adscode
adscode

Terör gölgesinde eğitim bilmecesi!

Terör ve çatışmaların vurduğu Şırnak Cizre, Diyarbakır Sur ve Mardin Nusaybin’de eğitim zili hâlâ çalmadı. Şırnak merkez ve İdil’de ise öğrenciler ikinci dönem için Batman’a gönderilecek.

Terör gölgesinde eğitim bilmecesi!
Eğitim
8 Şubat’ta başlayan ikinci eğitim dönemi, terör bölgelerindeki okullara henüz uğramadı. Kasım 2015’ten beri bazı ilçelerde sürekli, bazılarında ise aralıklı olarak uygulanan sokağa çıkma yasakları sürüyor.

EĞİTİME ULAŞILAMIYOR! 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitimin aksadığı bölgelerde en azından ikinci dönem derslere başlanmasını öngörüyordu. Ancak mevcut şartlar eğitim için uygun değil.

Sadece Silopi’de bazı okullar açıldı. MEB’in telafi adı altında ara dönemde verdiği eğitimden de sadece 11 bin 716 öğrenci yararlandı. 130 bin öğrenci ise hâlâ eğitime ulaşamıyor. 

TAŞIMALI EĞİTİM AMA NASIL? 

Bakanlık, sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü ve okulların harap olduğu çatışma bölgelerindeki öğrencileri yakın bölgedeki yatılı bölge okullarına aktarmayı planlıyor.

Ancak bu konuda da şartlar sınırlı. Bölgede Batman haricinde diğer illerde yatılı eğitim altyapısı yeterli değil. Diyarbakır’da yatılı okulların tamamı dolu. Haliyle yatılı olarak transfer edilecek öğrencilerin sayısı yine çok düşük olacak. Bu durumda MEB, TEOG’a girecek 8’inci sınıf öğrencileriyle YGS’ye girecek 12’nci sınıf öğrencilerine yatılı okumada öncelik tanıyacak. 

EĞİTİM YOK! 

Nusaybin’de 13 Kasım 2015’ten bu yana aralıklarla süren sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle ilçe merkezinden Mardin’e ve diğer çevre illere göç başladı. Eğitimin yapılamadığı ilçede 382 öğrenci ara tatilde telafi eğitimi için Midyat’a gitmişti. İlçede eğitimin ne olacağı sorusunun cevabı yok. Taşımalı eğitim seçeneği masada.

BİR İLERİ İKİ GERİ! 

Çatışmalardan en çok etkilenen Cizre’de sokağa çıkma yasağı 19 Şubat’a kadar devam edecek. Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, okul yöneticilerine “16 Şubat’ta okulda olun” diye attığı mesajdan sonra müdürlük dün ikinci bir mesajı daha gönderdi. Yeni mesajda okul yöneticilerinden önceki gün okula dönmeleri yönünde atılan SMS’i dikkate almamaları istendi. 

TAŞIMALI EĞİTİM PLANI 

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü yerlerden Diyarbakır Sur’da çatışmalar bitmiş değil. 6 mahallede olağanüstü şartlar sürüyor. Tahrip olan okullar ve yasaklar sebebiyle eğitim yapılamıyor. Milli eğitim müdürlüğü, Sur merkezde eğitim gören öğrencileri Sur dışındaki müsait okullara taşımalı eğitim yoluyla gönderme kararı aldı. 

KISMEN EĞİTİM 

Silopi’de 14 Aralık 2015 tarihinde ara verilen eğitim-öğretime 8 Şubat’ta yeniden başlandı. Ancak çatışmaların aralıklarla sürdüğü ilçede zarar gören okullardaki öğrencilerin ne olacağı merak konusu. Sokağa çıkma yasağı olmaması halinde bakanlık, taşımalı eğitim formülüyle öğrencileri iyi durumdaki okullara nakledebilir. 

İDİL’DE SAVAŞ YAKLAŞIYOR ÖĞRENCİLER KAÇIYOR 

Cizre ve Silopi’den sonra yeni operasyon adreslerinin Mardin Nusaybin ve Şırnak İdil olacağı belirtiliyor. Milli eğitim müdürlüklerinden Şırnak merkez ve İdil ilçelerindeki görev yapan öğretmenlere gönderilen mesajla bölgeden ayrılmaları istendi. Şırnak merkez ve İdil’deki öğretmen ve öğrenciler eğitim yılının ikinci yarısını Batman’daki okullarda geçirecek. İdil’den gidecek öğrenci ve öğretmenlen için Batman’daki yatılı bölge okulları ve yurtlar seferber edildi. İdil’de polis ve askerler karargah olarak kullanacakları okulları incelemeye başladı. 

Meydan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)