adscode
adscode

Türkçem Dergisi 170. Sayısını Kutladı

Türkçem’in Görkemli Tanıtım Gecesi

Türkçem Dergisi 170. Sayısını Kutladı
Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü Prizren Türk Kültür Merkezi 30 Ocak 2015 Cuma akşamı bir görkemli sanat olayına daha ev sahipliği yaptı. 1999 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren Türkçem Çocuk Dergisinin 170’inci özel sayısı nedeniyle gerçekleşen etkinliğe yoğun ilgi ve katılım vardı.rkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Ömer Demircioğlu, milletvekilleri, belediye yetkilileri, yerel ve uluslararası kurum ile kuruluşların temsilcileri, dernek ve  sivil toplum kuruluşların başkanları, sanatçı, aydın, yazar, şair, basın mensupları katıldı. Tanıtım proğramını Dr. Taner Güçlütürk  ve Kosova Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı, ünlü şair, yazar, gazeteci, çevirmen, bilim adamı Sayın İskender Muzbeg başarılı bir şekilde sundular. Sunucular Yunus Şimşek ve Sevil Liman Kazaz sahnedeki performanslarıyla geceye ayrı bir renk kattılar. 

 

Proğram Zeynel Beksaç ve Hüsamettin Luma tarafından hazırlanan sinevizyonla başladı. Büyük alkış alan sinevizyon ardından geçen günlerde vefat eden Mamuşa’nın çok değerli öğretmen ve şairi Şükrü Mazrek ve yaşamda olmayan tüm öğretmen ve edebiyatçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu arada geçmiş yıllarda şiirleriyle Türkçem dergisinde yer alan 2014 yılında yitirdiğimiz Talat Sait Halman ve A.Vahap Akbaş da birer şiiriyle anıldı.

 

Açılışta ev sahibi olarak konuşan Yunus Emre Enstitüsü Prizren Türk Kültür Merkezi’nin vekaletten müdür görevinde bulunan Funda Keskin,

çocuğun dil becerilerini, duygu ve düşünce dünyasını geliştiren, onu yaratıcı düşünmeye teşvik eden, kendi kültürünü tanımasını sağlayan dergi ve kitaplardan başka daha iyi bir araç olmadığını söyledi. 

Bu nedenle Türkçem dergisini herkes tarafından sahiplenilmesi, desteklenmesi gereken bir dergi olarak görüyorum,” diyen Keskin, Türkçem dergisinin Balkanlardaki çocuk edebiyatına olan katkısına da vurgu yaptı ve 1999'dan bu yana zorluklara göğüs gererek çocuklarla buluşma çabası, derginin çıkmasını sağlayan herkesin nasıl güçlü bir motivasyona ve aşka sahip olduğunu en iyi bir şekilde göstermektedir, ifadelerini kullandı.

 

Derginin çocuklarımıza Türkçeyi ve kültürümüzü öğrettiği gibi, sevdirdiğini de söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan,
“Burada soydaşlarımızın yüzyıllardır Türkçeye ve Türk kültürüne sahip çıkmasının en güzel sembollerinden bir tanesi, Türkçem’dir” dedi.  Ozan, derginin desteklenmesinin önemine vurgu yaparak, Türkiye kurumlarının da Türkçem dergisini ve Türkçe yayınları imkanlar doğrultusunda desteklemeye devam edeceğini bildirdi. 

Tanıtım Gecesi’ne katılan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, bir derginin 17 yıldır ayakta kalmasının kolay olmadığına işaret ederek, Zeynel Beksaç’ı bu soylu çalışması nedeniyle kutladı.

Kosovalı Türkler için Türkçe ve örgütlenmenin hayati önemden olduğunun altını çizen Yağcılar, Türkçe’nin yaşatılmasında Türkçem dergisinin önemli rol oynadığına dikkat çekerek, mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Selamlama konuşmaları ardından  sunucular Yunus Şimşek ve Sevil Liman Kazaz tarafından dergi için yazılanlar hakkında bir tadımlık verildi ve çok sayıda gelen kutlama mesajları okundu.

 

Proğramın akışında ikinci dünya savaşı sonrası bu topraklarda gelişen Türk Edebiyatının kurucuları arasında yer alan Prof.Dr. Nimetullah Hafız çocuklara adanmış iki şiirini okuyarak alkış aldı. Bunu Enver Baki, Aluş Nuş, Salaydin Krasniçi, Miftar Acemi Yüksel Pomak Okçabol ve Kuytim Paçaku’nun dile getirdikleri şiirler izledi. Türkçe yanı sıra Arnavutça, Boşnakça ve Roman dilinde okunan şiirlerle, geceye katılanlara Türkçem dergisinin bu topraklardaki kardeş edebiyatlara göstermiş olduğu ilgi ve duyarlılığının fotoğrafı sergilenmiş oldu. 

 

Türkçe'nin derya gibi büyük bir tarihçeye sahip olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan İskender Muzbeg,20.yüzyıldan itibaren Çağdaş Türkçe gibi dönemleri kapsayan bu büyük deryada  „TÜRKÇEM“ dergisinin de 170 sayı ile yer aldığını görmek, sezmek ve yaşamak, doğruyu söylemek gerekirse, hepimizi – Türkçe düşünen, Türkçe konuşan bizleri ve Türkçe'ye ilgi duyup sevgi besleyenleri sevindirmelidir, sevindirmektedir. „Türkçem“ Türkçe'nin binlerce yıl süren bu macerasında elde edilen başarıların somut bir örneğidir.şeklinde konuştu.

Muzbeg, konuşmasını şöyle sürdürdü: „ Bu nedenle biz bu vesile ile bugün burada Türkçe adına ve „Türkçem“ adına sevinçliyiz, gurur duymaktayız; başımızın biraz daha dik, alnımızın biraz daha açık olduğunu adeta yeniden, ve bir kez daha farkediyoruz.“

 „Türkçem“in sahibi şair, yazar ve ressam Zeynel Beksaç'ın dergiye bu adı vermesi bir rastlantı değildir. Kosova'da zor koşullarda doğan „Türkçem“ ile Zeynel'in, bu derginin sadece içerdiği eserlerle değil, adı ile de mesajlar verme kararlılığıyla bu çetin işe giriştiği anlaşılmaktadır. Zeynel Beksaç edebiyat, resim gibi sanat eserleriyle olduğu gibi, “Türkçem” dergisini olağanüstü denecek koşullarda çıkarmakla da bizi sanki bu somut, acımasız, yarı karanlık, yarı umutlu dünyamızdan alıp, daralan içlerimizi dergi enginliklerine, sanat kuytuluklarına; somut gerçeklerin acılı, dar, sıkıcı varlığı yanında her zaman gizlenen alabildiğince geniş bir haz dünyasına taşımak istiyordu. Zeynel’in dergi ile sunmak istediği o dünya aslında bizim dünyamız idi, ama biz, gitgide bizi terkeden benliğimizin telaşı içinde, zaman yağmurlarının kişiliğimizi aşındırmasına karşı gelme çabası içinde, ve bilmem daha nelerden ötürü, “Türkçem”le gelen o engin dünyayı hemen fark edemez oluyorduk. Zamanla, yavaş yavaş bunu fark etmeye başladık.

“Türkçem”i, ileride de genç kalem erlerimizin yetişmesine katkı sunması dileğiyle kutlarım.

Gecenin bir başka konuşmacısı da Dr. Taner Güçlütürk’tü. “Bir asırdır ayakta kalabilmişse bu Türkçe ve 170. sayısına ulaşabilmişse bu “TÜRKÇEM”, hepimiz önünde saygıyla eğilmeli, onu hepimiz alkışlamalıyız,”diyen Güçlütürk, konuşmasına şöyle devam etti: “Dirayetli, bilinçli, sadık ve vefalı insanımızın bura coğrafyadaki emeklerinin ürünüdür bütün bunlar. Evimizdeymişiz gibi yabancı hissetmiyorsak bu coğrafyada o kadim uygarlığın ve atalarımızın uzun vadeli çalışmaları sayesindedir. Çocuklarımız ve gelecek nesillerimizin de ana dilleriyle, milli değerleriyle onurlu bir biçimde yaşayabilmeleri, bura coğrafyada yabancı ve sahipsiz hissetmemelerini istiyorsak, bu coğrafyanın zenginlikleri arasında biz de var olmalıyız diyorsak, bu çalışmaları, etkinlikleri ısrarla sürdürmeli, desteklemeli, uzun vadeli yatırımlarla sahip çıkmalıyız. Dillerini, birliklerini ve dayanışmalarını yitiren uygarlıklar tarih sahnesinden yok olmuşlardır. 

Güçlütürk, zor koşullarda, Türkçe’nin yasaklandığı dönemde Türkçem isminde bir dergiyi çıkarmak cesareti gösterdiği Zeynel Beksaç’ın misyon ve vizyon sahibi olduğunu vurguladı. Türkçem Dergisi’nin çocuk edebiyatına katkısına işaret eden Dr.Taner Güçlütürk, Balkanlar’dan Sibirya’ya kadar bütün Türk Dünyasına kucak açtığını kaydetti.

Güçlütürk, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “TÜRKÇEM” dergisi günümüzün çağdaş Göktürk abidesiyse, geleceğe günümüzden, bizden kalacak izimiz ve sesimiz olacaktır. Geçmiş ve geleceğimizse eğer “TÜRKÇEM”iz, bundan sonra da yapılması gereken çok işimiz var bizim demektir. Daha nice sayılara, daha nice güzel yarınlara.” 

Türkçem Dergisinin tanıtım gecesine Prizren’in tüm ilkokullarından katılan 50’ye yakın öğrenci şairin şiir okuması damga vurdu. Türkçem dergisinin bu genç kuşak şair kadrosu, bu mutlu fotoğraf, bu rengarenklilik, aslında Türkçem dergisinin ısrarla ve cesaretle ayakta kalmasının amaç ve misyonunu da yansıtan bir fotoğraftı. Dergi diğer etkenler yanı sıra ağırlıklı olarak onlar için yayın hayatını 17 yıl boyunca binbir zorluğa ve engele rağmen sürdürdü, sürdürmeye de devam ediyor. Olanaklar daha bir sağlandıkça, destekler uzun vadeli oldukça, “Türkçem” dergisinin Türkçe aşkı bu topraklarda doludizgin yaşanmaya devam edecek ve görsel olarak daha bir dünya standartlarını yakalayacaktır.

Proğram sonunda sahneye gelen Türkçem Dergisi sahibi ve genel yayın yönetmeni Zeynel Beksaç, geceye katılanlara teşekkürlerini sundu. Beksaç, özetle şöyle konuştu: “Biz bundan böyle de Allah sağlık verdikçe şair, yazar, öğrenci, öğretmenlerimizle birlikte mutlaka bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Çünkü Rumeli’de Türkçenin sesinin yankılanması bizim birincil görevimiz hatta sorumluluğumuzdur.”

1999-2015 yılları arasında

Türkçem dergisiyle ilgili kimi görüşler:

 

 

“Anadilini kendinden çok seven, insanlıkla bağdaştıran, cümle analara bağrını açan “Türkçem” dergisinin sahibi şair Zeynel Beksaç, hem bilerek “Türkçem” adını vermiş dergisine, hem de öğrencilerin dillerinden düşmemesini dileyerek, alışkıyı aşılamak için. Bu, bizde gelişen, arılaşan, ülkelerarası yıkılmaz köprüleri kuran, yazınımızı üzerinden ak yüz ile geçirten çocuk dergilerimizin en seçkini, en okunuru, en unutulmazı demektir. Sayfalarında ürünleriyle adını gören her yazıneri ‘Türkçem, anadilim’ diyecek, onu hazırlayana Yunus’ça cansal merhabasını verecektir.

Ben yazıncı olarak Zeynel kardeşe ellerin dert görmesin, dergin uzun ömürlü olsun diyorum.

 

Saygılarımla,

Hasan Mercan

Priştine, 26 Ocak 1999

Priştine Televizyonu-Haberler

...

 

Gönlü, ruhu sanatla dolu olan Zeynel Beksaç’ın yönetiminde tarafsız, bağımsız, nitelikli ve Türkçenin harıl harıl kokusu içinde bulunan, yeni, sevimli  bir dergi. Bir, Kosova Türklerinin 1999 yılına Türkçem adlı yeni, sağlam, güzel bir dergiyle girmemiz sevindirici bir olgu. Çalışmasını, yiğitçe bu işe atılmasını ve Türkçemize yeni bir emek vermeye kararlı oluşunu kutlarız.

 

Bayram İbrahim

Priştine, Şubat 1999

Tan Gazetesi

...

 

Dergicilikte önemli bir başarı daha kaydedildi, Türkçem dergisinin edebiyat dünyamıza kazandırılmasıyla…Başka bir güzellik, başka bir hava getiren Türkçem, ilkokul öğrencilerinden yetişkinlere kadar herkese hitap etmesiyle beğeni kazandı. İyi bir sentez yapılmış. Sanki iki, hatta üç dergi bir arada. Başka bir deyişle bir aile dergisi oldu. İlkokulda okuyan öğrenci okuldan dönüp dergiyi okumaya başlayınca, orta okulda olan ablası elinden alıp okumak istiyor. Ondan ise babası kapıyor ve böylece bütün aile bir şeyler okuyor…Bu dergi böyle çıkmaya devam ettiği takdirde uzun ömürlü olacağı su götürmez bir gerçektir.

 

Fahri Mermer

10 Mart 1999

Prizren Radyosu

 

...

 

“Türkçem” bu yazılarla, şiirlerle Bakü’den, Kerkük’ten, Türkiye, Kıbrıs, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya, yani geniş bir coğrafyadan sesler getirmekte, ciddi bir çocuk dergisi olma amacını ve üstlendiği rolü başarıyla gerçekleştirmektedir.

 

İskender Muzbeg

Prizren, Eylül 1999

Yeni Dönem Gazetesi

Değişik ve yeni mizanpaj imajıyla okurlarıyla buluşan Türkçem dergisinin bu sayısında çocuklara yönelik biirbirinden ilginç haber, öykü, şiirlere yer verilmiş, Kosova, Türkiye ve dünya edebiyatından örnekler sunulmuştur. Böylece Türkçem, çocukların renkli dünyasına hitap etmeye ve süslemeye devam etmektedir.

Taner Güçlütürk

Prizren, Mart 2004

Yeni Dönem Gazetesi

 

 

Türkçem Dergisi'nin yurt dışında ve Türkçe olarak, üstelik kalitesini de her daim geliştirerek 170. sayıya ulaşması büyük bir başarıdır. Bunda emeği olan başta yayıncısını ve değerli yazarlarını kutlar, yeni başarılara kanat çırpmaya devam etmesini dilerim. 

 

Prof.Dr.Mustafa İsen

23 Ocak 2015/Ankara

 

Türkçem’in sınırlar ötesindeki bayraktarı,

Kıymetli dostum Zeynel Bey..

 

Yaşadığı toprağa, o toprağın güzel insanlarına hizmet etmeyi kendilerine bir borç bilen, gören, öyle düşünen güzel insanlar..!Türkçem dergisine emek veren, göznuru harcayan, zamanlarını feda eden aziz dostlar, güzel Türkçemizi, dilimizin ses bayrağını daha yukarılara kaldırmak için gece gündüz çaba gösteren Kosovalı dostlarım..!Türk millet sizlere minnettardır, şükran borçludur. Keşke bu akşam sizlerle orada olabilseydim.

Başarılarınız önünde saygıyla eğiliyor, sizleri gönülden kutluyorum.

 

Doç.Dr. Rıdvan Canım

Trakya Üniversitesi

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü

Edirne

 

 Değerli Dost Zeynel BEKSAÇ

 Türkçem Dergisi 

 Prizren / KOSOVA

 

Türkçemizin tarihî coğrafyasının önemli kültür merkezleri Balkanlar ve Kosova'da dilimizi-edebiyatımızı-kültürümüzü yaşatmak için  çok güç şartlarda  vermekte olduğunuz mücadeleyi büyük bir saygı ve takdirle karşılamaktayız.Daha nice sayılar dileğiyle gecenizi  ve Kosova Türkleri'ni yürekten selamlıyoruz.Türkçemizin uluslararası dil-edebiyat-çeviri kurumu KIBATEK  işbirliği ve iletişim içerisinde olduğu 38 ülke adına , daima yanınızdadır. İzmir'den sonsuz selam ve saygılarımızla.

 

Feyyaz Sağlam

KIBATEK Şeref Başkanı

İzmir, 19 Ocak 2015

 

 

170 sayıdır Türkçem dergisiyle Türkçe'ye emek veren Zeynel Beksaç dostumuzu ve çalışma arkadaşlarını tebrik eder, saygıyla selamlarım. Bu çaba çok anlamlı. Dilimiz varsa biz de varız, dilimiz yoksa varlığımızdan söz edemeyiz.

 

Mustafa Özçelik

19 Ocak 2015

Şair-yazar/Türkiye

...

Değerli dostum Zeynel,

Türkçem dergisinin 170’inci sayısı sana ve hepimize kutlu olsun.

Nasıl büyük zahmetlerle bu dergiyi çıkardığını

yakından biliyorum. Sana ve derginin çıkmasında 

emeği geçen herkese sağlık ve uzun ömürler dilerim.

Türkçem dergisini ve güzel Türkçemizi yaşatalım.

 

Saygılarımla,

Todur Zanet

“Ana Sözü” Gazetesi  Başredaktörü

Gagauzya,20 Ocak 2015

 

...

Türkçem Dergisi  Prizren'deki soydaşlarımız için yaptığı kültürel ve edebi çalışmalarla, büyük bir hizmete imza atmaktadır. Özellikle Balkanlar Türk Çocuk edebiyatına verdiği katkılarla bölgede ışıldayan bir yıldızdır. Türkçem dergisini okuyan çocuklar ileride Türkçe dili ile kitaplar yazacak olan geleceğin yazarları, geleceğin mimarlarıdır. Bu hizmetinden dolayı başta Zeynel Beksaç olmak üzere, Türkçem dergisinin tüm emek verenlerine ve  kültürümüzü uluslararası alanda dimdik ayakta tutan Yunus Emre Kültür Merkezleri'ndeki dostlarımıza yürekten teşekkür ediyor, nice güzel günde okumanın ve yazmanın güzelliğinde buluşmayı diliyorum.

 

Saygı ve sevgilerimle.

Mavisel YENER yazar 

İzmir, 20.01.2015

 

...

Zeynel Bey. her sayısı gibi derginin 170’inci sayısı da pek güzel olmuş. “Türkçem” dergisi sizin gayretlerinizle dilimizin Avrupa’da dalgalanan bayrağı olmaya devam ediyor. Size ve “Türkçem”e uzun ömürler diliyorum. Selam ve saygıyla…

 

Osman Çevikosoy

Ankara, Ocak 2015

Sevgili Zeynel Beksaç,

2008 yılında TÜRKÇEM DERGİ’miz tarafından bana verdiğiniz ödülün gururunu taşımaktayım. Aradaki bunca mesafeye rağmen edebiyat ve Türkçemiz hepimizi birbirimize bağlayan bir gönül bağını oluşturuyor. Çocuklarımızın okuması için 170 sayıdır verdiği uğraş nedeniyle Türkçem Dergisi’ni kutlarım. Bugünlere getirenler var olsunlar.

 

Fatih Erdoğan

20 Ocak 2015

İstanbul

Sayın Zeynel Beksaç:

Türkçem dergisi bu yıl çocuklarla gerçekleştirdiğim şiir atölyelerinde  

en önemli kaynaklarımdan birisi oldu. Şiir atölyesindeki çocuklar,

dünyanın başka ülkelerinde yaşayan 

çocukların duygularını, düşüncelerini, hayallerini şiirle duydular,

şiirle okudular. Türkçem dergisine, bunun için bir kez daha teşekkür ederken,  

bu özel sayısını kutlar, daha uzun yıllar yayın hayatına devam etmesini dilerim.

Sanat dolu günlere. Kıbrıs’tan selamlarla.                                                                                

 

Dr.Beste Sakallı

28 Ocak 2015/KKTC

...

Zeynel Bey,

Tebrik ederim, hayırlı çalışmalarınızın devamını cani gönülden dilerim,

Saygılarımla 

 

Bülent Fidan

 23 Ocak 2015/İstanbul

...

"Kosova'da Türkçe'nin yaşatılması ile çocuklarımıza anadilimiz olan Türkçemizin sevdirilmesi noktasında eşsiz bir görev üstlenen Türkçem Dergisi'nin 170. sayısını can-ı gönülden kutluyorum... Bu vesileyle emeği geçen başta Zeynel Beksaç Ağabeyim olmak üzere, derginin bu seviyeye gelmesinde katkı koyan bütün soydaşlarımıza selam ve saygılarımı sunuyorum.”  

 

Kader Özlem - Balkanlar'da Türk Kültürü Dergisi Editörü /Bursa

...

Yıllar yılı tanıdığım günlerden beri varlığımızın, Türkçemizim korunması için yorulmaz savaşımcılarından, caymasını bilmeyen değerli arkadaşım zor da olsa elde etmiş olduğun başarıların devamını cani yürekten diliyorum.

Saygı ve selamlar,

Muhammed Ustaibo

30 Ocak 2015/İzmit

 

 

 

Sayın Zeynel Beksaç,

Arkadas, önce vermiş olduğun hizmet için çocuklarımız adına seni kutlamak istiyorum.
İnsan hakları çerçevesinde çocuk haklarına Türkçem ile en iyi şekilde saygı gösterdiğinizi belirtmek isterim.
1999'da uçurulan Kuş'un ardından cocuklarmızın çantalarını en çok sevindiren Tükçem dizeleriyle, renkleriyle öğrencilerimizin susuzluğunu gideriyor, mutluluk saçıyor. 
Bir daha kutluyor  nice 170 sayılar diliyorum.

İbrahim Arslan

30 Ocak 2015/Priştine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)