adscode
adscode

Türk bilim insanlarından yenilebilir gıda ambalajı

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince, üniversitede üretilen balık ürünlerinin daha sağlıklı ambalajlarda satışa sunulabilmesi için yapılan çalışmada, kinoa bitkisinden yenilebilir ambalaj üretildi.

Türk bilim insanlarından yenilebilir gıda ambalajı
Türkiyeden Haberler
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde, kinoa bitkisinden tamamen doğal ve yenilebilen yeni nesil biyofilm ambalaj malzemesi üretildi.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su İşleri Avlanma ve İşleme Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Alak ve ekibi tarafından üniversitede üretilen balık ürünlerinin daha sağlıklı ambalajlarda satışa sunulabilmesi düşüncesinden hareketle başlatılan çalışmalarda, yüksek protein değeriyle bilinen kinoa bitkisinden yenilebilir, biyofilm şeklinde ambalaj üretildi.

Alak, yaptığı açıklamada, sağlıklı gıdaya yönelik artan tüketici talepleri doğrultusunda özellikle organik ürünlerin tüketiciye sunumunda, doğal ambalaj malzemelerine olan ihtiyacın arttığını belirtti.

Bu doğrultuda bilinen klasik, açılıp içinden gıda ürününün çıkarılarak tüketildiği ambalajların yerine, gıdayı üzerini bir film tabakası şeklinde sararak koruyan ve gıdanın tüketimi safhasında yenilebilen "biyofilm" malzemelerin öne çıktığını anlatan Alak, tüm dünyada araştırmacılar tarafından doğal kaynaklı, yenilebilir ve sağlıklı biyofilmler üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Alak, biyofilm ambalajlamaların son zamanlarda önemli bir boyut aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Artık insanlar, güvenli gıda tüketimi kapsamında, sentetik ürünlerle temas eden gıdaları tüketmekten çekiniyorlar. İnsanların artık tükettiği her şeyi sağlıklı olduğundan emin olarak tüketme isteği var. Artık ambalajlama dediğimiz zaman özellikle halk sağlığı açısından da önemli boyutta artı sağlayabilecek, halkın çekinmeden tüketebileceği, yenilebilir ürünlerin de bu ambalaja dahil edilebileceği sistemler karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de biyofilmler."

- Yüksek proteinli ambalaj

Alak, fakülte olarak su ürünleri üretimi ve pazarlaması boyutunda uygulama çalışmaları olduğunu ve bu ürünlerin tüketime sunulmasında yeni anlayış doğrultusunda çalışmalar başlattıklarını ifade etti.

Bu çalışmalarda, ana vatanı Güney Amerika olan, Türkiye'de yeni yeni yetiştirilmeye başlanan yüksek protein değerine sahip kinoa bitkisinden biyofilm üretmeye çalıştıklarını ve bunda başarılı olduklarını bildiren Alak, şunları söyledi:

"Kinoa bitkisinin bizim için önemli olan kısmı tam protein özelliğinin çok yüksek olması. Yani ciddi anlamda dolu bir ürün ve tüketici açısından tüm protein ihtiyacını karşılayacak seviyede. Ayrıca buğdaygillerden olan ürünleri herkes tüketemiyor, mesela çölyak hastaları tüm buğdaygil ürünlerini tüketemiyor ama kinoada böyle bir sorun ortadan kalkıyor. Çok rahat bir şekilde tüketebiliyor."

Alak, kinodan henüz deneme safhasında olan ve geliştirme çalışmaları devam eden biyofilm ürünün, bu aşamada bile sağlıklı şekilde üzerini kaplayarak koruduğu gıda ürünüyle yenilmesinde hiçbir sakıncası olmadığını kaydederek, "Kinoayı yenilebilir film formatına getirdikten sonra aslında amaç tam bir ambalaj görüntüsü sağlamak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kısmıyla yaptığımız analizlerimizde raf ömrünün uzatılmasında ciddi anlamda olumlu etki gösterdiğini çok rahat olarak söyleyebiliyoruz." dedi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)