adscode
adscode

TÜİK, 78 milyon vatandaşı vejeteryan zannediyor

TÜİK, 78 milyon vatandaşı vejeteryan zannediyor

TÜİK, 78 milyon vatandaşı vejeteryan zannediyor
Sendikalar
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Bayram Zengin, memur ve emeklilerinin merak ve heyecanla beklediği Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0,51 düşüşle açıklanmasının Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bir mucizesi olduğunu belirtti.

BASK (Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu) Genel Başkanı Bayram Zengin bir basın açıklaması yaparak; memur ve emeklilerinin  merak ve heyecanla beklediği Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0,51 düşüşle açıklanmasının TÜİK’in bir mucizesi (!) olduğunu belirterek, TÜİK’in bu üstün başarısının ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.

BASK Genel Başkanı Bayram ZENGİN, basın açıklamasında şöyle dedi:
“TÜİK tarafından açıklanan  rakamlara göre Haziran ayı enflasyon oranı (TÜFE)  % 0.51 düşerek, 2015 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranı % 4,76 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda  memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılacak artış 4,76’dır. 

TÜİK RAKAMLARI CİDDİYETTEN UZAK

TÜİK tarafından açıklanan rakamlar analiz edildiğinde ortaya ilginç sonuçlar çıkmaktadır.

Birincisi, Ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşmüş olmasıdır. Enflasyon oranı hangi yılın Ramazan ayında düştü ki bu yıl da düşmüş olsun. Ramazan ayı, başta et ve et ürünleri olmak üzere  gıda maddelerinin fiyatlarının yükseldiği bir aydır. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle sebze ve meyva fiyatlarındaki mevsimler düşüşlerin genelleştirilmesindeki mantığı çözebilmek mümkün değildir. Bunun yanısıra. lokanta ve oteller harcama gurubunda 1,09 artış, gıdada ise 2,79 düşüşün izahı da mümkün değildir. Etin, pirincin, bulgurun, makarnanın, çayın, yağın ve benzeri özellikle dar gelirli ailelerin temel mutfak kalemlerin fiyatları geçen aya göre yüzde 2,79 oranında nerede düşmüştür?  Mevsimsel olarak sebze ve meyva fiyatları düştüğüne göre, anlaşılan TÜİK 78 milyon Türk vatandaşının vejeteryan olduğunu zannetmektedir.

İkincisi, TÜİK’e göre alkollü içecekler ile tütünde düşüş gösterilmesidir. Düzenli aralıklarla fiyatları Hükümet tarafından belirlenen alkollü içecekler ile tütün fiyatlarında düşüş olduğunu açıklamak açıkça Hükümeti tekzip etmektir. Anlaşılan alkollü içecekler ile tütün fiyatlarındaki düşüş Haziran ayı enflasyonunu sarhoş etmiştir.

Üçüncüsü, enflasyon oranının eksi yöndeki  düşüşünün açıklanmasının, tam da  memurlar ile Hükümet arasında 1 Ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesine denk getirilmesidir. 2014 yılında enflasyon farkları ödenmeyen ve yıllardır büyümeden refah payı alamayan  memur ve emeklilerine, toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde  TÜİK üzerinden mesaj vermek kimsenin haddi değildir.

TÜİK’in enflasyon oranları ile oynayarak, haklı talepleri hafifletmek gibi bir görevi yoktur ve olamaz. Kamu işçisine 2015 yılında iyileştirme ve 7.  ikramiye ile birlikte verilen yüzde 11,3 oranındaki artış; hakkaniyet, adalet ve eşitlik gereği memurlara ve emeklilerine de verilmek zorundadır. Bu nedenle 2015 yılının geri kalan kısmı için kesinlikle revize bir toplu sözleşme imzalanmalıdır.

Memur-Sen ile imzalanan toplu peşkeş sözleşmesi gerekçe gösterilerek ve enflasyon rakamları bahane edilerek memur ve emeklilerinin en haklı taleplerini göz ardı etmeye kimse yeltenmemelidir. 

Buradan masaya oturacak sendika ve konfederasyonları da uyarıyorum: Ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine, ciddiyetten uzak  enflasyon ve bütçe öngörüleri ve kapsam dışı konularla değil, hükümetin memur ve emeklisinden kaçırarak diğer kesimlere aktardığı ve açıkça haksız zenginleşme olan kaynaklar ortaya konularak başlanmalıdır.

TÜİK VATANDAŞLARA ALIŞVERİŞ EDECEKLERİ ADRESLERİ GÖSTERSİN

TÜİK yetkilileri hükümet kurma çalışmaları öncesinde  ekonomik göstergelerle oynayarak, yeni hükümet döneminde koltuklarında kalmak için göz boyamaya devam ettiklerini düşünmek istemiyoruz.

Memur ve memur emeklileri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı TÜİK’e başvurarak; enflasyon oranındaki düşüşü belirledikleri büfeler dahil dükkan, manav,   mağaza, AVM  ve benzeri ne kadar alışveriş mekanı varsa, o mekanların adres bilgilerinin açıklanmasını istemeye çağırıyorum.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)