adscode
adscode

Türk Astrofizikçi NASA’yı Canlı Canlı Yayınladı

NASA'da görevli olan Türk Astrofizikçi öyle bir şey yaptı ki bir çok kişinin hayali olan NASA'nın iç kısmını gezdire gezdire tanıttı ve takipçilerinin de sorularını Türkçe İngilizce olarak cevapladı.

Türk Astrofizikçi NASA’yı Canlı Canlı Yayınladı
Bilim Teknoloji
NASA'da görevli olan Türk Astrofizikçi öyle bir şey yaptı ki bir çok kişinin hayali olan NASA'nın iç kısmını gezdire gezdire tanıttı ve takipçilerinin de sorularını Türkçe İngilizce olarak cevapladı. Türk Astrofizikçinin bu hareketi bir çok kişinin beğenisini toplarken sosyal medya Periscope uygulaması da böylelikle iyi bir reklam aldığı düşüncesindeyim.

NASA yetkili Türk astrofizikçi Ümit Yıldız Periscope üzerinden düzenlediği bağlantıyla takipçilerini NASA’da tura çıkararak kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) yetkili Türk astrofizikçi Ümit Yıldız, canlı yayın uygulaması Periscope üzerinden düzenlediği bağlantıyla takipçilerini ve Türk öğrencileri NASA’da tura çıkardı.

NASA'nın uzay robotları üzerinde çalışma yapan birimi JPL'nin Pasadena şehrindeki yerleşkesinden astronomi ve uzay meraklısı Türk öğrenciler için düzenlediği canlı bağlantıda öncelikle kariyerine dair soruları yanıtlayan astrofizikçi Yıldız, daha sonran bağlantıya katılanlara NASA’nın muhtelif bölümlerinden görüntüler sundu.  

Uzay bilimleri ve teknolojilerine meraklı binlerce öğrenciye heyecan dolu dakikalar yaşatan Yıldız,  yaklaşık iki saat süren canlı yayında uzayda yetiştirilen maruldan, NASA misyonlarına kadar bir hayli konuda soruları cevaplandırdı.

Özel izinle kurduğu Periscope bağlantısında NASA'nın çalışma alanlarını da tanıtan Yıldız, yaşadığı garip deneyime dair düzenlediği değerlendirmede, bağlantıya Türkiye’den yaklaşık 3 bin 300 kişinin katıldığını, Türk gençlerinin uzay bilimi ve teknolojilerine ilgisinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Yıldız, "Öğrencilerin yoğun ilgisi karşısında vakit vakit sorulara yanıt yetiştirmekte zorlandım. Mesleki konular ve kariyerim dışında öğrencilerden derinlikli, uzay konusunda bilgi sahibi olmayı gerektiren sorular da aldım. Harika bir tecrübeydi. Yaklaşık iki saati bulan yayında Mars, Jüpiter, Satürn misyonlarını ve güneş sisteminin dışına çıkan Voyager’ı kapsayan bir tur yaptık. Yayın esnasında öğrencilere uzay biliminin yalnızca astronomların çalıştığı alanla kısıtlı olmadığını anlatmaya çalıştım. Uzay hukuku, uzay tıbbı, gezegen jeolojisi, yer bilimleri, roket bilimleri gibi bir hayli meydan mevcut. NASA disiplinlerarası bir kurum olduğu için her türden altyapısı olan insana kapısı açık. Bu nedenle yayına katılan arkadaşlara alaka alanları ne olursa olsun kendi bölümlerini uzayla ilişkilendirerek çalışmalar yapmalarını, gelecekteki mesleklerinin uzay versiyonlarını araştırmalarını önerdim. Verdiğim bilgilerin yararlı olduğunu umuyorum" şeklinde diye konuştu.

Dünyanın her yerinden canlı bağlantı imkanı sunan Periscope'un değişik iş dallarından kariyerinde iyi noktalara gelmiş Türk bilim insanları ve profesyoneller tarafından da kullanılabileceğini belirten Yıldız, Türkiye’de iş seçimini henüz yapmamış veyahut hayalindeki iş için kafi cesarete sahip olmayan gençleri teşvik açısından uygulamadan yararlanılabileceğini ifade etti.

NTV

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)