adscode
adscode

Tuvalet Alışkanlığı Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?

Tuvalet alışkanlığı her çocuk için farklı zamanlarda başlar. Kız ve erkek çocukları için de farklı zamanlar tuvalet alışkanlığı alışkanlığı kazanılır.

Tuvalet Alışkanlığı Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?
Eğitim
Anne ve babaların sakin ve sadece destek olabilecekleri küçük dokunuşlarla küçük hanımın ya da küçük beyin tuvalet eğitimi dönemi daha kolay aşılabilir. Hem ebeveynler için hem de küçük çocuklar için…

Tuvalet alışkanlığına başlamak için çocuğun kendini bu olaya hazır hissetmesi gerekir. Aslında ortalama 1,5 – 2 yaşla birlikte çocuğun gelişimine göre başlanabilen tuvalet alışkanlığı, 2 yaş döneminde yaşanan 2 yaş sendromu ile birlikte zor dakikalar yaşatabiliyor. Bu dönemde keskin inatlaşmalar olabiliyor, çocuk bezinden sıkılıyor, çıkarmak istiyor, çıplak gezmek istiyor. Asında tüm bunlar birer hazırlık işaretidir.

Tuvalet Alışkanlığında Lazımlık Kullanmak Gerekli mi?

Çocuklar aslında anne-baba kopyası olmaya çalışan ama kendi kimliklerini de kabul ettirme çabasında minik insanlardır. Onların da birer birey olduğunu kabul ederek yola çıkmak gerekir. Bu nedenle tuvalet alışkanlığı konusunda da alıştırma yapılacak ortam kesinlikle tuvalet olmalıdır. Hatta mümkünse küçük tuvalet aparatları ile normal tuvaletler kullanılmalıdır. Bu aşamada çocuğun bireyselliği önemlidir. Siz sadece destek olacak kadar yanında olmaya gayret edin. Çıkıp oturmasına destek olun ama alıp kucağınıza oturtmamaya çalışın. Tabii bakın bunlar hep duruma göre değişebilecek şekilde olacaktır. Kendi işini ufak ufak kendi halletmeye başladığı her adımda onu tebrik edeceğiz ve bu da onu cesaretlendirecek. Her tuvalete oturduğunda tuvaletini yapmıyorsa, ne güzel oturduğunu belirteceğiz.

Şimdi tüm bu anlattıklarımı lazımlık ile yaşadığınızı düşünün. Bizim zamanımızda çocuğun tuvaleti nerede gelirse, lazımlık oraya taşınırdı. Oysa ki bu çok yanlış mesajlar verir. Tuvaleti uluorta insanların arasında yaptırırlardı, ne kadar yanlış. Tuvalet, tuvalet ortamında olmalı. Sadece çocuğun olabileceği bir ortam sağlanmalı. Anne baba bile tuvaletin kapısında kalmalı hatta arkasını dönmeli. Bazı korkan çocuklarda lazımlık olacaksa bile, bu kesinlikle tuvalet ortamında tutulmalı, ancak belirtmem gereken konu kesinlikle tuvalette bu işi halletmeniz. Yoksa lazımlık da alışkanlık yapar ve kolaya kaçmak isteyen çocuk için kaçış yolu olabilir.

Tuvalet Alışkanlığı Eğitiminin Doğru Zamanı Var mı?

Tuvalet eğitiminin işte bu yaş diyebileceğimiz bir zamanı yoktur. Kimi çocuk 18 aylıkken hazır olabilir, kimi çocuk ise 3 yaşında bile hazır olmayabilir. Bu nedenle bizim çocuğumuzu çok iyi gözlemlememiz gerekir. Acaba tuvalet zamanlarında nasıl tepkiler veriyor, ne gibi belirtiler gösteriyor? Onu rahatlatarak tuvalete yönlendirmenin yöntemleri çok daha kolaylık sağlayacaktır. Bu da birden olmayabilir ama sabır ve sakinlikle zaman içinde bu da rayına oturacaktır.

1 – 1,5 yaş döneminde çocuk bezini taktırmak istemeyebilir, çünkü artık bez sıkmaya başlar, fazlalık olarak algılama dönemine girer. Eğer kaka zamanlarını belirleyebiliyorlarsanız, ön hazırlığı yapmak için çocuğun bezini çıkartıp biraz çamaşırla gezmesine izin vermelisiniz. 10 – 15 dakika yeterli olacaktır. Sonra kakasını ya da çişini tuvalete yapmasını teşvik etmek gerekir. Ardından sifonu çocuğun çekmesini istemeliyiz. Sakın hijyen konusunda delirmeyin, bu onun kaksı ile kopmasını sağlayacak. Sonra ellerini yıkaması gerektiğini zaten anlatacaksınız.

Tuvalet Alışkanlığı Eğitiminde Ekran Yok!

Tuvalet alışkanlığı sürecinde çocukların tuvalete konsantre olmaları gerekiyor, ekranlara değil! Ekrana kilitlenen çocuklar konsantre olamazlar ve her seferinde tuvalette ekrana bakmak isterler. Bu işi sadece ekranı yakalamk için bile isteyebilirler. O nedenle lütfen tuvalette telefon ya da tablet ile kendimizi kandırmayalım ve bu işe konsantre olalım.

Tuvalet Eğitiminde Sabır Çok Önemli

Çocuklar altını ıslatabilir, kaçırabilir, kaza olabilir. Bizim onların küçük olduğunu algılarken yaşadığımız sıkıntı ile sabır arasında karmaşa çıkabiliyor. Sabırlı olun, çocuklu hayat sabır ister. Öfke ile tuvaleti birbirine yapıştıran çocuk için bu sefer başka türlü sıkıntılar yaşarız. Tuvaletini tutmaya başlar ve sağlık sorunları yaşanır. O nedenle önceliğimiz sabır ve sükunet…

 

Kaynak:

http://www.aysetolgaiyiyasam.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)