adscode
adscode

TEOG’da macera dönemi! (1)

TEOG’da yani liselere girişte görünen o ki geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ortalık toz duman olacak.

TEOG’da macera dönemi! (1)
Milliyet Diyalog
MEB, yaşadığı krizlerden hiç ders almıyor. Hata yapmaktan, veli ve öğrencilere eziyet çektirmekten, yargı tokadı yemekten adeta zevk alıyor.
Sınav sistemi her bakan değişiminde sil baştan değişiyor. Haziran seçimleri sonrasında muhtemelen MEB’de de koltuk değişimi olacak ve yeni bakanın, ayağının tozuyla bu yıl bu sistemi değiştirmesi zor ama gelecek yıl kesin değişecektir. Bugüne kadar hep böyle oldu.
Peki, o zaman geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sınava gireceklerin çektikleri eziyet ve haksızlık niye?..
Getirilmesi düşünülen sistemin içinin ne kadar boş olduğunu anlamak için 8’inci sınıf velisi Y. Önder’in anlattıklarına göz atmak yeter de artar:
Baştan aşağı yanlış!
Taslaktaki düşünceye göre liseye yerleştirme için önce özel okullara tercih yapılacak ve kayıtlar bittikten sonra da devlet okullarına tercih yapılıp yerleştirmeler tamamlanacak deniyor. Geçen sene bazı öğrenciler çok uzak liselere veya ilgisiz liselere yerleştirilmişti. Bunun önüne geçebilmek için bu yıl önce özellerin kayıtları bitirilsin, sonra kalanların devlet liselerine yerleştirilmesi daha kolay olur diye düşünülüyor. Ancak bu taslak sistem uygulanırsa, başarılı öğrenciler iki arada bir derede kalacak ve bazılarının istikbaliyle oynanmış olacak diye düşünüyorum. Şöyle ki:
Öğrencilerin Türkiye genelinde kaçıncı sıraya geldiği açıklanmadığı için öğrencinin aldığı puan ile girmeyi aklından geçirdiği liseye girip giremeyeceği hiç tahmin edilemiyor.
Bir de Türkiye genelinde TEOG’dan çok sayıda tam puan alanlar (4 bin 742 öğrenci) olduğundan ve bazı okullarda da okul başarı puanları için şişirilmiş şekilde yüksek not verildiğinden, öğrencilerin tercih ettiği liseye girip giremeyeceğini tahmin etmek hiç mümkün değil.
Devlet liselerinden hangisine yerleşilebileceğini tahmin edememekten kaynaklanan bu tehlikeyi göze alamayan aileler ve öğrenciler, devlet lisesi tercihini kullanmayıp özel okul tercihini kullanmak zorunda kalabilecek.
Örneğin okul hayatı boyunca başarılı olmuş bir öğrenci TEOG sınavından da iyi bir puan almış olsun.
Herhangi bir şehirdeki bu aile kendi şehirlerindeki Anadolu lisesine ya puanım yetmezse diyerek o şehirdeki özel bir okula kayıt yaptırmak zorunda kalabilir. Çünkü ya özel ya devlet tercihini yapmak zorundasın diyen bir taslak var.
Özel okulu tercih etmek zorunda kalan öğrenci, devlet liseleri yerleştirme sonuçları açıklandığında kendi puanının girmeyi düşündüğü devlet lisesine de yettiğini gördüğünde hayatı kararmış olacak.
Tercih mecburiyetinde bırakıldığı için ve devletteki yerleştirmeye esas sırasını öğrenemediği için devlet lisesi tercihinden kaynaklanan riski göze alamayan öğrencinin vermek zorunda kaldığı özel okul tercihi bütün hayatını değiştirebilecek.
Aldığı puanla devlet okulunda para ödemeden okuyabilecek iken özel okulu tercih etmek zorunda bırakıldığı için özel okula kayıt yaptırmış olan öğrenci eğitim hayatı boyunca çok yüksek paralar ödemek zorunda kalacak.
Tam tersini düşündüğümüzde, çocuk özeli tercih etmeyip devlet lisesi tercihini yapmış olsun. Aldığı puana göre Türkiye genelinde veya il genelinde kaçıncı sırada olduğunu bilmeden yapmak zorunda kaldığı tercih sıralamasına göre daha aşağılarda bir devlet okuluna yerleştirilmek zorunda kaldığını farz edelim. Bu durumda da aldığı puanla daha iyi bir özel liseye girebilecek iken bu hakkını kaybetmiş olacak.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)