adscode
adscode

TEOG'daki Kolej Bilmecesi

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş - TEOG sınavı 26 - 27 Kasım’da düzenlenecek. Ancak sınava sayılı günler kala yaşanan belirsizlikler, öğrenci ve velilerin heyecanı daha da arttırıyor.

TEOG'daki Kolej Bilmecesi
Sınavlar
Özel okulların öğrenci kabul ederken hangi ders puanlarını dikkate alacağının henüz açıklanmaması, hedefini kolejlere çevirmiş milyonlarca veli ve öğrenciyi kaygılandırıyor. Mevcut süreci, Koray Varol Akademi Kurucusu, Eğitmen Koray Varol değerlendirdi…

2014 – 2015 Eğitim Yılı’nın ilk Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş - TEOG sınavı 26 -27 Kasım’da düzenleniyor. Geçen sene ilk uygulaması yapılan ve büyük tartışmalara neden olan TEOG, bu sene de gündeme oturdu. Tartışmanın merkezinde ise kolejlere girmeyi hedefleyen öğrenciler var.
 
Geçen sene özel okullar sekizinci sınıf yılsonu puanı ile Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden kazanılan puanı dikkate alarak öğrenci kabul ediyordu, ancak bu yıl hangi derslerin puanlarını dikkate alacakları henüz belli değil. Dolayısıyla özel okullara girmek isteyen öğrencilerin daha az çalıştıkları derslerin de puanlamaya dâhil olması söz konusu.
 
Yaşanan bu belirsizlik ve hala bir açıklamanın gelmemiş olması, TEOG sınavında ter dökmeye hazırlanan öğrencileri ve velileri kaygılandırdı. Mevcut durumu değerlendiren Koray Varol Akademi Kurucusu, Eğitmen Koray Varol, “Geçmiş yıllarda kolejler, sekizinci sınıf yılsonu puanının yanı sıra sadece öğrencilerin TEOG sınavında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden elde ettikleri puanları dikkate alarak öğrenci kabul ediyordu. Bu nedenle kolej odaklı sınava hazırlanan pek çok öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil sınavlarına fazla yönelmiyordu” diyor.
 
Her şeye rağmen öğrencilerin pek çoğunun genel anlamda sınava hazırlanmış durumda olduğunu anlatan Varol, “TEOG sistemi çocuklara ev ve okul ortamında fazla pratik yapma imkânı tanıdı. Bu durum eksiklerini bulmalarına katkı sağladı. Şu an özel okulların öğrenci alım şekli belirsizliğini korusa da genel anlamda her derse iyi hazırlanan öğrenciler için ciddi bir sıkıntıdan bahsetmek yanlış olur” dedi.
 
Bu belirsizliğin sonuçlarının yerleştirmeler yapılırken sene sonunda ortaya çıkacak tabloda daha net anlaşılacağını da anlatan Varol, “Gecen yılki sisteme göre öğrenci alımının değişmesi sistemin dinamiklerinde oynamalar yaratacaktır. Şu ana kadar olan çalışmalar her dersi kapsasa da özel okul düşünen veliler çocuklarını Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi odaklı çalıştırdılar. Bu nedenle yüksek puan ile öğrenci alan okullar için bir yanlış bile çok önemli iken sürecin belirsizliği aileler ve öğrenciler için karmaşık bir durum oluşturmakta. Aylardır mevcut sistem odaklı sınava hazırlık çalışmalarını yürüten kurum ve öğrenciler belirsizlik karşısında çok şaşkın. Öyle ki eğer öğrenci tek bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil sorusunu yanlış çözerse Robert Kolej gibi yüksek puanlı okullara girme şansını kaçırabilir” dedi.
 
Konu açığını kapatmak için hala geç değil!
 
“Belirsizlik, tercihini devlet okullarından yana kullanacak öğrencileri kapsamıyor. Devlet okuluna gitmek isteyen öğrenciler, geçmiş eğitim yılında olduğu gibi Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi olmak üzere altı ders puanının ve 6, 7 ve 8’inci sınıf ortalamaları ile yerleştirilecek. Ancak kolej odaklı öğrenciler için sıkıntılar var” diyen Koray Varol sistematik bir çalışmayla eksikliklerin bu kısa sürede dahi telafi edileceğini anlatıyor.
 
Varol: “Var olan bilgilerin tekrarlarla güçlendirilmesi, eksik olan yerlerin hızlıca bulunup kapatılmaya çalışılması ve ailelerin son günlerde çocukların öz güvenini artırıcı konuşmalarla onlara destek olması açıkları kapatmak için çok değerlidir”.
 
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)