adscode
adscode

Türkiye'den Avrupa'ya acil sağlık eğitimi

Türk sağlık sisteminde gelinen seviye ve acil servisteki başarı, Avrupa'daki çeşitli ülkelerden doktorların da ilgisini çekti.

Türkiye'den Avrupa'ya acil sağlık eğitimi
Eğitim
İzmir Ambulans Servisi ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, Arnavutluk'un ardından Macirastan'dan gelen doktor ve sağlık çalışanlarına da eğitim verdi.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün işbirliği ile hazırlanan BASEP (Balkan Acil Sağlık Eğitim Projesi) kapsamında Macaristan'dan gelen National Ambulance Service hekim ve sağlık personeline, Urla Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi ile Narlıdere 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde eğitim verildi.
Urla Uluslararası Acil Afet Eğitim Merkezi'nde, ilçedeki 6,8 şiddetindeki bir deprem senaryosu canlandırıldı.
Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, 112 Acil Servis ekiplerinin de katıldığı tatbikatta, ilçede enkaz altında kalan yaralılara müdahale edildi. Macaristan'dan gelen sağlık ekiplerinin de dahil edildiği, bazı sağlık personelinin ise izlediği tatbikat başarıyla gerçekleştirildi. Tatbikata göre, enkaz altında kalan yaralılara ilk olarak UMKE ekipleri müdahale etti. Enkaz altında Macaristanlı meslektaşlarına yaralıya müdahaleyi uygulamalı olarak anlatan ekipler, daha sonra yaralının ambulanslarla bölgeye kurulan çadır hastaneye taşınmasını ve burada yapılacak müdahaleleri gösterdi.
Macar doktor ve sağlık çalışanlarına ayrıca hava ambulans sistemi, acil vakalara alanda tıbbi yaklaşım, hasta nakli ve ulusal medikal kurtarma teknikleri konusunda bilgiler aktarıldı.
- "Geçmişte biz gidiyorduk"
UMKE İzmir Sorumlusu Serhat Sami Çengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan Acil sağlık Eğitim Projesi kapsamında Macaristan'dan gelen 16 doktor ve sağlık çalışanına iki hafta boyunca eğitim verildiğini belirtti.
Urla'daki Sağlık Bakanlığı Eğitim Tesisleri'nde UMKE ekipleri olarak 6,8 şiddetindeki bir depremde yapılacak operasyonun tatbikatını yaptıklarını ve buna Macaristan'dan gelen ekipleri de dahil ettiklerini anlatan Sami, şöyle konuştu:
"DDaha önce Arnavutluk'tan iki ekibe eğitim verdik. Macaristan'dan gelen sağlık çalışanlarına da 2 hafta boyunca çeşitli bilgiler, eğitimler verdik. Geçmişte bizler yurt dışına bir takım eğitimler için gittik. Şimdi yurt dışından eğitim almak için geliyorlar. İki Arnavut ekibi eğitime geldi, Macarlar 3. ekip oldu. Oldukça memnunlar. UMKE'nin, 112 yaptığı çalışmalardan oldukça çok etkileniyorlar."
- Macarlardan Türk sağlık çalışanlarına övgü
Macar sağlık çalışanları da aldıkları eğitimlerden dolayı Türk sağlık görevlilerine teşekkür etti.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de acil servis hekimlerinden olan Kilti Kerekes, İzmir'de iki hafta boyunca çok iyi organize edilmiş bir eğitim aldıklarını ve etkilendiklerini kaydetti.
Afet yönetimiyle ilgili değişik tecrübeler kazandıklarını, hastaneleri gezdiklerini, 112 Acil Servis hizmetlerinin nasıl verildiğini uygulamalı ve yerinde gördüklerini dile getiren Kerekes, "Budapeşte'de böyle bir sistemimiz yok. Afet yönetimiyle ilgili ayrıca büyük bir hastanenin acil servisini de gezdik. Bizim için oldukça faydalı bir eğitim oldu" diye konuştu.
Macar sağlık çalışanlarından Maria Ratyis de çok öğretici bir programdan geçtiklerini, senaryoları çok beğendiklerini, Türk sağlık çalışanlarından çok şey öğrendiklerini söyledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)