adscode
adscode

Türkler en çok hangi emojileri kullanıyor?

Yapılan araştırmalara göre; romantik Fransızlar aşk, içmeyi seven Avusturalyalılar alkol, çapkın İngilizler ise göz kırpma temalı emoji'leri daha fazla kullanmayı tercih ediyorlar. Peki, Türkler en çok hangi emoji'leri kullanıyorlar?

Türkler en çok hangi emojileri kullanıyor?
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 26-Sep-18 16:33

Digital Age'in haberine göre; İngiliz yazılım firması Swiftkey tarafından 16 farklı dilde 1 milyar emoji verisi üzerinden dünyadaki emoji kullanım trendleri ortaya çıkarmak üzere bir araştırma yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre Kanada’da araştırmada yer alan diğer ülkelerden çok daha fazla oranda “smiling poop” kullanılıyor. Kanada’da en sık kullanılan diğer emoji kategorileri ise şiddet, vücut parçaları, para, spor ve okyanus yaratıkları.

Fransızca emoji’lerde de aşkın dili
Fransızlar en çok kalp şeklini seviyor. Kalp emoji’si Fransız kullanıcılar tarafından diğer dillerdekine oranla 4 kat fazla kullanılıyor. Fransızlar tarafından gönderilen emoji’lerin yüzde 55’i kalp şeklinde, İngilizlerde bu oran yüzde 8, diğer dillerde ise yüzde 12,5. Fransızlar ayrıca evlilikle ilgili emoji’lerde dünyada başı çekiyor.

Araplar tarafından çiçek ve bitki emoji’leri sıklıkla kullnılıyor. Özellikle de gül figürü Araplar tarafından en sevilen emoji.

Avustralyalılar içmeyi seviyor ve ortalamaya göre 2 kat daha fazla oranda içki temalı emoji‘ler kullanıyor. Buna ek olarak ortalamadan yüzde 65 fazla oranda uyuşturucu emoji’si kullanıyorlar. Ayrıca fast food ile ilgili emoji kullanımlarını da seviyorlar.

Avustralyalılar için içki emoji’si neyse İngilizler için de göz kırpma emoji’si aynı şey. Çapkın İngilizler göz kırpma emoji’sini ortalamaya göre 2 kat daha fazla oranda kullanıyorlar.

Türk insanı hangi emoji’leri kullanıyor?
FikriMühim, dijital iletişimde her geçen gün hızla büyüyen “emoji kullanımını ve kullanım şeklini” araştırdı.

Yapılan geniş çaplı araştırmaya 79 ilden, dijital iletişimlerinde emoji kullanan 7 bin 252 kişi dahil edildi. Araştırma, 10 – 14 Temmuz 2015 tarihleri arasında online ortamda yürütüldü.

Yapılan araştırmaya göre kadınların dijital iletişimlerinde emoji’yi daha fazla kullandığı tespit edildi. Araştırmaya katılan ve emoji kullanan kesimin profili aşağıdaki gibi:

 

Her beş kişiden dördü iletişimlerinde mutlaka emoji kullanıyor!

Emoji’ler en fazla mobil chat uygulamalarında kullanılıyor
Araştırmanın sonuçlarına göre, günlük yazışmalarında emoji kullananların yüzde 77’si hemen hemen her iletişimde emoji kullanıyor. Her yazışmasında emoji kullanan kadınların oranı yüzde 81. Bu oran erkeklerde yüzde 59 düzeyinde. Gençler yine emoji’yi en sık kullanan kesim olarak dikkat çekiyor; yaşlar arttıkça “emoji kullanımı ve sıklığı” azalıyor.

Emoji en fazla mobil chat uygulamalarında (WhatsApp, Facebook Messenger vb.) kullanılmakta (yüzde 79). Bunu sosyal medya (yüzde 16) ve mobil SMS (yüzde 4) izliyor.

Emoji’leri en fazla sosyal medya iletişimlerinde kullanan kesim daha fazla üst yaşlardaki kişiler. 40 yaş ve üzerindeki her dört kişiden biri, 25 yaş ve altında sadece on kişiden biri en sık sosyal medyada emoji kullanıyor.

Emoji’nin en fazla kullanıldığı sosyal medya hesapları Facebook ve Instagram
Sosyal medya iletişimlerinde emoji kullananlar ise en fazla Facebook (yüzde 52) hesaplarında emoji kullanıyor; bunu yüzde 30 ile instagram izliyor. Twitter’ın emoji kullanımındaki payı sadece yüzde 3. En çok emoji kullanılan chat uygulaması yüzde 89’luk bir kesimin tercihi ile WhatsApp. Facebook Messenger uygulaması tercihi ise yüzde 9 düzeyinde.

Emoji ile iletişim en fazla arkadaşlar ve dostlar arasında yaygın (yüzde 69). Yaklaşık beş kişiden biri eşi veya sevgilisi ile iletişimlerinde emoji kullanıyor.

İletişimlerinde emojileri tercih edenler “duygularını daha iyi ifade edebilmek”, “düşüncesini desteklemek” ve “kısa zamanda çok şey ifade edebilmek” için emoji kullanıyor.

Emoji kullananlar emoji kullanımının “düşünceleri ifade edebilmeyi kolaylaştırma (yüzde 59)”, “sempatiklik kazandırma (yüzde 19)”, “yanlış anlaşılmanın önüne geçme (yüzde 12)” ve “zamandan tasarruf sağama (yüzde 12)” gibi katkıları olduğu görüşünde.

Ülkemizde en fazla tercih edilen 10 emoji şöyle sıralanıyor:

 

Emoji’ler en fazla “gülme ifadesi” olarak (yüzde 52), “sevgilerini göstermek” (yüzde 29) ve “özlemlerini ifade etmek” (yüzde 9) için tercih ediliyor.

Beş emoji kullanan kişiden ikisi “emoji dilinin dijital iletişimde yazı kullanımının yerini tamamen alacağı” görüşünde.

Farklı duygular için farklı emojiler kullanmayı seçen kişiler, hangi duygularda hangi emoji’leri kullandıklarını aşağıdaki gibi belirtiyor:

Digital Age


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)