adscode
adscode

Türk Öğrenciler Avrupa Yolunda

Üniversite sınavında istediği puanı alamayan gençlerin imdadına Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan, uygun fiyatlı Almanya, Avusturya, İngiltere, Polonya ve Macaristan'daki üniversiteler yetişiyor.

Türk Öğrenciler Avrupa Yolunda
Yurtdışı Eğitim
Eskiden çok az kişinin eğitim imkânı bulabildiği Avrupa üniversitelerinde, bugün 10 binlerce Türk öğrenci okuyor. Üniversite sınavlarına girmişseniz ve sınavlarda umduğunuzu bulamamışsanız veya istediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa Avrupa'nın en iyi üniversitelerine başvurabilirsiz. Üstelik bu okulların tamamı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınıyor ve fiyatları da Türkiye'de herhangi bir devlet üniversitesinde okuma maliyetiyle aynı. 
Harçlar 100-760 euro arasında değişiyor Almanya ve Avusturya'nın eğitim sistemleri, üniversite ve yaşam masrafları birbiriyle benzerlik gösteriyor. Her iki ülkeye de LYS sonucuna göre öğrenci yerleştiriliyor. Bu ülkelerde okumak için öğrencinin Türkiye'deki LYS sınavı sonunda dört yıllık özel, vakıf veya devlet üniversitelerinden birine yerleşmiş olması gerekiyor. Üniversite eğitim süresinin üç yıl olduğu iki ülkede de eğitim dili Almanca. Eğitimin ücretsiz olduğu Almanya ve Avusturya'da Türkiye'deki devlet üniversitelerinde olduğu gibi okulların yıllık harçları bulunuyor. Almanya'da yıllık harç ücretleri 100- 500 euro arasında değişiyor. Avusturya'da ise bu rakam 760 euro. Almanya'da bir öğrencinin konaklama, ulaşım ve yeme-içme giderleri dahil aylık masrafı 550 - 650 euro arasında seyrediyor. Ayrıca Almanya'nın öğrencilere tanıdığı 180 gün yasal part-time çalışma izniyle eğitim ve yaşam giderleri daha da azaltılabiliyor. Almanya'daki üniversitelerde öğrenciler üniversite yurtlarında, özel yurtlarda veya öğrenci evlerinde konaklayabiliyor. Konaklama ücretleri ise 200 ila 300 euro arasında değişiyor. Avusturya'da ise aylık konaklama 250 euro civarında. Ulaşım içinde yaklaşık 50 euro gerekiyor. Diğer olası giderler de hesaplandığında 700 euro gibi bir yaşam maliyeti ortaya çıkıyor. Bu yıl Avusturya'daki üniversitelere son başvuru tarihi ise 4 Eylül 2012 olarak belirlendi. 
30 Kasım'ı geçirmeyin! İngiltere üniversitelerinde ise istenilen bölümde eğitime başlamak için sadece lise diploması yeterli. Bahar dönemi için son başvuru tarihinin 30 Kasım 2012 olduğu İngiltere'de yıllık üniversite eğitim ücreti ortalama 8 bin sterlin. Aylık konaklama 350 sterlin civarında olduğu bu ülkede, aylık yeme-içme giderleri de 250 sterlin tutuyor. Diğer olası giderler de hesaplandığında aylık yaşam maliyeti 760 sterlini buluyor.
Kayıt için lise diploması yeterliPolonya ve Macaristan'ın eğitim sistemleri, üniversite ve yaşam masrafları birbirine benziyor. Üniversite adayları bu iki ülkede üniversite eğitimi alabilmek için sadece lise diplomasıyla istediği bölüme başvuru yapabiliyor. Lisans eğitim süresinin genel olarak üç yıl olduğu iki ülkede de eğitim dili İngilizce. Polonya ve Macaristan'da yıllık üniversite eğitim ücreti ise ortalama üç bin 500 euro. Ancak Macaristan'da tıp, dişçilik, eczacılık gibi bölümlerde ücretler 9 bin 550 euro'ya kadar çıkabiliyor.
Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)