adscode
adscode

ÜÇ ÇOCUKTAN İKİSİ ŞİDDETLİ MADDİ YOKSUNLUK ÇEKİYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Melike Kökkızıl tarafından hazırlanan “Üç Çocuktan İkisi…

 ÜÇ ÇOCUKTAN İKİSİ ŞİDDETLİ MADDİ YOKSUNLUK ÇEKİYOR
Üniversite


Betam, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesi ile Türkiye’deki çocukların yoksulluk durumunu mercek altına aldı. TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi (GYKA) 2011 yılı verileri  kullanılarak hesaplanan oranlara göre 2011 yılında Türkiye'de yaklaşık her üç çocuktan ikisi Avrupa standartlarına göre şiddetli maddi  yoksunluk içerisinde yaşıyor. Türkiye, çocuklar arasında şiddetli maddi yoksunluk açısından hem Güney Avrupa ülkelerinin hem de daha düşük gelişmişlik düzeyine sahip Macaristan, Romanya gibi ülkelerin oldukça gerisinden geliyor. Sözgelimi çocuklarda şiddetli maddi yoksunluk oranının Türkiye'de yüzde 63,5 iken seçili ülkeler arasında Türkiye'ye en yakın ülke olan Romanya 'da bile yüzde 36 olduğu görülüyor.

GYKA verilerine göre 2011 yılında Türkiye'deki çocukların yüzde 67,7'si iki günde bir protein tüketemiyor, yüzde 39,9'u yeterince ısınmayan evlerde yaşıyor ve yüzde 40'ı eskiyen kıyafetleri yerine yenilerini alamıyor. Bu üç temel ihtiyacının hiçbirini gideremeyen çocukların oranının ise yüzde 24,8 olduğu gözleniyor. Bir başka deyişle, Türkiye'de her dört çocuktan biri üç temel ihtiyacının hiçbirini gideremiyor.

Doğu - Batı arasında derin fark

Araştırmaya göre şiddetli maddi yoksunlukta Doğu - Batı arasında derin bir fark bulunuyor. Şiddetli maddi yoksunluk çeken çocukların oranı Ege'de yüzde 50,9 iken Güneydoğu Anadolu'da bu oran yüzde 80,9. Batı Karadeniz, Batı Anadolu ve Doğu Marmara bölgeleri Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Öte yandan Kuzeydoğu, Orta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaklaşık her dört çocuktan üçü şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor.
Türkiye genelinde şiddetli maddi yoksunluk 2006 ile 2010 yılları arasında düşüyor ancak 2011 yılında bu düşüş durmuş görünüyor. Gerek uluslararası karşılaştırmalara gerek Türkiye'deki eğilimlere göre Türkiye'de çocuk yoksulluğunun şiddetli ve inatçı olduğunu belirten Betam araştırmacıları, çocuk yoksulluğunun hem bu nesil hem de gelecek nesiller için elzem sonuçlar doğurabileceği hatırlatıyor ve çocuk yoksulluğuyla mücadelenin sosyal politikalar içinde öncelikli konuma getirilmesinin önemini vurguluyor.  


ARAŞTIRMA NOTU İÇİN TIKLAYIN!
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)