adscode
adscode

Türkiye'nin 'sağlık okuryazarlığı' haritası çıkartılacak

Vatandaşların sağlıkla ilgili bilgiyi doğru olarak anlaması, yorumlaması için ülke genelinde yapılacak araştırmayla Türkiye'nin "sağlık okuryazarlığı" haritası çıkartılacak.

Türkiye'nin 'sağlık okuryazarlığı' haritası çıkartılacak
Sağlık
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya, yaptığı açıklamada, sağlık hizmet sunumunda kalite, erişim, yüksek teknoloji, korunma ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra sağlık okuryazarlığının da çok önemli olduğunu belirtti.

Kişinin sağlıkla ilgili bilgiyi doğru anlaması, doğru yorumlaması ve bunu doğru davranışa dönüştürebilmesi olarak tanımlanan "sağlık okuryazarlığı"nın Bakanlığın en öncelikli konuları arasında yer aldığına dikkati çeken Akçakaya, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci fazında sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edilmesine ağırlık verildiğini ve bu kapsamda önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Sağlık alanında ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin, tedaviye erişim ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın kişinin kendisinin sağlığını korumaya yönelik farkındalığı gelişmediği sürece başarılı olunamayacağını ifade eden Akçakaya, Sağlık-Sen'in araştırmasına göre Türkiye'de sağlık okuryazarlığı oranının yüzde 64 oranında yetersiz olduğunu aktardı.

Türkiye'nin alanda ilk büyük araştırması, Mart'ta başlayacak
Akçakaya, uygulamaya Mart ayında başlanacağını bildirdi.

Bir araştırma şirketince 9 bin 800 kişi üzerinde uygulama yapılacağını belirten Akçakaya, şöyle konuştu:

"Çalışma, belli periyotlarla tekrarlanacak. Belli bir süre sonra, veriler karşılaştırılarak nereden nereye gelindiği analiz edilecek. Bakanlığın yapacağı araştırma, Türkiye'nin bu alanda ilk büyük araştırması niteliği taşıyacak. Araştırma sonucunda, Türkiye'nin sağlık okuryazarlığı haritası çıkartılacak." 

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)