adscode
adscode

Turizm Eğitiminde İsviçre Alternatifi

İsviçre’deki turizm ve otelcilik okulları bizim bildiklerimizden çok farklı bir eğitim sunuyor. Öğrenciler gerçek bir otelde, eğitimlerinin her aşamasını uygulamalı olarak öğreniyor. Mutfakta çalışanlar…

Turizm Eğitiminde İsviçre Alternatifi
Yurtdışı Eğitim

 

İsviçre, otelcilik kültürünün yüzyıl öncesine dayanmasının da etkisiyle turizm ve otelcilik eğitimi alanında dünyanın önde gelen okullarına sahip. Swiss Education Group (SEG) da bünyesine kattığı yeni okullarla birlikte, bu alanda iddialı gruplar arasında yer alıyor. Grubun, Swiss Hotel Management School (S.H.M.S) (Montreux), Hotel Institute Montreux (HIM), IHTTI School of Hotel Management (Neuchatel) ve Cesar Ritz Colleges (Brige) olmak üzere, 4 okulu bulunuyor.

Grup, eski otelleri alıp aslına uygun restore ederek, öğrencilerin uygulamalı olarak eğitim alabilecekleri turizm ve otelcilik okullarına dönüştürüyor. İngilizce eğitim verilen bu okullarda öğrenciler, mutfaktan, servise, organizasyondan otel yönetimine pek çok alanda, hem teorik hem de pratik eğitim alıyorlar.

 

SEG’de köklü değişim

S.H.M.S’in Caux Palace ve Leysin kampüsleriyle, HIM’in Montrö’deki kampüsünü ziyaretimiz sırasında sohbet ettiğimiz S.H.M.S’in Rektörü Dolunay Arslan Süess ve bu yıla kadar bütün SEG Okulları’nda birbiriyle paralel eğitim verildiğini ancak 2012 Eylül ayından itibaren yeni bir yapılanmaya gidileceğini söylüyor. Bu yapılanmada bütün okullar, en iyi oldukları alanlarda uzmanlaşacaklar, örneğin S.H.M.S Leysin ve Caux kampüslerinde otel yönetimiyle ilgili eğitim verilirken, Neuchatel’deki IHTTI’in alanı otel dizayncılık üzerine olacak. Öğrenciler hangi alanlarda uzmanlaşmak istiyorlarsa, başından itibaren o okulu seçecekler. Eğer fikir değiştirmek isterlerse, SEG bünyesindeki başka bir okula geçebilecekler.

 

İlk günden itibaren yoğun bir eğitim

S.H.M.S’in Montrö’de Leman (Cenevre) Gölü’nü gören Caux Palace Kampüsü ile ünlü kayak merkezi Leysin’de birer kampüsü bulunuyor. Önümüzdeki yıl S.H.M.S’i tercih eden öğrenciler, birinci ve ikinci sınıfı Caux Palace Kampüsü’nde okuyacaklar, BA eğitimi için Leysin’e gidecekler. S.H.M.S Leysin’in İngiltere’deki University of Derby ile H.I.M’in de Amerika’dan bir partner üniversitesi bulunuyor.

Bugünkü eğitim sistemine göre Caux Kampüsü’nde sadece Higher Diploma (önlisans) veriliyor. Leysin’de ise Higher Diploma’nın yanı sıra lisans ve yüksek lisans programları ile Postgraduate Diploma Programı bulunuyor. Öğrenciler yüzde 50 teorik, yüzde 50 pratik eğitim alıyor. İlk yıl daha çok mutfak, servis dersleri veriliyor. İkinci sınıfta odaların yönetimiyle ilgili eğitim alıyorlar. Üçüncü yıl ise finans, pazarlama, insan kaynakları gibi tamamen yöneticilikle ilgili dersleri görüyorlar ve uzmanlaşacakları alanı seçiyorlar.

Dolunay Süess “Bizim öğrencilerin büyük çoğunluğu yönetici olacaklar. İlk günden itibaren onlara yönetici olacakları duygusunu vermeye çalışıyoruz” diyor ve ekliyor. “Yönettikleri şeyleri bilmeleri lazım. O nedenle onlar pratik derslerin önemini biliyorlar. Şu yatağı yapın, şu mutfağın temizlenmesi gerekiyor denildiğinde, onu neden yaptıklarını biliyorlar. İlk yıl zorlanıyorlar. Ancak ikinci sınıftan sonra bakış açıları değişiyor.”

SEG Okulları’nda otelcilik işletmeciliğine disipline olabilmeleri için öğrencilerin hepsi üniforma giyiyor. Makyajlarından, saçlarına, konuşmalarından oturup kalkmalarına kadar her şeyleri, belli bir disiplin içinde. Dil eğitimine çok önem veriliyor, o nedenle diğer derslerden iki kat daha fazla zaman ayrılıyor. İngilizce’nin yanı sıra Fransızca ya da Almanca dillerinden birini mutlaka öğreniyorlar. Bunlara ek olarak İspanyolca dersleri veriliyor.

*****

 

Bir dönem eğitim bir dönem staj

 

Okulların en büyük özelliği, bir dönem eğitim alan öğrenciler, diğer dönem otellerde staj yapıyorlar. Dolunay Süess İsviçre’de öğrencilerin yasal olarak 18 yaşından sonra çalışabildiklerine dikkat çekerek, o nedenle öğrencilerin 18 yaş üstü olmasını tercih ettiklerini söylüyor. 17 yaşında gelen öğrenciler iki dönem okuduktan sonra staj yapabiliyor. Stajda maaş da veriliyor. Öğrencilerin çoğu daha okurken, ünlü otellerden iş teklifleri alıyorlar. Bunda yılda iki kere düzenlenen İş Fuarı’nın etkisi büyük. Tüm organizasyonunu kendilerinin yaptığı o fuarda öğrenciler, sektördeki şirketlerle tanışma fırsatı yakalayabiliyorlar.

S.H.M.S’de dünyanın 60-70 ülkesinden öğrenci bulunuyor. Tüm SEG Grubu’nda ise 90’a yakın ülkeden 4500 öğrenci eğitim görüyor. Büyük çoğunluğunu Asya’dan gelen öğrenciler oluşturduğu okullarda Avrupa, Rusya ve Güney Afrika’dan gelen öğrenciler de önemli bir bölümünü oluşturuyor.   

Fiyatlara her şey dahil

SEG Okullar’ının dönem ücreti yaklaşık 30 bin İsviçre Frankı. 4 akademik dönem (3 yıl) boyunca öğrencilerin ödeyecekleri ücret 120 bin İsviçre Frankı’nı buluyor. Bir akademik dönem alınan Postgraduate Diploma programının ücreti ise 30 bin İsviçre Frankı. SEG EMEAA Pazarlama Müdürü Mark Reimer, ücrete eğitim, barınma, yeme-içme, öğrencilerin üniforması, sağlık sigortasının dahil olduğunu söylüyor. İngiltere ve Amerika’da bu tarzda bir okulun 1,5-2 katı olduğuna dikkat çeken Reimer, “Çok pahalı ya da ucuz değil. Bizim en yakın rakiplerimizle karşılaştırıldığında yüzde 10 ile yüzde 30 oranında daha düşük bir fiyatımız var. Sunduğumuz eğitim için fiyatlarımız gayet makul” diyor.

*****

 

 

İsviçre’de okuyan Türk öğrenciler

 

 

Hepsi farklı şehirlerden geldiler, farklı eğitimler aldılar. Kimi internetten araştırırken SEG Okulları ile tanıştı, kimi tanıdıklarının referansıyla. Hepsi burada olmaktan çok mutlu. Ders programlarının ağırlığından biraz şikâyetçiler; ama onun da eğitimlerine büyük katkısı olduğunun farkındalar. Biraz da gurbette olmanın da etkisiyle, Türk yemekleri ise en büyük özlemleri. SEG Okulları’nda eğitim gören Türk öğrencilerle, aldıkları eğitim ve gelecek hedefleriyle ilgili sohbet ettik:

 

 Hedefleri yönetici olmak

Emre Engin, S.H.M.S Caux Palace Kampüsü’nde okuyor. Okulu bize bir otel yöneticisi ciddiyetinde tanıtan Emre, 5 senedir İsviçre’de yaşıyor. İstanbul Pierre Loti Lisesi’nden mezun olduktan sonra bir süre Lozan’da bir okula devam eden Emre, organizasyon işletmeciliği yapmak istediği için bu okulu tercih etmiş. Teoriğin yanı sıra pratik eğitimi almalarının, onlara çok büyük artılar kazandırdığını düşünüyor.

 

 

Leysin Kampüsü’nde okuyan Deniz Akdağ liseyi bitirmeden, son senesinde internetten araştırmalara başlamış. “İsviçre’de turizmin iyi olduğunu biliyordum. Şu anda birinci sınıftayım ve çok memnunum” diyor. Deniz, buradaki eğitimin oldukça zor olduğunun da altını çiziyor.

 

İkinci sınıfta olan Kaan Esen, burada olmaktan çok memnun. Teorinin yanı sıra pratiğin de verildiğini, bunun da eğitimlerine önemli bir katkı sağladığını söyleyen Kaan’ın ilerideki hedefi Avrupa’da bir otelde yönetici olmak.

*****

 

 

 

 

Kariyerini yarıda bırakıp sıfırdan başladı

 

Onur Yaman, Akdeniz Üniversitesi’nde okurken Türkiye’deki iki bine yakın otelin reklamını yapan bir şirkette iş bulup çalışmaya başladıktan sonra, oradaki genel müdürlerinin de yönlendirmesiyle İsviçre’de turizm ve otelcilik eğitimi almaya karar vermiş. Üç yıldır İsviçre’de, hem yüksek lisans yapıyor hem de İsviçre’deki bir grupta otel satış pazarlama müdürü olarak çalışıyor. Onur’un hedefi Orta Doğu, Asya ve Afrika’da şubeleri bulunan minimum 40-50 otelden oluşan bir oteller zincirine pazarlama direktörü veya iş geliştirme direktörü olmak.

 

 

 

Çok ilgilendiler diye SEG’i seçti

 

 

 

 

Otel işletmeciliği alanında eğitim almaya karar veren Mehmet Eren Dumlu, İsviçre’de verilen eğitimlerin iyi olduğunu duymuş. İnternetten araştırma yapmış ancak en kısa sürede, en çok ilgilenen okul olduğu için SEG’i seçmiş. Üç yıl Caux Palace Kampüsü’nde eğitim aldıktan sonra bu yıl Leysin Kampüsü’nde BA yapıyor. Eren “Grup çalışmaları buranın en büyük artısı. Çünkü bizim işimizde grup olarak çalışmak çok önemli” diyor. Eren’in ilerideki hedefleri arasında bir oteller zincirine CEO olmak var. Hayalindeki oteller ise Shangri-La ya da Hyatt.

*****

 

 

Hazal Irmak da en çok ilgilendiler diye, İsviçre’deki turizm otelcilik okulları arasından SEG’i seçmiş. Öncesinde liseyi Leysin American School’da okuyan Hazal, İsviçre’yi ve okullarını yakından tanıyor. Burada olmaktan da çok memnun. Seneye mezun olacak. Hedefinde ise butik bir pastane açmak var.

 

Ablası da buradan mezun

 

 

SUNY programıyla ODTÜ’de ve Amerika’da işletme okuyan Nihan Dinçer, burada yüksek lisans yapıyor. SEG’i seçmesinde ablasının etkisi büyük. “Ablam SEG Grubuna ait olan Cesar Ritz’de okumuştu. Mezun olduktan sonra kariyerinde yükselişi çok kolay ve hızlı oldu. Ben de yüksek lisans için burayı seçtim” diyor. Hedefi birkaç yıl otelciliği öğrendikten sonra kendi otelini açmak. 

 

Kendi otellerini yönetecekler

Sıla Atalay, Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’ni üçüncü sınıfta terk etmiş ve otel işletmeciliği okumak için İsviçre’ye gelmeye karar vermiş. Uzun araştırmalar sonunda SEG Grubu’ndaki H.I.M’i tercih etmiş. “Pratik yapmayınca bir anlamı yok. Burada hem teorik bilgiler ediniyor hem de pratik yapabiliyoruz. Belli bir disiplin içindesiniz. Bu da bizi iş hayatına iyi bir şekilde hazırlıyor” diyor. Sıla bir süre büyük bir otelde tecrübe edindikten sonra, ailesinin açacağı otelde kariyerine devam etmeyi planlıyor.

Yasemin Yılmaz’ın ise otelcilik çocukluk hayali. 5 dilen Yasemin, bu özelliğini kullanabileceği, yönetim departmanında çalışabileceği bir alanda okumak istemiş ve otelcilik bölümünü seçmiş. Bir gün bir otelin yöneticisi, hatta bir otel sahibi olmayı hedefliyor.

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)