adscode
adscode

TEOG'da o sorunun iptali için bir dilekçe daha

TEOG'da İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testindeki tartışmalı 'Selanik sorusu'nun iptali için bir dilekçe daha verildi.

TEOG'da o sorunun iptali için bir dilekçe daha
Sınavlar
02.05. 2016 
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne

29 Kasım   2013 tarihinde uygulanan 8.Sınıf 1.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 3.sorusu, 15 ARALIK 2013 tarihinde uygulanan  1.dönem Merkezi Ortak ( Mazeret) Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi A Kitapçığı 1. sorusu; 27 Kasım 2014 tarihinde uygulanan 8.Sınıf 1.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 3.sorusu ve yine  eski sınavlardan  5 haziran 2010 ortaöğretim kurumlarına geçiş sistemi 8. sınıf seviye belirleme sınavı (sbs) T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi A Kitapçığı 1. sorusuna ait kamuoyuna duyurulan yanıtları ile 28 Nisan 2016 tarihinde uygulanmış olan 8.Sınıf 2.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 1.sorusu doğru yanıtları ile çelişmektedir. 
29 Kasım 2013 tarihinde uygulanan 8.Sınıf 1.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 3.sorusunun açıklanmış olan doğru cevabı,  aynı zamanda Atatürk’ün çocukluk dönemini geçirdiği Selanik şehrinin ‘’çok uluslu yapısı, farklı kültürlerin bir arada yaşadığının’’ kanıtı olarak kabul edildiğini göstermiştir.
15 Aralık 2013  1.Dönem Merkezi Ortak ( Mazeret) Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi A Kitapçığı 1. Sorusunun açıklanmış olan doğru cevabında Selanik şehrinin sosyal ve kültürel yapısına ilişkin ulaşılabilecek özellikler arasında  
“I.Çok uluslu bir yapıya sahiptir.” İfadelerinin yer alması çok ulusluluk ile kültürel kavramı arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlanmıştır.

27 Kasım 2014 tarihinde uygulanan 8.Sınıf 1.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 3.sorusunun açıklanmış olan doğru cevabı ise, Selanik şehrinin çok uluslu yapısının ‘’kültürel zenginlikleri ve kültürel etkileşimi’’ desteklediğine dair bir çıkarıma varılmasını pekiştirmiştir.
5 Haziran 2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi 8. Sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi A Kitapçığı 1. sorusunun açıklanmış olan doğru cevabında “Selanik şehrinin sosyal ve kültürel yapısına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?” sorusunda yine “çok uluslu bir yapıya sahip olması” söylenilebilecek özellikler arasında yer almıştır. 

28 Nisan 2016 2.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 1.sorusunda I. öncülde yer alan ‘’ Farklı milletler bir arada yaşamıştır.’’ ifadesi ile IV. öncülde yer alan ‘’Çok uluslu bir yapıya sahiptir.’’ İfadesi  yukarıda belirtilmiş olan hususlar dikkate alındığında öğrencilerin çoğunluğu tarafından kültür, kültürel kavramlarıyla ilişkilendirilerek kültürel özellikler kapsamında değerlendirilmiştir. 


İlköğretim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8 Ders kitabı Devlet kitapları Saray matbaacılık Ankara- 2012 ( Yazarlar: SAMETTİN BAŞOL, TUĞRUL YILDIRIM, MİYASE KOYUNCU, ABDULLAH YILDIZ, ÖMER FARUK EVİRGEN) 
Yukarıda künyesi belirtilen devlet kitabının 16. Sayfasında da “Selanik şehrinde Türklerle birlikte Rum, Bulgar, Sırp, Yahudi ve  Ermeni gibi milletler yaşamaktaydı.Türkler ise bu milletlere göre şehirde çoğunluğu oluşturuyordu.Bu çok uluslu yapı, konuşulan dil,inançlar,gelenek ve görenekler ülkede zengin bir KÜLTÜREL YAPININ oluşmasını sağlamıştı.” Şeklinde bir ifade geçmektedir. Dolayısıyla çok ulusluluk ile kültürel yapı kavramları iç içe ve birbiriyle ilişkili olarak kullanılmıştır.
8.sınıf T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi müfredatının yanı sıra, sosyal bilimlerle ilgili kazanımların ve kavram bilgilerinin öğrencilere 4.sınıftan itibaren 5,6 ve 7.sınıfta Sosyal Bilgiler dersiyle verildiği göz önüne alındığında, 5,6, 7 Sınıf Sosyal Bilgiler dersi müfredatında yer alan ve aşağıda belirtilen bazı içerikler, söz konusu sınav sorusunun kamuoyuna duyurulan cevabı ile uyuşmazlık ve çelişki içinde olduğuna da işaret etmektedir.
Müfredatımız, farklı ulusların bir arada yaşaması sosyal olduğu kadar aynı zamanda kültürel bir özellik olduğunu da desteklemektedir. Sosyal ve kültür kavramlarının birbiriyle yakın ilişkili kavramlar olması da sorunun çelişikliğini artıran bir diğer faktör olmuştur.7. Sınıf Sosyal Bilgiler Türk Tarihinde Yolculuk ünitesinde yer alan Farklılıklara Rağmen adlı konuda Osmanlı Devleti’nin hakim olduğu topraklar üzerinde yaşayan farklı uluslara gösterilen hoşgörü, kültürel çeşitlilik ve kültürel devamlılık kavramlarıyla açıklanmıştır. 
Basın yayın organları, farklı düşüncelerin çeşitli yollarla toplumdaki diğer insanlara ulaşmasını sağlayan yönüyle toplumsal ve sosyal işleviyle de öne çıkmaktadır.  Yine buna istinaden 7.sınıf Sosyal Bilgiler dersi müfredatında basın yayının sosyal etkileşimle ilgili yönleri vurgulanmıştır. Fikir akımları ile, hem sosyal hem de kültürel alanda bir çıkarıma varılabilirken aynı zamanda  ‘’siyaset, yönetim’’  kavramlarını da desteklemektedir. Fikir akımlarının siyasi gelişmelere zemin hazırladığı, diğer bir bakış açısıyla sosyal gelişmenin de temel koşullarından biri olduğu kabul görmüştür.
Basın yayın, haberleşme özgürlüğü Anayasamızda, temel haklar kapsamında yer almaktadır. Anayasamızın 22.maddesinde yer alan haberleşme hürriyeti, 25. maddesinde yer alan düşünce ve kanaat hürriyeti,  26. maddesinde düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, 28.maddede yer alan basın hürriyetinin bireyin yanı sıra sosyal ve toplumsal kazanımları da ele alınmıştır. 6. ve 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersi müfredatında hak ve özgürlüklerimizi içine alan konular ve yukarıda belirtilen hususlar, birçok öğrenciyi basın yayın, haberleşme, fikir ve düşüncelerin ifadesini sosyal ve toplumsal içerikli kavramlarla ilişkilendirerek açıklamaya ve yorumlamaya yönlendirmiştir.
Yukarıda ifade ettiğim ve öğrencilerin tereddüte düşmelerine sebebiyet veren faktörlerin dikkate alınmasını ve 28 Nisan 2016 tarihli 8.Sınıf 2.Dönem Merkezi Ortak Sınavı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 1.sorusunun öğrencilerin yaşayacakları mağduriyetin önüne geçmek ve yeniden gözden geçirilmesi ile iptal edilmesine yönelik talebimin değerlendirilmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.
                                                                                                      Saygılarımla
…………………(İmza)…………………….
……………….  (İsim)……………………..

Adres:
EK 1: 8.Sınıf Merkezi Ortak Sınavı’ nda çıkan örnek sorular 
                                                                                                                                          EK 1

29 KASIM 2013 8.SINIF 1.DÖNEM MERKEZİ ORTAK SINAVI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ A KİTAPÇIĞI 3. SORUSU

(Doğru Yanıt: A seçeneği)

15 ARALIK 2013  1.DÖNEM MERKEZİ ORTAK ( MAZERET) SINAVI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ A KİTAPÇIĞI 1. SORUSU

(Doğru Yanıt: B seçeneği)

27 KASIM 2014 8.SINIF 1.DÖNEM MERKEZİ ORTAK SINAVI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ A KİTAPÇIĞI 3. SORUSU

(Doğru Yanıt: A seçeneği)
5 HAZİRAN 2010 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ SİSTEMİ 8. SINIF SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ A KİTAPÇIĞI 1. SORUSU

(Doğru Yanıt: D seçeneği)


28 NİSAN 2016 8.SINIF 2.DÖNEM MERKEZİ ORTAK SINAVI T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ A KİTAPÇIĞI 1.SORUSU



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)