adscode
adscode

Türk öğrencinin resmi Ay'a gönderildi

​NASA desteğiyle düzenlenen yarışmada "en yaratıcı resim" dalında birinci olan 13 yaşındaki Bozkurt Selvi'nin resmi, radyo dalgaları teknolojisiyle Ay'a gönderildi.

Türk öğrencinin resmi Ay'a gönderildi
Bilim Teknoloji
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) desteğiyle düzenlenen yarışmada "en yaratıcı resim" dalında birinci olan 13 yaşındaki Bozkurt Selvi'nin resmi, radyo dalgaları teknolojisiyle Ay'a gönderildi.

NASA, Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği, Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi, Ay ve Gezegen Enstitüsü'nün "Uzay Sanatında İnsanlar" adlı ortak programı kapsamında düzenlenen "Uluslararası Gençlik Sanat Yarışması"na (Humans in Space Youth Art Competition) 52 ülkeden 2 bin eser katıldı.

Yarışmada, "En Yaratıcı Resim Ödülü"nün sahibi Tekden Koleji öğrencisi Bozkurt Selvi oldu. 

Yarışma kapsamında Ay'a gönderilecek 10 eserden biri seçilen Selvi'nin "Mission Europa" isimli eseri, radyoteleskopla dünyanın uydusuna yollandı. 

Bozkurt Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşındayken e-posta aracılığıyla bir NASA çalışanıyla irtibat kurduğunu, yarışmaya annesinin teşvikiyle katıldığını söyledi.

Selvi, Ay'a gönderilen eserini, yarışmadan iki hafta önce çizmeye başladığını anlattı.

Yarışmada, jüri değerlendirmesi sonucu eserinin ilk 20 resim arasına girdiğini dile getiren Selvi, daha sonra bu resimlerin sosyal paylaşım sitesi üzerinden oylamaya sunulduğunu, resminin en çok oyu alarak birinci seçildiğini ifade etti. 

Ay'a gönderme işlemi canlı yayınlandı  

Bozkurt Selvi, resimde Jüpiter gezegeninin uydularından olan Europa'yı anlattığını aktararak, şöyle devam etti:

"Europa'nın üzeri buzla kaplı. İçinde de su var. İnsanların oraya gidişini anlattım. Burada bilim adamları hayat olabileceğini düşünüyor. Ben de onunla ilgili bir resim çizdim. En başta yarışmayı kazanacağımı tahmin etmiyordum. Oylamaya çıktı diye sevinmiştim ama kazanınca daha da çok sevindim. Resmin radyo dalgalarıyla Ay'a gitmesinden sonra iyice heyecanlandım. O kadar etki sağlayacağını düşünmediğim resim bayağı ses getirdi."

Yarışmanın ardından ilk 10'a giren resimlerin radyo frekansları aracılığıyla uzaya gönderileceğini öğrendiğini belirten Selvi, Ay'a gönderme işleminin Amerika'dan yapılan canlı yayınla gösterildiğini dile getirdi. 

Selvi, resmin gönderilirken radyo frekansları nedeniyle bozulduğunu ancak o anda çok heyecanlandığını sözlerine ekledi.

"Bunu bir Türk gencinin yapması çok büyük bir başarı"

Tekden Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tekden de Selvi'nin, NASA'nın mektubu üzerine okullarında eğitim-öğretim görmeye devam ettiğini söyledi.

Tekden, öğrencilerinin başarısından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Selvi'nin resminin, 2 bin öğrencinin katıldığı yarışmada, jüri değerlendirmesi sonucunda ilk 20'ye kalan eser arasında yer aldığına işaret eden Tekden, "Bu 20 resim arasında da Bozkurt Selvi'nin resmi, internetten yapılan halk oylaması sonucunda birinci seçiliyor. Bu resim, geçen yıl Çin'de yapılan uluslararası bir kongrede sergilendi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde resmin, Hollanda'dan radyo dalgalarıyla Ay'a çarptırılarak Brezilya'dan algılanması sağlandı" diye konuştu.

Tekden, bu durumun bilim tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii bunu bir Türk gencinin yapması çok büyük bir başarı. Böyle büyük bir başarı elde etmesi bizim için gurur verici. Bizim öğrencimizin de bunu yapabilmesi çok önemli. Haberi ilk aldığımızda çok mutlu olduk. İnternetten dünya çapında yapılan yayını seyrettik. Bu bizim için çok önemli bir başarı. Ülkemizi gerek Çin'de temsil etmesi gerekse uzaya, Ay'a gönderilen bir resim olarak dünya bilim tarihine geçmesi bizim için çok mutluluk verici. Ayrıca, NASA yetkilileri Bozkurt'a özel bir ilgi gösteriyor. İnşallah önümüzdeki süreçte Bozkurt'un bu yönde çok daha büyük başarılarını bekliyoruz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)