adscode
adscode

TEOG'daki Yanlış Soru İddiaları ve Kayıt Kaosu!

TEOG sınavları bitti ama görünen o ki tartışmalar daha uzun süre devam edecek. Hatta mahkemede sonuçlanırsa hiç şaşırtıcı olmaz

TEOG'daki Yanlış Soru İddiaları ve Kayıt Kaosu!
Günün Yazısı
. Çok sayıda soruya itiraz var. Ama daha önemlisi sistemin başarılı öğrencilerin aleyhine işlemesi!..

MEB'in liselere giriş sistemini 20 yıla yakın bir süredir rayına oturtamaması, sisteme, dolayısıyla devlete olan güveni, her geçen gün daha bir tartışmalı hale getiriyor.
Daha da vahimi, sistem giderek düzeleceğine, daha iyi olacağına, tam tersi bir gelişme gösteriyor. Her geçen gün daha da tartışmalı hale geliyor.

Sınav soruları ve kayıt sistemiyle ilgili itiraz bombardımanı var.
Pek çok çoğu haklı, bir kısmı abartlı. 
Peki doğru olan ne? 
Onu belirleyecek olan da MEB. 
Ama o ne yapıyor? 
Her defasında tüm itirazları ret ediyor, sonra da kabul etmek zorunda kalıyor! 
Bu yıl da aynı süreç yaşanırsa, bizim için tarihin yeniden tekerrür etmesinin ötesinde bir anlam ifade etmez. 

Şimdi gelin veli ve öğretmenlerden gelen itirazlardan bir bölümüne göz atalım:


Başarılı öğrenci cezalandırılıyor!

TEOG sınavı, üst gruptaki öğrencileri belirleyici  nitelikte olmadığından, sonuçlar açıklandığında üst sıradaki puanlarda yığılmalar oluyor.Öğrencilerin başarı sıralarını ve puan dağılımlarını da bilmediğimizden, kayıt dönemi sağlıklı gerçekleşmiyor.Özellikle A tipi özel okulların kayıtları sırasında ya para ya da torpil dönüyor.Dolayısıyla da olan başarılı ama maddi durumu yetersiz öğrencilere oluyor.Üstelik yerleşmeyen öğrencileri  'açık liseye otomatik kayıt '  riski beklediğinden ve kontenjanlar da çoktan dolmuş olduğundan nakil işlemleri de  öğrencinin durumunu kurtarmıyor.Eğer bu şekilde devam ederse  sistem, başarısı yüksek öğrencileri açık liseye kaydetme riski taşıyor.
 24 Haziran 2015 tarihinde öğrencilerin sadece yerleştirmeye esas puanı ve yüzdelik t dilimi değil, başarı sırası ve puan dağılımları da açıklanmalı ki; özellikle de başarılı ama maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin de iyi bir eğitim alma şansı olsun, eğitimde fırsat eşitliğini yakalayabilsinler.Ayrıca ailelerin de çocuğunun başarı sırasını ve puan dağılımlarını bilmeye hakları var.
Bu yüzden TEOG yerleştirme puanları ve yüzdelik dilimleri açıklanırken öğrencinin başarı sırası ve puan dağılımlarının da açıklanmasını istiyorum. 

Din sorusu iki cevaplı!

29 Nisan 2015 günü uygulanan TEOG Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi A Grubu 17. soru;'Hz. Muhammed (sav), çocukları çok severdi...........ile başlayan soruda Peygamber Efendimizin 'Başın sağolsun, kuşun ölmüş.' diyerek hayvanlara, çocuğu ziyarete giderek ( ki; ziyaret sebebi hayvanın ölmüş olmasından dolayıdır.)  insanlara, aslında 'yaratılana ya da canlılara' değer verme özelliği ön plana çıkmıştır.Dolayısıyla yanıt  C  ve  D   şıklarının her ikisini de kapsayıcı nitelikte olmalıdır.
Bu yüzden sorunun iptal edilmesini istiyorum.Gereğini bilgilerinize arz ederim.
                                                                                                         
İngilizce sorusu iptal edilmeli!

 30 Nisan 2015 günü uygulanan TEOG İngilizce sınavının A Grubu 10. sorusu; Mary Sanders was a successful artist.Before she died,.................   ayırt edicilik ve soru kökü olarak hatalıdır.Cümle anlam olarak C şıkkıyla tamamlanabilir.D  şıkkında ise zaten ressam olan birinin' Resim yapbilirdi (başarabilirdi).' şeklinde cümle kurulması hatalıdır.Gramer olarak ise   C  ve  D  şıklarındaki tense olarak uygun değildir.Sorunun 'Past Perfect Tense' ya da 'Simple Past Tense' ile yanıtlanması gerekir.Bu yüzden sorunun iptal edilmesi gerekiyor.

Türkçe sorusu tartışmalı

Kızım 1. Teogda full yapmıştı 2.  Teog da "derin" sözcüğü ile ilgili soruda 3 tane doğru cevap olduğu için iptal olması gerekiyor anlamları tdk sözlukten aynen almışlar  seçtikleri cümleler irdelenmeden koymuslar  a)ırmağın ağzı ile dibi arasındaki mesafe derinlik ifade etmez 
b)ise "en" zarfı olmamalı 
d)uzun süre anlamında değil bol cok anlamındadır  
bu soru kesin iptal size detaylarini yarin gonderecegim...

Nasıl itiraz edeceğiz?

Benim kızımın ilk sınavda bir yanlış vardı. Son sınavda ise aşırı derecede heyecanlandı ve ne yazık ki beş yanlış yaptı. Dünden beri sakinleştiremiyoruz. Sözünü ettiğiniz İng. sorusunda anlam ve gramer çatışması olduğunu düşünüyoruz. Ölmüş birinden ancak "could" değil "could have" kullanılarak söz edilir. Ayrıca 20.soruda cevabı istenen "considerate" onların dağarcığına bu haliyle değil "thoughtful" olarak katılmıştır. Yani "considerate" i öğrenmediler. Aynı şekilde İnk. Tarihi 9.soruda sözü edilen "sosyal devlet anlayışı" na kitapta hiç değinilmemiştir. Bu çocuklar müfredattan sorumludur. Kazanım konuları bellidir. Birçok arkadaşı da kızım gibi aynı hataları yapmıştır. Bu da söz konusu soruların gerçekten eleme niyetiyle ancak hatalı olarak tercih edilmesinden kaynaklanmaktadır. Tabii ki eleme yapılacaktır ancak soru seçimi yanlış olunca, iyi çocuklar da amaca kurban edilmiş olur. Zaten durumda bunu göstermektedir. Medyada bu konuya ilişkin yeterli bir haber yok. Bizler bu soruların hatalı olduğuna dair nasıl itiraz edebiliriz? Ilk sınavın cevapları açıklandıktan sonra devreye sokulan itiraz modülüne de aynı bu şekilde tüm itirazlarımızı sıralayarak mı itiraz etmeliyiz yoksa her soru için ayrı işlem mi yapmamız gerekiyor?  Yanıt verirseniz çok sevinirim. 
Lütfen sesimizi duyurun. 
Saygılarımla

İtirazlarınızı her soru için dijital ortam üzerinden ya da MEB Sınavlar Dairesi'ne bizzat dilekçe yazarak yapabilirsiniz. 
Umarız ki değerlendirmeye alırlar...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    20 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (20)