. 
C) Bu çalışma, biyoteknoloji alanı kapsamındadır. 
D) Bir gen, farklı canlılarda aynı işlevi görebilir
 
Sorunun B ve C şıklar hatalıdır.
 
Bu çalışma biyoteknoloji alanı kapsamına girmektedir, denilmektedir.
***
 

Akitapçığı 13. Sorunun kesinlikle iptal edilmesi gerekiyor. ÇÜNKÜ: K düzeneği doğru L düzeneğinde kaldırma kuvveti olduğundan cismin görünür ağırlığının az olması normaldir. Dolayısı ile bu düzenekte de Bir sorun yok değerler doğru yazılmış olabilir M Düzeneği de doğru yazılmış olabilir çünkü olabilirlik sorulduğu için, Cisimlerin yoğunluğunun sıvı yoğunluğuna eşit olma durumu söz konusu olabilir. Bu durumda M Düzeneğinde sıvı içinde kalan cisme uygulanan kaldırma kuvveti ağırlığı kadar olacaktır dolayısıyla bu düzenekte dinamometre bir cismin ağırlığınına eşit bir değer gösterecektir. Yani N gösterebilir. Nasıl iptal edilecek SORU yoktur deniliyor anlamak mümkün değil.

 

***

TEOG 2015-2016 ortak sınavı fen bölümü A kitapçığı 9. Sorusu değerlendirildiğinde; Söz konusu soruda "Bu çalışma ve sonuçlarına göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisine ulaşılamaz?" denmektedir. Sorunun paragraf bölümü göz önüne alındığında, "Araştırmacılar örümcek genlerin keçilere aktararak keçi sütünden, ipek liflerinin üretimini sağlamışlardır." , cümlesinin soruda geçen 'çalışma' olduğu, ve neticesinde Genetik Mühendisliği uygulamalarından olduğu görülmektedir. "Üretilen bu ipek çok esnek, dayanıklı ve hafif olduğu için askeri giysilerde, tıbbi aletlerde ve tenis raketlerinin yapımında kullanılmaktadır." , cümlesinin ise soruda geçen 'sonuçlarının' olduğu anlaşılmaktadır. Sorunun sonuç bölümü ise Biyoteknoloji uygulamalarını kapsamaktadır. Bu noktada, öğretmenlerin dayanağı olan 2012 MEB öğretmen kılavuzu kitabından 20. etkinliği alıntılamak istiyorum. "Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamalarına örnekler verelim: keçinin genlerine örümcek genleri aktarılarak keçi sütünden ipek elde edilmesi ile ilgili çalışmalar genetik mühendisliğinin uygulamalarındandır. Meyveli yoğurt ve vitamin tabletleri üretimi biyoteknolojinin uygulama alanlarındadır." Bu karşılaştırmadan hareketle tam olarak aynı örneği soruda görmüş olan öğrencinin bahsi geçen 'çalışmanın' genetik mühendisliği çalışması olduğu çıkarımında bulunacağı açıktır. Biyoteknoloji konusunda ise aynı MEB öğretmen kılavuz kitabında şu cümleler geçmektedir: "Biyoteknolojik çalışmalarla üretilen ürünler tıp, tarım, hayvancılık ve endüstri gibi daha peç çok alanda kullanılmaktadır." Buradan hareketle öğrenci paragrafta geçen 'çalışmanın sonuçlarını' yani ipekten çeşitli teknolojilerle endüstriyel ürünler oluşturulmasını biyoteknoloji kağsamında değerlendirmektedir. Sorunun C şıkkı şu şekildedir: "Bu çalışma, biyoteknoloji alanı kapsamındadır." Bu noktada öğrenci çalışmanın kesinlikle genetik mühendisliği olduğunu bildiği ve genetik mühendisliği olan bir çalışmanın aynı zamanda biyoteknoloji alanı kapsamında da olabileceğiyle ilgili hiçbir bilgi müfredetta verilmediği için soruda geçen 'çalışma'yı genetik mühendisliğiyle, 'sonuçlarını' ise biyoteknolojiyle bağdaşlaştırmakta ve C şıkkının yanlış olduğu çıkarımında bulunmaktadır. Sonuçta öğrenci bilginin yanlışlığı dolayısıyla C seçeneğini işaretlemiştir.Bu sorunun hem B hem de C şıkkı cevap olmaktadır.  Konuyu iyi bilen öğrenci soruyu yanlış yapmıştır. Mağduriyetin giderilmesi için sorunun iptali gerekmektedir.MEB e itirazımızı bildirdik. sonuç alamazsak davaya gideceğiz.
EMEK VEREN ÇALIŞAN ÇOCUKLARIMIZ İÇİN YARDIMINIZI BEKLİYORUZ.''

 


***
 

BEŞGEN ŞEKER
A kitapçığı 6.soru:
 Milli Eğitim kitabında şeker beşgen ile gösterildiği için bir çok öğrenci daireyi fosfat olarak düşündüğünden soruyu yanlış yapmıştır...



 

-TÜRKÇE SORULARI -

ÖMER DAYI SORUSU
Merhaba, soru cevap bölümü aktif olmadığı için buradan yazmak istedim. TEOG  Türkçe A kitapçığı 4. soru (Ömer Dayı Sorusu) ile ilgili dava açıldı mı acaba? Bu konuda hukuki süreç başlatmak için dava açılıp açılmadığını öğrenmek istiyoruz. (Açılmadıysa süreci başlatmak istiyoruz.) Eğer dava açıldıysa yeniden dava açmamızın herhangi bir faydası olur mu? Abbas Bey, dava süresi bir kaç gün içinde dolacağından bu konuda bilgilendirme yapabilir misiniz? Dava açılıp açılmadığı konusunda bilgisi olan varsa, aylaayyildiz@yahoo.com adresine mail atarsa çok mutlu olurum. Teşekkürler.

***

''''İki gündür sosyal medyada sıklıkla dile getirilen ''Ömer Dayı''lı soru hakkında yazmak istedim. Ben bir veli olarak ifade etmek isterim ki söz konusu bu soru birden fazla cevabın doğru olarak kabul edilebileceği çelişkili bir sorudur. ''Sıcak Temmuz güneşi'' ifadesi kesinlikle özneldir. ''Sıcak'' kavramı algı boyutunda kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kişiden kişiye değişiklik göstermesi de zaten öznel kavramının tanımını içinde barındırır.

***

Merhabalar Abbas bey, teog da  "Omer Dayi"ismiyle bilinen turkce sorusunun iptali icin ne gerekiyorsa yapmaya hazirim. Nasil bir surec izlemek gerekli. bir anne olarak cocuklarimizin emegine haksizlik yapildigini dusunuyorum. Gorunen o ki herkes bu soruya itiraz ediyor. Soru yeterince net degil. Cunku "sicakligin" nesnel sayilabilmesi icin (35 derece) gibi belirtmeleri gerekiyordu, bu sekilde verildiginde soz konusu cumle "oznel" dir. Butun bir yil cok yogun calisan iddiali cocuklara yapilmis cok buyuk haksizliktir bu ve bunun gibi sorular. Ilginiz bizi mutlu edecek.  Iyi gunler dilerim.

KARŞILAŞTIRMALI ÇAYIR SORUSU

 

''Abbas Bey, Oğlum geçen hafta TEOG sınavına girdi. Türkçe A Kitapçığındaki 14. Soru şöyle:

I. Metin

Çayırlar geniş ovalardır. Yeryüzünün çeyreğinden fazlasını çayırlar oluşturur. Az yağış alması nedeniyle küçük otlar yetişir. Bu alanlar antilop ve zebralara yiyecek ortamı sağlar.

II. Metin

Yeryüzünün üçte ikisinden fazlasını okyanuslar oluşturur. Su altı yaşamının en çeşitli olduğu bölgeler sıcak ve sığ sulardır. Bu güzel su bahçeleri balık, sünger ve deniz kabuklusu kaynar.

Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak yönlerinden biri değildir?

A. Karşılaştırmaya yer vermiş olmaları.

B. Bilgi vermek için yazılmaları.

C. Doğadan bahsetmeleri.

D. Sayısal verilerden yararlanmaları.

Sorunun doğru cevabı olarak A seçeneği verilmiş ancak birazcık düşünen bir çocuk için her iki metinde de karşılaştırma olduğu da çok açıktır zira birinci metinde 'Çayırlar geniş ovalardır' ifadesi çayırları diğer ovalarla karşılaştırmaktadır. Yine aynı metinde 'Çeyreğinden fazlası' 'az yağış' gibi kullanımlar karşılaştırma içermektedir. İkinci metinde de 'en çeşitli' ve 'üçte ikisi' gibi kullanımlar karşılaştırma içermektedir. Diğer 3 seçenek de verilen metinlerle ilgili doğru bilgi verdiği için aslında bu sorunun cevabı yoktur--çünkü hangisi doğru değildir diye soruyor. Fakat şu ana kadar hiç kimse bu soru ile ilgili bir sorun bildirmedi. 

*****************************

Merhaba Abbas Bey,Çocuğu TEOG a girmiş bir veli olarak 3 gündür yoğun bir şekilde TEOG ile ilgili haberlere odaklandım. İnternette okuduğum bir yoruma göre Türkçe A kitapçığının, 14. sorusunun hatalı olabileceği dile getirilmiş.

Yine internette araştırma yaparken Wikipedi'de sizin "öğrencilerin sesini en çok duyuran kişi olarak tanındığınızı" okuyunca size danışmaya karar verdim.

Ovalar ve okyanuslar hakkında bilgi veren bu paragraflarda kullanılan kesirli sayılar yazı ile ifade edilebilir mi? Türk Dil Kurumuna göre "Sayılarda kesirler virgülle ayrılır" ifadesinin dışında bir bilgiye rastlamadım. Bu ifadeden anladığım, kesirli sayıların rakamla yazılabileceği ve ondalık kısmının da virgülle ayrılacağı şeklinde.

Bende bu yaşıma kadar bu sayıların yazıyla ifade edildiğine şahit olmadım.

Bu konuda bana ve tüm öğrencilere yardımcı olursanız sevinirim. Bu soru hatalı kabul edilebilir mi?

Sevgiler, saygılar.



***
Teog'daki çayır sorusunun iptali gerekmektedir. iki metini de incelediğimizde ve soru köküne baktığımızda ikisinde de karşılaştırma olduğu açıktır. Buna rağmen doğru seçenek A olarak belirlenmiştir.
Fakat TDK'ye göre bu tür verilerde rakam kullanılmalıdır. Bu durumda çocuklar D seçeneğine yönelmiştir.

***

İki metinin karşılaştırıldığı Türkçe sorusu TDK'nin"istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır"  kılavuzuna uygun değildir.Bu soru iptal edilmelidir.Tüm sınavda tek yanlışım bu .

***

Cayirli soru iptal edilsin.

Istatistik verileri rakamla yazilmaliydi TDK'a gore

***

''*Sayısal veri sorusunun TDK'nın "istatik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır"  kılavuzuna uygun değildir.
*İki metinde de birer sayısal veri bulunuyor.  
D  seçeneğindeki sayısal  veriler ifadesi  ögrencinin bir metinde  birden fazla sayısal veri aramasına neden olmuştur.Seçenekte ifade yanlışlığı vardir. 'Sayısal veriler' değil 'sayısal veri' olmalıydı.
*Çayırlar geniş ovalardır-Ortulu anlam şeklinde  karşılastırma vardır.Zira  birçok  ova çeşidi var. Bu cümlede çayırlar diğer bazı ovalardan genişmiş anlamı oluşuyor.
*Karşılastırma , kıyaslama yapabilmek için iki farklı referans noktası bulunmalıdır.Yeryüzünün çeyreğinden fazlası çayırdan oluşur.Yani diğer kalan kısmı oluşmaz kıyaslaması  geliyor insanın aklına.''

***


VİRGÜL SORUSU

EBA internet sitesindeki videoda “ virgül" sorusunun cevabı:  A, B, ve D seçeneklerinde virgül hitaptan sonra, C seçeneğinde ise özneden sonra konulmuştur.Yanıtımız C seçeneğidir.”
Özneden sonra virgül konulmasının 2 koşulu vardır; 1) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur.(TDK 3. Işlev) 2) Özne olarak kullanıldıklarında bu, şu, o zamirlerinden sonra konur. (TDK 14. Işlev)
    C seçeneğinde özneden sonra virgül kullanımı hatalıdır. Çünkü cümle uzun değildir. Özne ile yüklem arasında sadece 3 sözcük vardır.Şık teknik olarak hatalı hazırlandığı ve cevap şıkkı bulunmadığı için soru iptal edilmelidir.Eğer soru kökü “hangisinde virgül yanlış kullanılmıştır” şeklinde hazırlansaydı yanıt C seçeneği olabilirdi.

***
Virgül sorusu;  A, B, ve D seçeneklerinde virgül hitaptan sonra, C seçeneğinde ise özneden sonra konulmuştur.Yanıtımız C seçeneğidir.” olarak açıklanmaktadır.
Özneden sonra virgül konulmasının 2 koşulu vardır; 1) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur.(TDK 3. Işlev) 2) Özne olarak kullanıldıklarında bu, şu, o zamirlerinden sonra konur. (TDK 14. Işlev) . C seçeneğinde özneden sonra virgül kullanımı hatalıdır. Çünkü cümle uzun değildir. Özne ile yüklem arasında sadece 3 sözcük vardır.
C şıkkı hatalıdır. Şık teknik olarak hatalı hazırlandığı ve cevap şıkkı bulunmadığı için soru iptal edilmelidir. Eğer soru kökü “hangisinde virgül yanlış kullanılmıştır”şeklinde hazırlansaydı yanıt C seçeneği olabilirdi.

***

25/11/2015 tarihinde yapılan TEOG Türkçe Sınavındaki virgülün kullanımıyla ilgili sorunun hatalı olduğunu düşünüyorum. Söz konusu soruda (A Kitapçığı 17. Soru) virgül A, B, D seçeneklerinde hitaptan sonra kullanılmış; ancak, tümce sonlarında ünlem yoktur. C seçeneği de (Çocuklar, bilgisayarın başından ayrılmıyor.) bilgisayarın başından ayrılmayan birinin çocuklara söylendiği (şikâyet edildiği) şeklinde algılanırsa virgül hitaptan sonra kullanılmış olur. 

***



''Sayın Abbas Güçlü, 

MEB'in yapmış olduğu Türkçe sınavında aşağıdaki sorunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Soru ile ilgili açıklama aşağıdadır. 

 25.11.2015 tarihinde uygulanan "8. SINIF I. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ MERKEZÎ ORTAK SINAVI"nın B kitapçığındaki 19. soru teknik olarak hatalı olduğu için iptal edilmelidir.
 
A, B ve D şıklarındaki virgüller aynı işlevdedir. Bu şıklarda "Virgül" ün 6. sınıfta "Yazma" öğrenme alanı ile ilgili işlevi ölçülmek istenmiştir. "İlköğretim Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı"ndaki ilgili kısım:
 
Hitap için kullanılan kelimelerden sonra konur. (s. 36)
 
Türk Dil Kurumunun "Yazım Kılavuzu"nda (27. Baskı) "Virgül" başlığı altındaki 11. işlev şöyle açıklanmıştır:
 
11. Hitap için kullanılan kelimelerden sonra konur:
 
Efendiler, bilirsiniz ki hayat demek, mücadele, müsademe demektir. (Atatürk)
 
C şıkkında ise "Virgül" ün 8. sınıfta "Yazma" öğrenme alanı ile ilgili işlevi ölçülmek istenmiştir. "İlköğretim Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı"ndaki ilgili kısım:
 
Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan ögeleri belirtmek için konur. (s. 40)
 
Türk Dil Kurumunun "Yazım Kılavuzu"nda (27. Baskı) "Virgül" başlığı altındaki 3. işlev şöyle açıklanmıştır:
 
3. Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur:
 
Saniye Hanımefendi, merdivenlerde oğlunun ayak seslerini duyar duymaz, hasretlisini karşılamaya atılan bir genç kadın gibi koltuğundan fırlamış ve ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti. (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
 
19. sorunun C şıkkı:
 
C) Çocuklar, bilgisayarın başından hiç ayrılmıyor.
 
C şıkkı hatalıdır. Neden? Öncelikle cümle uzun bir cümle değildir. Cümle toplam beş kelimeden oluşmaktadır.
 
İkincisi özne yüklemden uzak düşmemiştir. Özne ile yüklem arasında sadece üç kelime vardır:
Çocuklar, bilgisayarın başından hiç ayrılmıyor.
Özne                                                  Yüklem
 
C şıkkı "Virgül" başlığı altındaki 3. işleve uygun değildir.Nitekim Türk Dil Kurumunun "Yazım Kılavuzu"ndaki (27. Baskı) örnekler de görüşümüzü doğrulamaktadır.
 
Örnek:
Saniye Hanımefendi, merdivenlerde oğlunun ayak seslerini duyar duymaz, hasretlisini karşılamaya atılan bir genç kadın gibi koltuğundan fırlamış ve ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti. (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
 
Bu cümle yirmi dört kelimeden oluşan uzun bir cümledir. Bu örnekte özne ile yüklem birbirine uzaktır. Özne ile yüklem arasına tam yirmi bir kelime girmiştir.
 
Ben aç yattım mı kötü kötü rüyalar görürüm nedense. (Orhan Kemal)
 
31. sayfada bulunan bu örnekte sekiz kelime ve bir ek (mı) vardır. Özneden sonra virgül kullanılmamıştır.
 
Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı (1886-1973)] en güzel eserlerini Bodrum'da yazmıştır.
38. sayfada bulunan bu örnekte yedi kelime (köşeli ayraç içindeki kısım hariç) vardır. Özneden sonra virgül kullanılmamıştır.
 
MEB yayını olan "İlköğretim Türkçe 8 Öğrenci Çalışma Kitabı"ndaki örnek de görüşümüzü doğrulamaktadır.
 
Örnek:
6. Selim Dede, uçurumun tepesinde yavruları uçmaya hazırlamak için kollarını kanat
gibi kullanıyor, hoplayıp zıplayıp çırpınıyordu.
 
12. sayfada bulunan bu örnekte on beş kelime vardır. Özne ile birinci yüklem arasında dokuz kelime vardır.
 
19. sorunun C şıkkı hatalıdır. "Yazım Kılavuzu"ndaki 3. işlevle ilgili örnek ve diğer örneklere göre C şıkkında özneden sonra virgül kullanılmaz. Cümle hem uzun değildir hem de özne ile yüklem birbirine uzak değildir.
 
Soru bu hâliyle hatalıdır. Çünkü cevap olarak gösterilen C şıkkı hatalıdır. Şık teknik olarak hatalı hazırlandığı ve cevap şıkkı bulunmadığı için soru iptal edilmelidir.

Saygılarımla.

***


BİYOGRAFİ SORUSU

Söz konusu metinde aynen “biyografi ve alt türü bilimsel biyografi” tanımında söylenen “…genellikle ünlü kişilerin hayatının tamamını ya da bir bölümünü ve eserlerini derli toplu, bütün halinde tanıtan yazılara biyografi adı verilir…..” 

“Bilimsel biyografi Biyografiye konu edilen kişinin……. getirdiği yenilikleri, gösterdiği başarıları, eserlerini, eserlerinin değişik özelliklerini eleştirel bir tutumla, belgelere, araştırma ve incelemelere dayalı olarak veren çalışmalardır.” 

şeklindeki tanımlarla tamamen örtüşen bir anlatım mevcuttur, ayrıca metindeki anlatım tarzı da geçmiş zaman kipinde olup, genellikle geniş zaman kipi kullanılan eleştiri yazılarından farklı olarak biyografi tarzındadır 

Cevap biyografi olmalıdır.



 



 

-İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK-

MISIR SORUNU MÜFREDAT DIŞI

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 9. sorunun kesinlikle net olmadığının kanaatindeyim. Mısır sorunun ne olduğunu ve kimin leyhine çözümlendiğini bilmeden  Osmanlı Devletinin Doğu Akdeniz'de etkisini arttırdığını söylemek mümkün değildir. (Mısır sorunu müfredat dışıdır.)

***
i̇nkılap tarihinde doğu akdeniz sorusu müfredat dışıdır. meb kitaplarında bu konu işlenmemiştir. 8. sınıf öğrencisinden mısır sorununun ne olduğunu bilmeden osmanlının etkinliğini artırmak istediği sonucuna ulaşması beklenemez. ayrıca soru yine müfredatta olmayan coğrafya bilgisi gerektirmektedir. itirazımızı resmi olarak yaptik.


İNKILAP A KİTAPÇIĞI 4. SORU BÜYÜK HAKSIZLIK 

Bu soruda Atatürk bir cemiyet kurmuştur. Bu cemiyeti belli bir amaçla kurmuştur. Bir beklentisi vardır. Bu nedenle bu Atatürk'ün ileri görüşlülüğünü de gösterir.

Maalesef birçok çocuk Teşkilatçılığa insancıl bir değer, duygu yükleyemediği için bu şıkkı seçmişler. 

Atatürk'ün kurduğu cemiyet ileri görüşlü, vatansever, lider ve teşkilatçı olduğunu gösterir. Bütün şıklar doğrudur.

Bu soru iptal edilmeli. 13 yaşındaki bir çocuk bu soruya doğru cevap veremez. Verdiğini sananlar da yanılır.

***

İNKİLAP A KİTAPÇIĞI 9. SORU

A kitapçığı, İnkilp tarihi 9.soru ders kitabında Osmanlı devletinin İtilaf devletlerinden talep ettiği konu ile ilgili açıklama yok. İlgili üniteler tarandığında bu konu ile ilgili geçen tek açıklama aşağıdaki gibidir. 
-    …"Bu nedenle daha savaş başlamadan İngiltere ve Fransa ile İttifak kurmak istemişler ancak isteklerinin kabul edilmemesi üzerine Almanya’ ya yakınlaşmışlardı." 
Söz konusu dönemde Mısır' ın yönetiminin İngilizlerde olduğu düşünülerek, Osmanlı Mısır' ın ele geçirilmesi talebi ile, kaybettiği toprakları almak istemiş olabilir. Doğu Akdeniz' deki egemenlik zaten kaybedilmiştir ( Kıbrıs'ın kaybı, yeterli deniz gücünün olmayışı vs)
Ben soruya itiraz ediyorum.
Saygılar

***
İNKİLAP B KİTAPÇIĞI 12. SORU
TEOG sınavı B. Kitapçığı 12. sorusu aşağıdaki gibidir.
Millî Mücadele yıllarında Mustafa Kemal halkı organize etmiş ve mücadelenin kazanılmasını sağlamıştır. 
Mustafa Kemal’in bu başarısında, aşağıdakilerden hangisinde elde ettiği beceri etkili olmuştur? 
A) Çanakkale’de düşmanın çıkarma yapacağı yeri tahmin etmesi 
B) Trablusgarp’ta İtalyanlara karşı yerli halkı örgütlemesi 
C) Sofya’da Türklerin sorunları ile yakından ilgilenmesi 
D) Selanik’te İttihat ve Terakki Partisine katılması
Sorunun doğru cevabı B şıkkı olarak verilmiştir. Ancak verilen şıklar ve sorunun soruluş biçimi göz önüne alındığında diğer şıklardaki deneyimlerin Atatürk’ün organizasyon becerisine bir şey katmadığını söyleyebilmek mümkün müdür?

 

İNGİLİZCE

HOWEWER SORUSU

ingilizcede howewer sorusu kesinlikle iptal edilmeli amerikada 10 sene yaşamış biri olarak ve ingilizce konularını takip etmiş bir veli olarak sorunun tamamı müfradat dışı ve kitapta bağlaç olarak kullanılıp soruda farklı sorluşu nedeni ile bu sorunun A yada D her ikiside olacağını savunmaktayım gerekirse dava açmayı düşünmekteyiz lütfen bu soru hakkında gerekirse bilirkişilere tekrar danışılmasını istiyorum bu arada hala türkiyede ısrarla üds yada kpss sorularını çocuklara dayatmak isteyen bu zihniyetide kınıyorum tam ne güzel sorular çeviri ve anlamaya dayalı derken yine biri çıkıp grameri dayatmaya çalışıyor artık bu yanlış ing öğretiminden vazgeçsek diyorum........

***

İngilizce A kitapçığı 2.soruda Kullanılan "However" sözcüğü bir bağlaçtır ve bağlaçlarla ilgili bir kazanım mebin teog konularında hiç bir şekilde yoktur. Ders kitabını inceledim ve gördüğüm kadarıyla however sözcüğü sadece 3.ünite çalışma kitabı son sayfadaki paragrafın son cümlesinde geçmekte ve bu sözcük sorunun akışını belirlemekte. Şimdi meb'e soruyorum: Hangi hakla çocuklara öğretmediğiniz bir kelimeyi bir sorunun temeline koyar ve doğru yapmalarını bekliyebilirsiniz. Her sözcük meb kitabında yazmak zorunda değil tarzında bir savunma olursa however sözcüğünün sorunun cevabını belirlediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Sorunun iptal olmaması halinde mahkemeyi başvuracağım.

***

amy herzaman sınıf arkadaşalrıyla iyi geçinir bununla birlikte,hernasılsa(however).........
buraya o bazen evde tek alır dersek anlamlı olmaz.ama o herzaman arkadaşlarına güvenir dersek doğru olur d şıkkı yani b kitaçığı 2.soru
.bu soru kesinlikle a şıkkı değildir.iptal olmalı...




 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    8 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (8)