adscode
adscode

TEOG'da İtiraz Edilen Türkçe Soruları

TEOG Türkçe testinde hatalı olduğu iddia edilen soruların Türkçe kurallarına uymayan biçimde hazırlanmış olduğunu öne süren uzmanlar soruların iptalini bekliyor.

TEOG'da İtiraz Edilen Türkçe Soruları
Sınavlar
2015-2016 Eğitim öğretim yılı 25 Kasım TEOG Türkçe:

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

A kitapçığı 14.soru:
14.
1. Metin
Çayırlar geniş ovalardır. Yeryüzünün çeyreğinden fazlasını çayırlar oluşturur. Az yağış alması nedeniyle küçük otlar yetişir. Bu alanlar antilop ve zebralara yiyecek ortamı sağlar.
2. Metin
Yeryüzünün üçte ikisinden fazlasını okyanuslar oluşturur. Su altı yaşamının en çeşitli olduğu bölgeler sıcak ve sığ sulardır. Bu güzel su bahçeleri balık, sünger ve deniz kabuklusu kaynar.
Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak yönlerinden biri değildir?
A) Karşılaştırmaya yer vermiş olmaları
B) Bilgi vermek için yazılmaları
C) Doğadan bahsetmeleri
D) Sayısal verilerden yararlanmaları
BİLGİ: Sayılar harflerle de yazılabilir: bin yıldan beri, on dört gün, haf­tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf vb.
Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır: 17.30'da, 11.00'de, 1.500.000 lira, 25 kilogram, 150 kilometre, 15 metre kumaş, 1.250.000 kişi vb.
KAYNAK: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=182:Sayilarin-
Soruda verilen metin bir'' bilgilendirme''yazısı olmasına ve metindeki sayılar istatistiki değer taşımasına rağmen sayıların rakamla değil yazıyla verilmesi konuya hakim olan öğrencinin hata yapmasına neden olmuştur ve soru teknik yönden hatalıdır.


17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül  farklı bir işlevde kullanılmıştır?
A) Gençler, davranışınızdan dolayı sizi kutluyorum.
B) Arkadaşlar, yarın sabah erkenden bizde
toplanıyoruz.
C) Çocuklar, bilgisayarın başından hiç ayrılmıyor.
D) Güzel kardeşim, biraz söz dinle.
 
 
BİLGİ: Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur:
Saniye Hanımefendi, merdivenlerde oğlunun ayak seslerini duyar duymaz, hasretlisini karşılamaya atılan bir genç kadın gibi koltuğundan fırlamış ve ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti. (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
KAYNAK:
http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=187:Noktalama-Isaretleri-Aciklamalar&catid=50:yazm-kurallar&Itemid=132
''C''öncülünde verilen cümlede özne yüklemden uzak düşmemiş buna rağmen yanıt ''c''şıkkı olarak verilmiştir.
Bu soru '' Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için virgül konur bilgisine sahip olan öğrenciyi yanıltmıştır.
Sonuç olarak A kitapçığının 14 ve 17.soruları ''TDK Yazım Kuralları Kılavuzu''nda yer alan bilgilerle örtüşmemektedir ve konuda bilgi sahibi olan öğrenciyi yanıltıcı niteliktedir.









Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)