adscode
adscode

Türk yönetmen "50 öpücükle" Guiness'e girdi

​Yapımcı ve yönetmen Stare Yıldırım, hiç İngilizce bilmeyen yaşlı komşusunu kamera karşısına geçirdiği "50 Öpücük"le (50 Kisses) Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Türk yönetmen "50 öpücükle" Guiness'e girdi
Kültür Sanat
Yapımcı ve yönetmen Stare Yıldırım, hiç İngilizce bilmeyen yaşlı komşusunu kamera karşısına geçirdiği "50 Öpücük"le (50 Kisses) Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. 

Daha önce yapımcısı olduğu projelerle Altın Portakal, New York Film Festivali ve dünyanin farklı ülkelerinden ödüller kazanan Stare Yıldırım, 50 Öpücük filminin "en fazla senaristin görev aldığı yapım" olması nedeniyle rekorlar kitabına adını yazdırdı.

Yıldırım, filmin İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi'ndeki (BAFTA) galası gerçekleştirilen filmle en iyi yönetmen ödülünü aldığını da anlattı. 

Uzun metraj yapımda yer alan 25 filmden birini Türk oyuncularla İngilizce çektiğini ve iki önemli rolün oyuncu olmayan kişilerce paylaşılmasının ilgi gördüğünü kaydeden Yıldırım, filmin geçtiğimiz aylarda Londra'da yapılan ön gösterimle eş zamanlı olarak dünyanın farklı noktalarında da seyirciyle buluştuğunu belirtti. 

Sevgililer Günü'ndeki 50 öpücük beyaz perdede 

Yıldırım, 2 yıl önce Londra Senaryo Yazarları Festivali tarafından hazırlığına başlanan film için dünyanın her köşesinden 2 bine yakın senaryo yazıldığını bildirdi. 

Sevgililer Günü'ndeki bir öpücüğün tema olarak seçildiğini dile getiren Yıldırım, "Senaryoların türü önemli değildi. Korku, dram, komedi, melodrama hepsi olabilirdi. Bu 2 bin senaryonun içinden 50'si seçildi ve dünyanın farklı yerlerinden değişik yönetmen ve yapımcılar tarafından çekildi. Bu projeyle yapılmak istenen, yetenek keşfederken, senaristlerle yönetmenleri bir araya getirmek ve senaristlerin hayalindeki yönetmeni oluşturmaktı çünkü çoğu senarist yazdıkları senaryonun çekimlerde değişmesinden dolayı sıkıntı yaşayabiliyor" diye konuştu. 

-Karşı komşu başrol oyuncusu oldu

Yıldırım, projeye yaklaşık 140 filmin gönderildiğini belirterek, bazı popüler senaryoları bir kaç kişinin yönettiğini böylece senaryoların farklı yönetmenlerin gözünden nasıl çekildiğini de izleme şansı bulduklarını vurguladı. 

Çalışmanın sonunda en iyi 25 filmin birleştirilerek 100 dakikalık bir film yapıldığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Filmin çekimleri için bana ulaştıklarında seçilen senaryolara baktım ve Amerikalı Kenneth Lemm'in 'O Güzel Gece' (That Good Night) adlı senaryosunu seçtim. Senaryoyu kimse istemiyordu çünkü kısa film için çok zor bir prodüksiyondu. 2000'lerde huzurevinde yaşayan yaşlı bir adamın geçmişini hatırlamasıyla çocukluğuna dönüşü, çocukken tanıştığı karısı, gençlikleri, kızları ve kızlarının çocukluğu ve gençliğini görmemiz gerekiyordu. Bayramda çektiğimiz için zaten herkes tatildeydi, bulduklarımızın da hem birbirlerine benzemeleri gerekiyordu hem de İngilizce bilmeleri.

Dönem kıyafetleri kiralanacak yerler dahi kapalıydı. Zaten ne kostümlerle ilgilenen ne de dekoru yapan kimse vardı. Kostümleri de ben hazırladım, dekoru da. Kısa film de olsa, dönem filminde bunu yapmak bir tür delilik aslında yönetmen için ama kalbimin sesini dinlerim, hep doğru yere çıkarır beni ve anlatılmayı hak eden bir hikaye bir şekilde mucizeleriyle gelir. Bu filmde mesela karşı komşum Haldun abiyi (Haldun Resuloğlu) başrolde oynattım. 64 yaşında Haldun abi ve İngilizce bilmiyor, hobi olarak da bir kaç filmde çok küçük rollerde görev almış."

Zombilerin aşkından kusursuz android sevgiliye

Yıldırım, başlarda kaygılanan komşusunu daha sonra ikna edebildiğini anlattı. 

Ekonomik nedenlerle hiç prova yapmadan çekimlere başladıklarını kaydeden Stare Yıldırım, "Tarlada bir yandan çarşaf gerip oyuncum İpek'e seçtiğim kıyafetleri giydirirken, bir taraftan görüntü yönetmenim Olcay'a seslenerek kamerayı nerede istediğimi anlatıyordum. Senaryoda olmayan ancak benim eklediğim eski bir radyo ve eski bavul gibi aksesuarları mahallemin taksi durağından, kıyafetleri de aynı sokakta oturduğum eski dönem kostümlerinin satıldığı mağazadan edindim" dedi. 

Yıldırım, hiç beklemediği ödülü kazanmasının da "duyguyu iyi aktarabilmesine" bağlandığını dile getirerek, "Eserde, aşık bir zombiden kusursuz android sevgili ve oyuncak ayıların imkansız aşkına kadar pek çok farklı film bir araya getiriliyor" ifadesini kullandı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)