adscode
adscode

TÜRKİYE’DE GENÇLER VE SİYASİ KATILIMI

​Gençlerin farklı siyasi katılım biçimlerine rağbeti

TÜRKİYE’DE GENÇLER VE SİYASİ KATILIMI
Türkiye'den Haberler
Gençlerin yüzde 58,1’i ilk seçimlerde bir siyasi partiye oy verecek,
Gençlerin yüzde 48,3’ü Van depremi sonrası kampanyalardan birine destek vermiş,
Gençlerin yüzde 28,2’si cep telefonuyla bağış̧ mesajı attığını beyan etti. 
Gençlerin yüzde 27,1’i bir STK’ya üye ya da bir STK’nın gönüllüsü. 
Gençlerin yüzde 20,1’i internette toplumsal bir sorun ile ilgili bir ileti/mesaj yazdığını belirtti. 
Gençlerin yüzde 12’si bir siyasi partinin üyesi. 
Gençlerin yüzde 10,7’si 2013 yılının Mayıs ayından önceki üç̧ ay içinde bir toplu yürüyüş, gösteri veya protestoya katılmış.
Gençlerin yüzde 9,7’si son üç̧ ay içinde bir devlet kurumuna şikâyet iletmiş.

Sivil toplum kuruluşlarına üyelik ile öğrencilik durumu arasındaki ilişkiyi incelediğimizde, en az bir STK’ya üye olanların yüzde 74,6’sının öğrenci olduğunu, geriye kalan yüzde 25,4’ünün ise öğrenci olmadığını görüyoruz.

Öğrencilerin yüzde 53,8’i bir siyasi partiye oy vereceğini söylerken, öğrenci olmayanların ise yüzde 66’sı bir siyasi partiye oy vereceğini belirtti. 

Öğrencilerin yüzde 13,1’i son üç ayda bir protestoya katıldığını belirtirken, aynı oran öğrenci olmayan gençlerde yüzde 6,7’dir. 

Ö̈ğrencilerin yüzde 23,9’u, öğrenci olmayanların ise yüzde 13,6’sı internette siyasi içerikli mesaj paylaştığını belirtti. 

Siyasi parti üyesi olma ile cinsiyet arasındaki ilişkiye baktığımızda, genç erkeklerin yüzde 16,2’sinin, genç kadınların ise yalnızca yüzde 7,3’ünün bir siyasi parti ile ilişkili olduğunu görüyoruz. 

STK üyeliği ile cinsiyet arasındaki ilişkiye baktığımızda, genç kadınların yüzde 18,7’sinin, genç erkeklerin ise yüzde 25,9’unun STK üyesi olduğunu görüyoruz.

Protestoya katılım-Genç erkeklerin yüzde 13,3’ü protestoya katıldığını bildirirken, genç kadınlarda bu oran yüzde 7,8’dir. 

Sosyo-ekonomik dezavantajlarla yaşayan gençler ve genç kadınlar, eğer siyasi katılım mekanizmalarında diğer akranlarına oranla daha az yer alabiliyorlarsa, o zaman o toplumda bir ‘demokrasi açığından’ söz edilebilir. 

Bu ‘demokrasi açığı’, dezavantajlı gençlerin taleplerinin karar alma mekanizmalarına yansımasının önünde engel oluşturarak, toplumsal eşitsizliklerin döngüsel olarak yeniden üretilmesine ortam hazırlar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)