adscode
adscode

Uçan Süpürge'den Çocuk Gelinler Sözlüğü

Uzun yıllardır küçük yaşta ve zorla evlilikler sorunu hakkında çalışmalar yürüten Uçan Süpürge Derneği, ‘Çocuk Gelinler Sözlüğü’ hazırladı.

Uçan Süpürge'den Çocuk Gelinler Sözlüğü
Vakıf ve Dernekler
Uçan Süpürge Derneği Editörü Selen Doğan, böyle bir sözlüğün ilk kez hazırlandığını söyledi. Bunun bir gereksinim olduğuna dikkat çeken Doğan, “Çünkü ‘çocuk gelinler’ dendiğinde, herkes farklı bir şey algılıyordu ve doğal olarak, yalnızca 12-13 yaşlarında evlendirilmiş kız çocuklar akla geliyordu” dedi.

Doğan, şöyle devam etti:

“18 yaşını doldurmadan yapılmış evlilikler, çocuk evlilikleridir. Bunun yanı sıra çocuk evliliklerinin sebep olduğu sorunlar, hastalıklar, bu konudaki hukuki düzenlemeler, çocuk haklarıyla ilgili özel günler ve bu sorunla ilişkisi olan her şeyi bir araya getirelim, bir sözlük yapalım dedik. Bu bence kamu yönetiminin, karar vericilerin, yetişkinlerin ve çocuk ve kadın hakları alanında çalışan kişilerin yararlanabileceği bir kaynak oldu. Çünkü çocuk evlilikleriyle ilişkili kavramları basit ve anlaşılır bir dille yazdık, yazarken de toplumsal cinsiyet bakış açısını gözettik.”

A’DAN Z’YE KAVRAMLAR
Çocuk Gelinler Sözlüğü’nde, A’dan Z’ye, 100 üzerinde kavram yer alıyor.

Sözlük, “şartlı nakit transferi, ilgili kuruluşlar, zorunlu eğitim, medeni yasa, nafaka, nikah, zorla evlilik, istismar biçimleri, evlilik yaşı, evlilik sözleşmesi, doğum kontrolü, çocuk işçiliği, çocuk adalet sistemi, boşanma, aile planlaması” gibi çeşitli kavramlar hakkında açıklamalar içeriyor.

Sözlükte yer alan bazı kavramlar şöyle:

Acil Yardım Hattı: Küçük yaşta evlendirme tehdidi altındaki bireylerin arayıp güvenlik, sağlık, psikoloji veya hukuk desteği alabileceği telefon numarasıdır. Devlete ait tek yardım hakkı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki ALO 183'tür.

Berdel: Eskisi kadar yaygın olmasa da halen görülen bir evlendirme biçimidir. Yasal değildir.

Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı: UNICEF'in desteğiyle kurulmuştur. Amacı, Türkiye'de çocukların yararına faaliyet gösteren ulusal veya yerel sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve meslek örgütlerinin çocuğa karşı şiddeti önlemeye yönelik hak temelli izleme ve savunu çalışmalarını kolaylaştırmak ve desteklemektir.

Çocuğun yüksek yararı: Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesine göre, kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar ya da yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde çocuğun yararı temel düşüncedir.

Çocuk Hakları İzleme Komitesi: Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin üye devletlerce uygulanmasını izleyen bağımsız uzmanlardan oluşmuş bir organdır.

Girls not Brides: Çocuk evliliklerini durdurmak için küresel çapta örgütlenmiş, merkezi İngiltere'de olan bir ağdır.




Bir çocuğu ölüme götüren 4 yıl!

11 yaşında evlendirildi, 12 yaşında ilk bebeğini kucağına aldı. İkinci bebeği erken doğum oldu ve 3 hafta önce öldü. 14 yaşında yatak odasında bir av tüfeğine sarılmış halde ölü bulundu


Van'ın Çatak İlçesi'nde 21 Temmuz 2000'de dünyaya gelen Kader Erten, 11 yaşında berdel usulüyle Siirt'in Pervari İlçesi'ne bağlı Yapraktepe Köyü Güzelbağ mezrasında yaşayan M.A.'yla evlendirildi. 12 yaşında anne olan çocuk gelin, ikinci bebeğine hamileyken eşi vatani görev için askere gitti. Üç ay önce erken doğumla erkek çocuk dünyaya getiren Kader, 3 hafta önce bebeğini kaybetti. İddiaya göre bebeğini kaybedince psikolojik sorunlar yaşayan Erten, önceki gün yatak odasında eşinin av tüfeğiyle vurulmuş olarak bulundu.

SAVCI ŞÜPHELİ BULDU
Ölümü şüpheli bulan Pervari Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Kader'in cenazesi otopsi için Diyarbakır'a gönderildi. Otopsinin ardından çocuk gelin Güzelbağ'da toprağa verildi. Kader'in birlikte yaşadığı eşinin ailesi, gelinlerinin intihar ettiğini iddia etti. Aile, Kader'in gerçek yaşınınsa 17 olduğunu, geçen yıl kemik yaşı tespiti için mahkemeye başvurduklarını ve davanın sürdüğünü ifade etti.AHT


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)