adscode
adscode

Trakya Kışı Bocuk'la Kutluyor! Genci Yaşlısı Aynı Eğlencede Buluşuyor

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca beldesi her yıl ilgi çekici, geleneksel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor: “Bocuk Gecesi.”

Trakya Kışı Bocuk'la Kutluyor! Genci Yaşlısı Aynı Eğlencede Buluşuyor
Etkinlikler
Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile KORUDER işbirliğinde düzenlenecek olan “Bocuk Gecesi”, 9 Ocak 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Bir Balkan geleneği olan ve her yıl Ocak ayında kutlanan Bocuk Gecesi, son yıllarda üniversite öğrencilerinin de yoğun ilgi göstermesiyle birlikte büyük bir şölene dönüştü. 

Üniversite öğrencileri ilginç kostümleri ve makyajlarıyla geceye katılarak çeşitli etkinliklerle ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşatıyor.Eğlencenin sonunda yakılan ateşin başına toplanan gençler bölgenin en yaşlı kişilerinden efsanevi korku hikayelerini dinleyerek geceye veda ediyorlar.




‘Bocuk’ kışın en sert gecesinin simgesi

BOCUK, eski çağlarda insanların kışın en soğuk gecesinde, kendilerini doğa olayları karşısında savunmasız hissettikleri ve sessizliğin ürpertisiyle bilinmezi  görünür kılma çabasıyla anlamlandırmaya çalıştığı ve bir kılığa büründürdüğü bir suret. Bocuk,gecenin karanlığında karın beyazına gizlenmiş kötülüğü simgeliyor. İnsanların bu bilinmeze karşı verdiği savaşta en büyük silahları da koku. Bu konuda da kışın vazgeçilmez lezzeti kabak tatlısının pişirilirken yaydığı kokunun tesirinin etkili olduğuna inanılır. Çünkü inanışa göre o gece Bocuk olarak adlandırılan varlık beyazlar içinde, insansı bir görünümle ortalıkta dolaşıyor ve kurbanlarının sırtına çıkıyor. Hedeflerini de kabak tatlısı yememişlerin arasından seçiyor. 

Bu eski âdetin insanın kimi zaman anlaşılmaz ve ürkütücü olan doğa olaylarından kaçma, doğayla barışık olma arzusundan kaynaklandığı düşünülüyor.



Orta Çağdan kalma bir gelenek

Balkanlar’daki Hıristiyanların ‘Bojic’ adetleriyle ilişkisi bulunmuyor. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası olan ‘Bocuk’ gecesinde, her evde mutlaka kabak pişiriliyor. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yeniliyor. İnanışa göre, Bocuk verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmıyor. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılıyor.



Bocuk Gecesi şimdi insanların bir araya gelip eğlendiği, yiyip içtiği, kimilerinin yüzünü boyayarak ve beyazlar giyerek birbirini şaka yollu korkuttuğu bir şenlik.

Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi 9 Ocak 2016’da saat 19:30’da, Çamlıca Kültür ve sanat Evi’nde gerçekleşecek. Etkinlik Çamlıca Muhtarlığı, Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği, KORUDER işbirliğiyle düzenleniyor.


EFSANELERLE BOCUK GELEN(EĞ)İ

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)