adscode
adscode

Torba Yasa’da Mesleki eğitim unutulmuş!

Bu günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde “Torba Yasası” ismi verilen ve pek çok kanunda değişiklik içeren yasa teklifi görüşülmekte… Görüşülen yasa teklifinin içinde yok yok…

Torba Yasa’da Mesleki eğitim unutulmuş!
Genç Blog

Yalnız yasa teklifi içine milyonlarca mesleki ve teknik eğitim mensubunu ilgilendiren 3795 sayılı (Bazı Lise, Okul Ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun) kanunla ilgili değişiklik teklifi yok. 

Bu günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde “Torba Yasası” ismi verilen ve pek çok kanunda değişiklik içeren yasa teklifi görüşülmekte… Görüşülen yasa teklifinin içinde yok yok… Yalnız yasa teklifi içine milyonlarca mesleki ve teknik eğitim mensubunu ilgilendiren 3795 sayılı (Bazı Lise, Okul Ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun) kanunla ilgili değişiklik teklifi yok.

 

3795 sayılı kanun nedir? Neden milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor? Diye sorulabilir. Konuyu biraz açayım. 3795 sayılı kanun 1992 yılında mühendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin; eğitim seviyelerine göre unvan, yetki ve sorumluluklarını belirlemek amacı ile çıkarılmıştır. Ve 18 yıldır atanmışlarca uygulanmamaktadır.

 

Bu kanunun 6’ıncı maddesinde; “Teknisyen, tekniker, yüksek tekniker ve teknik öğretmenlerin her meslek alanındaki yetki ve sorumluluklarına ait esas ve usuller; Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun da görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir” hükmü vardır. 18 yıldır MEB’in atanmışları yönetmeliği çıkarmamak için direnmektedir.

 

Yine 3795 sayılı kanunun 3’üncü maddesinde; “e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenecek en fazla iki yan yıl süreli tamamlama programlarını basarıyla bitirenlere dallarında "mühendis",Unvanı verilir.” Denilmektedir. Geçen yıl Teknik Eğitim Fakülteleri bakkal dükkânı kapatılır gibi kapatıldı. Ve Teknik Eğitim Fakültelerinin imkânları dünyada bir örneği olmayan Teknoloji Fakültelerine bağışlandı. Şimdi yetkililere sormak lazım 3795 sayılı kanunun 3’üncü maddesinin (e) fıkrasındaki “TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİNCE” ibaresi yerine “MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİNCE” ibaresi yazılması gerekmiyor mu? Bu değişiklik yapılarak binlerce Teknik Eğitim Fakültesi mezununun mağduriyetine çare bulunamaz mı idi?

 

18 yıldır 3795 sayılı kanunun çalışmaz hale getirilmesinden mağdur olan Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik Lise mezunu 2.500.000- kişi, Meslek Yüksek Okullarının Teknik bölümlerinden mezun 2.000.000- kişi, Teknik Eğitim Fakültesi mezun 100.000- den fazla kişi var. Yaklaşık 5 milyon mağdur. Bu mağdurlar 18 yılda birikti. Son 18 yıldır mezunların % 95 i mesleğinde çalışamıyor. Bu rakam anne ve babalarıyla birlikte 15 milyondur. Bu rakamları MEB’in resmi rakamlarında faydalanarak çıkardık.

 

Sanayicinin teknik insan gücü aradığı, mezunların işsiz gezdiği bir ortamda bu mağduriyet giderilemez ise bu mağdur insanlar Haziranda yapılacak seçimlerde ne düşünecekler. Eğer 2002 seçimlerinde olduğu gibi meclisteki partilere değil de meclis dışındaki partilere oy verirse sonuç ne olur? Bu 15 milyon kişinin sadece 5 milyonu oylarını meclis dışına verse neler değişir tahmin edemiyorum. Sanırım siyasiler tahmin ediyordur.

 

Bu konu son 5 yıldır defalarca dillendirildi. 18 yıldır her seçimde siyasiler “çözeceğiz” derler ve bir türlü sorun çözülmez. Siyasiler ya bu mağdurların T.C. vatandaşı olduğunu unuttu. Veya bu insanları koyun sürüsü zannedip her çağırınca gelir sanıyor.

 

Şimdi bu feryadı neden yaptığımı anlatayım. Ben 40 yıldır mesleki ve teknik eğitim mensuplarının feryadını duyuyorum. Mesleği olduğu halde işsizlikten ağlayan öğrencilerimi gördüm. Meslek liseli binlerce işsiz var iken genel lise mezununu teknisyen kadrosuna atayan yetkilileri gördüm. Daha yakın tarihte meslek liselilere “Siz marabasınız. Biz ağayız” diyen zavallıları gördüm. Son 40 yıldır bu mesleğin her kademesinde görev yapmış bir teknikçi olarak bu derdi kime ve nasıl anlatacağız. Hangi üslubu kullanırsak etkili ve yetkili büyüklerimiz duyarlar bizi…

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)