adscode
adscode

TEOG’la İlgili Çalışma Sırası Velilere Geliyor!

TEOG Sınavlarında son sınav 29-30 Nisan tarihlerinde tamamlandı.

TEOG’la İlgili Çalışma Sırası Velilere Geliyor!
Sınavlar
Bundan sonra sınav sonrası tercihler için telaş başladı.Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz konuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu;

TEOG sınavları bittikten sonra sıra velilerin çalışmasına gelecek. Öğrencilerinin sonuçlarını ve çalışma performanslarını yaklaşık da olsa bilen velilerin şimdiden resmi ve özel liseleri araştırmaya başlaması gerekiyor. Bir okulla ilgili bilgi edinmenin en etkin yolu o okulun öğrenci ve velileri ile görüşmektir.

Yaz tatili içinde okullarda öğrenci bulamayacağınızdan okullarla ilgili araştırmalara şimdiden başlamanız daha doğru olacaktır.

İster devlet okulu olsun ister özel okul olsun eğitim sisteminde yaşanan değişimler liseden beklentilerin de değişmesine neden oldu.

Artık okulun adı, aldığı öğrenciler, kalitesi kadar öğrencilerine ne vereceği, gelişimine nasıl katkılarda bulunacağı giderek daha çok önem kazanıyor. Örneğin; yabancı dil öğretim düzeyi, üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık programı, yurt dışındaki üniversitelerle yaptığı iş birliği, sosyal sorumluluk projelerini yönetimi, akademik ve sosyal içerikli geziler gibi öğrencinin gelişimine katkı sağlayacak programlar giderek daha çok önem kazanıyor. Okulun öğrencilerini ortaokul ve lise öğrencilerin katılabildiği uluslararası öğrenci konseyi çalışmalarına göndermek için desteklemesi ve bu konuda sorumluluk alması evrensel değerlere sahip gençler yetiştirmesini sağlar.

Sonuç olarak velilerin öncelikle öğrencilerini gönderecek okuldan neler beklediklerini belirlemeleri gerekiyor. Daha sonra görüştükleri okulların beklentilerine ne ölçüde cevap verebildiğini değerlendirmeleri ve okulun cevap veremediği alanlardaki beklentilerine nasıl çözüm üretebileceklerini belirlemeleri gerekiyor.
Seçebilecekleri okullarla ilgili bu araştırmaları yapan ve haziran sonunda yapacakları tercihleri bu bilgilerin ışığı altında yapan veli ve öğrenciler için yerleştikleri okul sürpriz olmayacaktır.
 
Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz TEOG sınavlarından sonra yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı;
 
  • 2 Mayıs tarihinden itibaren girebilme ihtimalinizin olduğu okullara giderek bilgi alınız.
  • 5 Haziran’da ortak sınavların puanları ilan edilecek, puanlarınızla ilgili itirazlar 5-9 Haziran tarihleri arasında yapılabilecek.
  • MEB e-okulda yayınlanan 2015 yılı ortaöğretim kurumlarına geçiş uygulaması ile ilgili tercih listelerinde okulların 2013 yılı yerleştirme sonuçlarına göre yüzdelik dilimini görebilirsiniz.
(2014 yerleştirme sonuçları yayınlanmamıştır.)
Yine de bu listelerdeki yüzdelik dilimleri size fikir verecektir, inceleyiniz.
  • 24 Haziran’da tercihlere esasen kontenjan tabloları ilan edilecek. Bu listelerdeki okullara geçen yıl giren öğrencilerin yüzdelik dilimlerini görebileceksiniz. Aynı gün Yerleştirmeye Esas Puanınız da yayınlanacak.
  • 24 Haziran – 10 Temmuz tarihleri arasında sınavla öğrenci alacak özel okulların kayıtları yapılacak. Bu dönemde belirli bir kayıt takvimi doğrultusunda bazı özel okullar kendi puan hesaplama yöntemi ile, bazıları YEP’le. Bu dönemde puanınızın yetmesi kaydıyla olacak girmeyi en çok istediğiniz okullardan birine kayıt yaptırabilirsiniz. Ancak yayınlanmış olan taslak kılavuzundan özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin merkezi yerleştirme için tercih yapamayacağını anlıyoruz.
  • 6-16 Temmuz tarihleri arasında merkezi yerleştirme için tercih başvuruları alınacak. Öğrenciler 25 okuldan olursa bir tercih listesi hazırlayacaklar.
    • Tercih listesi hazırlarken, MEB’de yayınlanacak olan okulların kontenjan tablolarını ve okula geçen yıl giren öğrencilerin yüzdelik dilimlerini inceleyiniz.
    • Tercih listenize alacağınız 25 okuldan ilk 10 tanesini kendi yüzdelik diliminizden de yüksek okullara, 5 tanesini kendi yüzdelik diliminizdeki okullara, son 10 tanesini kendi yüzdelik diliminizden daha düşük okullara ayırınız.
Bu dönemde tek yerleştirme yapılacak, tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler bir anlamda açık liseye düşeceklerdir. Dolayısıyla tercih listenizi istediğiniz okullardan birine yerleşmek üzere oluşturunuz. 
  • Merkezi yerleştirme sonuçları 14 Ağustos’ta ilan edilecek.
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)