adscode
adscode

TEV - İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim Okulu’nda Artık Zil Çalıyor

TEV İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim Okulu’nda zil çaldı. 1700 öğrenci TEV tarafından yaptırılan 21 derslikli yeni ve sağlam okuluna kavuştu.

TEV - İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim Okulu’nda Artık Zil Çalıyor
Özel Eğitim

Türk Eğitim Vakfı, 45 yıldır eğitim için sürdürdüğü kesintisiz çalışmalarına, 1 yıl önce yaşanan deprem felaketi ile sarsılan Van’ın yaralarını sarmak için yaptığı yeni ve çok anlamlı bir proje ile devam ediyor.

45 yıllık meslek hayatı boyunca biriktirdiği 1 milyon TL’yi TEV’e bağışlayan emekli Hemşire İfakat Yavuz’un okul arzusu, depremle yıkılan Vanlı çocuklar için yeni bir eğitim yuvasına dönüştü. TEV, Van’da İfakat Yavuz adına 21 derslikli bir ilk ve orta öğretim okulu inşa etti. TEV- İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim Okulu’nun zili bu kez İfakat Hemşire ve çocukları birbirine kavuşturdu.

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen iki deprem felaketinin ardından hemen burs  programı başlatarak depremzede gençlerin eğitimini kesintisiz sürdürmeleri için burs programı başlatan, daha sonra da Türkiye Kumbarası Projesi ile evsiz kalan öğretmenlere ev, öğrenci yurdu ve yeni öğrenci bursları için büyük bir projeye imza atan TEV, çok özel bir projeyi hayata geçirdi.  Emekli Hemşire İfakat Yavuz’un okul yaptırmak üzere TEV’e emanet ettiği tüm birikimi olan 1 milyon TL ile Van’da 21 Derslikli TEV- İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim Okulu yapıldı.

TEV İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim Okulu Resmi Açılışı, 22 Kasım 2012’de Van Valisi Münir Karaloğlu, TEV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş,  TEV Genel Müdürü Yıldız Günay ve TEV Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal ile İfakat Hemşire, öğrenciler ve öğretmenlerinin katıldıkları törenle gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, törende yaptığı konuşmada, “Değerli Bağışçımız İfakat Yavuz Hanımın bağışıyla yapılan, 21 derslikli, TEV-İfakat Yavuz İlk ve Orta Öğretim okulunda 2 adet laboratuvar, 1 kütüphane, 1 bilgisayar dersliği, 1 Çok Amaçlı Salon, 1 anasınıfı bulunmaktadır. Bugün burada okulumuzun resmi açılışını yapmanın ve ülkemize bir eğitim kurumu daha kazandırmanın gururunu yaşıyoruz.  Türk Eğitim Vakfı İfakat Yavuz Hanımefendi gibi hayırseverlerimizin desteğiyle hizmetlerini her geçen gün arttırarak devam ettirecektir. İfakat Yavuz Hanımefendiye ve tüm bağışçılarımıza tekrar teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz" dedi.

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay da, kurulduğu 1967 yılından bu yana, 195 binden fazla öğrenciye verilen burslar, yaptırılan 25 eğitim tesisi ile eğitim konusunda Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan TEV olarak bugüne kadar hep  “Gençliğin yetişmesine hizmet, bir insanlık ve vatan borcudur” anlayışıyla hareket etiklerini vurguladı.

Günay, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van’da meydana gelen deprem felaketlerinin hemen ardından depremde zarar gören ailelerin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile yüksek öğrenimde eğitim görmekte olan çocukları için karşılıksız burs programı başlattıklarını,  Mart 2012 itibarıyla 250 Vanlı depremzede öğrenciye aylık 130-340 TL’lik burs verdiklerini söyledi.

*****

Günay, geçen yıl başlatılan Türkiye Kumbarası Projesi çerçevesinde de Van’da evsiz kalan öğretmenler için öğretmen evi, barınma sıkıntısı çeken öğrenciler için öğrenci yurdu, yine depremzede gençler için burs projesinin de tamamlandığını sözlerine ekledi.

1700 öğrenci için sıcak bir yuva
TEV Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal de, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’deki en güvenilir eğitim vakfı TEV’e geçen yıl 1 milyon TL’lik birikimi ile okul yaptırmak üzere başvuran İfakat Yavuz Hemşire adına Van’a okul yaptırmak üzere harekete geçtiklerini söyledi. Bilal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği Van’da en merkezi konumda yıkılan 2 Nisan İlköğretim Okulu’nun yerine 21 derslikli yeni bir okul açmak üzere Nisan’da temel attıklarını anlattı.

Bilal, “Bu okul tüm bağışlardan çok farklı bir yere sahip. Çünkü yıllarca hemşirelik ile kazandığı küçük birikimlerini damla damla biriktiren ve TEV’e okul yaptırmak üzere bağışlayan çok özel bir kişinin adına bu okulu yapıyoruz. Birçok kurum okul yaptırıyor. Ama Sayın İfakat Yavuz tüm birikimini, 78 yaşına kadar kazandığı ve eline geçen tüm emeğini bu okul için bağışlamış durumda. Kendisinin bu önemli bağışını deprem felaketi ile yıkılan Van’da ismine yaptırılacak bir okulla gerçekleştirmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

78 yıllık bir eğitim romanı
Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi Gökçe Köyü’nde 1934 yılında doğan İfakat Hemşire Türkiye’de kız çocuklarının zorlu eğitim yolculuğunu anlatan en önemli örneklerden biri. Gökçe Köyü’nde doğduğunda okul olmayan ancak daha sonra sırtında dereden kum taşıyarak yapımına yardım ettiği okula bile kız olduğu için gönderilmeyen İfakat Hemşire’nin kararlı çabası 1951 yılında geçirdiği bir hastalık ile başlıyor.
16 yaşında ağır romatizma hastalığına yakalanan ve ailesinin sırtında Trabzon’da Numune Hastanesi’ne tedavi için götürülen İfakat Yavuz, hemşirelik mesleği ile hasta yatağında tanışıyor. Kendi deyimi ile “Melek gibi görünen” hemşirelerin bakımı ile sağlığına kavuşan İfakat Hemşire o gün aklına okumayı ve hemşire olmayı koyuyor.

Köyüne döndükten sonra okula giden erkek çocuklara “Sizin okulunuz için dereden sırtımda kum taşıdım. Şimdi siz de benim için mektup yazın.” diyerek İstanbul’daki kuzeniyle mektuplaşmaya başlayan İfakat Yavuz, 1955 yılında “Hala kızını görme” bahanesi ile Ailesi’ni ikna ederek köyden İstanbul’a yola çıkıyor.
İfakat Hemşire 1959 yılında SSK İstanbul Samatya Hastanesi’ne Hemşire olarak atandığında kendisine yeni bir hedef daha koyuyor: Kazandığı gelirin bir kısmını ayırarak adına bir okul yaptırmak.  1964 yılında fizyoterapist unvanını da alan İfakat hemşire 1986 yılına kadar SSK Samatya Hastanesi’nde çalışıyor. Daha sonra özel fizyoterapist olarak devam ettirdiği mesleği boyunca okul yaptırmak için birikim yapmaya devam ediyor.

İfakat Yavuz, zorlu ve mücadeleli geçen tüm bu eğitim hayatı ve meslek hayatı süresince kurduğu okul yaptırma hayaline 78 yaşında TEV’in onun adına yaptırdığı okul ile kavuştu.

 

 




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)