adscode
adscode

Türkiye'de 2,1 milyon makine birbiriyle konuşuyor

​M2M teknolojilerinin sağladığı tasarruf oranları her geçen gün büyüyor. Turkcell, Londra'da açıkladığı rakamlarla 2013'te Türkiye ekonomisine 1,5 milyar TL'lik katkı yaptığını duyurdu.

Türkiye'de 2,1 milyon makine birbiriyle konuşuyor
Bilim Teknoloji
Makineler arası iletişim ya da kısa ismiyle M2M teknolojilerinde gelinen noktalar 24-25 Nisan tarihlerinde Londra'da düzenlenen Dünya M2M Kongresi'nde ele alındı. Uluslararası M2M piyasasının önde gelen oyuncularını buluşturan etkinlikte Turkcell adına yer alan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Turkcell'in 2013'te sunduğu M2M çözümleri sayesinde ülke ekonomisine 1,5 milyar TL'lik katkı sağladıklarını açıkladı.

Cisco, Ericsson, IBM, Oracle, SAP ve Sony gibi M2M alanında yaptığı çalışmalarla da adlarından söz ettiren pek çok global şirketin katıldığı Dünya M2M Kongresi'nin ana temaları Akıllı Sensörler ve Büyük Veri; Akıllı Sağlık Çözümleri ve Otomobiller ile Akıllı Şehirler ve Evler olarak sıralandı.

Kongrede Türkcell'in gerçekleştirdiği uygulamaları paylaşan Selen Kocabaş, 2013 sonunda, uzaktan yönetilen makine sayısının 2,1 milyona ulaştığını açıkladı. Dört yıldır M2M'e özel yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Kocabaş, BTK'nın verilerine göre bu alanda yüzde 67'lik pazar payına sahip olduklarını söyledi. Kocabaş ayrıca dünyada kendine ait M2M platformu geliştiren ilk beş operatörden biri olduklarını da kaydetti.

Türkiye'deki bazı M2M uygulamaları

Turkcell Akıllı Araç çözümleri kullanan trafikteki araçların yakıt tüketiminin azalması 1 milyar TL'lik tasarruf anlamına geliyor. Tüm ticari araçların benzer sistemlerle donatılması halinde ulaşılabilecek tasarruf oranının 10 milyar TL'ye ulaşacağı öngörülüyor. Bu değer, İstanbul'un iki yıllık akaryakıt harcamasına eşit.

4 binden fazla trende bulunan Turkcell M2M hatları, raydan çıkma gibi durumların anında merkeze iletilmesini sağlıyor.
M2M Akıllı Tekne Takip çözümü, teknenin hareket halinde olup olmadığı, sintinede su bulunup bulunmadığı, yangın, ısı, alargada demir tarama, akü, şarj uyarı gibi sistemlerle güvenlik sağlıyor.

Akıllı Duraklar sayesinde, otobüs ve minibüs hatlarında bir sonraki aracın kaç dakika sonra durağa ulaşacağı bilgisi paylaşılarak yolcuların bekleme süreleri azaltılıyor.

Ülke genelinde 5 binden fazla yangına müdahale aracında bulunan çözüm sayesinde itfaiye araçları, arazözler ve helikopterler takip edilerek yangın anında hızlı müdahale sağlanabiliyor.

Halen kullanımda olan M2M teknolojili Akıllı Sayaçlar 300 milyon TL'ye yakın enerji tasarrufu sağlıyor. Tüm ticari sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi durumunda ortalama yüzde 15 seviyesinde olan kayıp kaçakların yüzde 7-8 aralığına indirilmesi mümkün olabiliyor. Bu da günümüz rakamlarıyla yaklaşık 5 milyar TL'lik bir tasarruf anlamına geliyor.

Tarım ve sanayide yer altı sularının kontrolsüz kullanımını engellemek için 3 binden fazla su kuyusu Turkcell M2M çözümleriyle uzaktan takip ediliyor. Kocaeli'de İSU ile yapılan Akıllı Su Yönetim Projesi'nin önüne geçtiği kaybın 10 milyon TL değerinde olduğu belirtiliyor. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)