adscode
adscode

“ÜLKE OLARAK YÜZDE 50’MİZ DİZİ VE FİLM ÇEKİYOR, KALANLARIMIZ İSE BUNLARI İZLİYOR”

“Ülke olarak yüzde 50’miz film veya dizi çekiyor öteki yarımız ise bunları izliyoruz, ancak nitelikli sinemacı ve senarist sayısı çok az” diyen Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.…

“ÜLKE OLARAK YÜZDE 50’MİZ DİZİ VE FİLM ÇEKİYOR, KALANLARIMIZ İSE BUNLARI İZLİYOR”
Üniversite

Türkiye’nin dizi film üretimi alanında Ortadoğu ve Avrupa’ya hitap eden önemli bir aktör olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güz; bu alanda meraklı ve yetenekli çok insanın olmasına karşın eğitimli senarist sayısının az olduğunu söyledi. Prof.Dr. Nüket Güz, sinema alanında yapılacak nitelikli eğitimlerin sektöre sadece Ortadoğu’da değil, bütün dünyada söz sahibi olmanın yolunu açacağını söyledi.

Senaryo yazarlığı alanındaki eğitimlerin artmasının, dünyanın önde gelen aktörlerinden biri haline gelmemizin anahtarlarından biri olduğuna dikkat çeken Güz; göstergebilim metotlarının bilinçli olarak senaryo yazarlığında kullanılmasının önemine işaret ederek, “Senaryo Yazarlığı Eğitim Programı”na ilginin fazla olması durumunda yeni yılda benzer eğitimleri yeniden açacaklarını da sözlerine ekledi.

Beykoz Üniversitesi olarak alandaki açığı kapatmak için sertifika programını başlattıklarını dile getiren Güz; “Herkesin bir hikâyesi vardır ve bu hikâyeleri paylaşmak isterler. Hikâyeler paylaşıldıkça güzelleşir, eksiklerini tamamlar, fazlalıklarını atar ve neredeyse kusursuz anlatılara dönüşürler. Başımızdan geçenler böylece değer kazanırlar” diyerek söyleyecek sözü olan herkesin bu kursu kaçırmaması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Nüket Güz; “Bir de özellikle olsun, güzel olsun, sevilsin, okunsun ya da izlensin diye oluşturulan, yapılan, inşa edilen anlatılar vardır. Bunlar yazıya dökülürler; tekrar tekrar gözden geçirilir, defalarca yazılırlar. İnsanlara en mükemmel biçimiyle ulaşabilsin diyedir verilen bütün emek. Bu hikayeler gerçek olsun olmasın, çok da önemli değildir; yeter ki yazılan metin insanları inandırsın, yüreğinden yakalayabilsin. Böylesi metinlerin okunsun diye yazılanlarına şiir, öykü, roman, izlensin diye yazılanlarına senaryo denile gelmektedir” diyerek, izlenesi hikâyeler yazmanın zanaatını öğrenmek, öğrendiklerini daha sonra amatör ya da profesyonel olarak uygulamak isteyen meraklılara Beykoz Üniversitesi olarak Senaryo Yazarlığı Sertifika Programında sunuyoruz” dedi.


SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA

Beykoz Üniversitesi Yaşamboyu Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Senaryo Yazarlığı Sertifika Programı sektörün önde gelen isimleri ve akademik kadrosuyla 9 Ocak 2018’de Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi tarihinde başlıyor. Kemal Kenan Ergen, Prof.Dr. Simten Gündeş, Ömer Faruk Sorak, İzzet Öz, Öğr.Gör. Şule Bekrioğlu, Müfit Can Saçıntı, Tülay İbak ve Yrd.Doç.Dr. Levent Yılmazok’un katkılarıyla yaş ve cinsiyet sınırlaması olmadan dileyen herkesin katılabileceği programın amacı, katılımcıları kısa ve uzun metraj film, televizyon dizisi, videoklip ve reklam filmi senaryoları yazmak için gerekli kuramsal ve pratik bilgiyle donatmak.

Salı ve Perşembe günleri 19.00 – 21.50 saatleri arasında 3’er ders saati olarak gerçekleşecek olan Senaryo Yazarlığı Sertifika Programı, katılımcılarını kısa ve uzun metraj film, televizyon dizisi, videoklip ve reklam filmi senaryoları yazmak için gerekli kuramsal ve pratik bilgiyle donatmayı hedefliyor. Eğitim programı kapsamında üniversite öğretim elemanlarının vereceği kuramsal derslere atölye çalışmaları, sinema-televizyon-reklam sektöründen profesyonellerin deneyimlerini aktaracakları dersler ile yıllarını sinema sanatına vermiş yönetmen-senaristlerle gerçekleştirilecek söyleşiler eşlik ediyor. Eğitim programında yer alan dersler tema, sinopsis, tretman, kısa-uzun film senaryosu, televizyon dizisi senaryosu, reklam senaryosu, videoklip senaryosu, çekim senaryosu, karakter yaratma, kahraman ve anti-kahraman, diyalog yazımı, proje oluşturma, sinema göstergebilimi gibi konuları içeriyor.

Eğitmen Kadrosu

Senaryo Yazarlığı Sertifika Programının eğitmen kadrosu Kemal Kenan Ergen, Prof.Dr. Simten Gündeş, Ömer Faruk Sorak, İzzet Öz, Öğr.Gör. Şule Bekrioğlu, Müfit Can Saçıntı, Tülay İbak ve Yrd.Doç.Dr. Levent Yılmazok gibi sinema-tv sektörünün ünlü isimleriyle sinema akademisyenlerinden oluşuyor.

Kahpe Bizans ve Hababam Sınıfı sinema filmleri ile Tatlı Kaçıklar ve Alemin Kralı gibi televizyon dizilerinin senaristi mizah yazarı Kemal Kenan Ergen’in atölye çalışmaları biçiminde yürüttüğü, VizonteleSınavYahşi BatıG.O.R.A. ve Aşk Tesadüfleri Sever gibi filmlerin yönetmeni Ömer Faruk Sorak ile Mandıra Filozofu karakterinin yaratıcısı yönetmen-senarist Müfit Can Saçıntı’nın sektör deneyimlerini aktararak katkıda bulunduğu eğitim kapsamında, televizyon program yapımcısı ve ünlü sunucu İzzet Öz videoklip senaryosu yazımı, pek çok televizyon ve radyo kanalının kurucusu yapımcı-yönetmen Öğr.Gör. Şule Bekrioğlu proje oluşturma ve bütçeleme, yapımcı-yönetmen Tülay İbak reklam senaryosu, sinema bilimci Prof.Dr. Simten Gündeş sinema göstergebilimi ve Beykoz Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Levent Yılmazok senaryo temel kavramları konularında dersler veriyor.

 

EĞİTMEN KADROSU

Kemal Kenan Ergen

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. Limon, Nankör, Deli ve Lemanyak dergilerindeki mizah yazılarıyla tanındı. “Kim Bunlar”, “İşte Onlar”, “Zeki Metince”, “Karambol Show” ve “İnce İnce Yasemince” şov programlarının metin yazarı, “Tatlı Kaçıklar” ve “Alemin Kralı” televizyon dizilerinin senaristidir. “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminin hikâyesini, “Kahpe Bizans”, “Hababam Sınıfı Merhaba”, “Ömerçip”, “Hababam Sınıfı Askerde”, “Hababam Sınıfı Üç Buçuk” ve “Polis Akademisi: Alaturka” filmlerinin senaryosunu yazdı. “Zaman Makinesi 1973” filminin hem senaryo yazarı hem de projenin yaratıcısıdır. “Hayat Bilgisi 1-2” ve “Hisseli Harikalar 1-2” adlı kitapların yazarıdır.

 

Öğr. Gör. Şule Bekrioğlu

9 Eylül Üniversitesi Resim ve Grafik Bölümü mezunudur. 1989’dan itibaren arasında Magic Box, Star TV, Tele ON ve Kral TV televizyonları ile Süper FM, Kral FM, Blue FM, Joy FM, Metro FM, Star FM ve Mega FM radyolarının bulunduğu pek çok yayın organının kurulumunda görev alıp bunların genel yayın yönetmenliğini yaptı. Türkiye ve Avrupa Güzellik yarışmalarının, UEFA ve Türkiye Futbol Maç yayınlarının ve Kral TV Video Müzik ödül törenlerinin yapım, yayın, organizasyon ve çoklu kamera yönetmenliğini gerçekleştirdi. 2004 Türkiye Eurovision Yarışması, Antalya Film Festivali, Altın Kelebek Ödül törenleri, “Kırmızı Koltuk”, “Laf Lafı Açıyor”, “Orhan Boran’lı Dakikalar”, “Salı Pazarı” gibi 5000’in üzerinde program, Madonna, Michael Jackson, Bon Jovi, Snap, Sting, Whitney Houston, Ricky Martin, Lady Gaga, Tarkan, Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses vs. yüzlerce konserin yapım, yayın ve organizasyonunu gerçekleştirdi. Sinema-TV ve müzik sektörüne yüzlerce sanatçı, sunucu, oyuncu ve yönetmen kazandırdı. 6’sı uluslararası olmak üzere 14 ödülü bulunmaktadır. Birçok üniversite ve akademide televizyon yapımı, yayın, organizasyon, program yayıncılığı ve yapımcılığı, kamera önü ve arkası yayıncılığı, haber, spor, müzik-eğlence program yapım ve yönetimi üzerine dersler verdi. Halen 2002 yılında kurduğu MaviMedya yapım şirketinde mesleğine devam etmekte ve Beykoz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.

Prof. Dr. Simten Gündeş

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nü bitirdi. Radyo, Televizyon ve Sinema alanında 1985 yılında yüksek lisansını, 1989 yılında doktora tezini yazdı. 1991 yılında yardımcı doçent, 1995 yılında doçent ve 2003 yılında profesör unvanlarını aldı. İ.Ü. İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı, İ.Ü. İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dalı Başkanı, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Maltepe Üniversitesi Görüntü Sanatları Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 2011-2012 yıllarında Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanı oldu. Radyo, Televizyon, Sinema ve İletişim Tasarımı alanlarında çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezinin danışmanlığını yaptı. “Film Olgusu: Kuram ve Uygulayım Yaklaşımları” ile “Belgesel Filmin Yapısal Gelişimi ve Türkiye’ye Yansıması” adlı kitapları yazdı. “Belgesel Film Yönetmek”, “Kısa Film Yazmak”, “Film Çözümlemesinde Jungcu Yaklaşım” ve “Sinemanın Gizli Dili” gibi yabancı kaynakları Türkçeye çevirdi. Halen Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Tülay İbak

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümü mezunudur. 1996-2000 yılları arasında Star TV kanalında yönetmen olarak çalıştı. 2000–2013 yılları arasında Böcek Yapım şirketinde yönetmen ve reklam prodüktörü olarak görev aldı. Bu süreçte “Aşk Tesadüfleri Sever”, “Patron Mutlu Son İstiyor” ve “Bırakmak İstiyorum” gibi filmlerin prodüktörlüğünü yürüttü. “Recep İvedik 5” filminin oyuncu süpervizörlüğünü yaptı. Halen yönetmen ve film prodüktörü olarak farklı projelerde görev almaktadır.

İzzet Öz

Ankara İktisadi İlimler Yüksek Okulu mezunudur. 1967-1983 yıllarında TRT Ankara televizyonu ve radyosunda görev aldı. 7000’i aşkın radyo programı, “Diskovizyon”, “Metronom”, “Teleskop”, “Zoom”, “Pop Türk Pop: İzzet Öz Sizlerle” gibi televizyon programları ile “Türkiye” (Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı Filmi) belgeselinin yapımcılığını üstlendi. Number One TV, Genç TV, Süper Kanal, Joy TV kanallarının genel yayın yönetmenliği görevlerini yürütüp Show TV, ATV, Genç TV, Joy TV gibi birçok özel televizyon kanalının kuruluş aşamalarında tanıtım çalışmalarını yaptı. Orhan Boran, Halit Kıvanç, Müzeyyen Senar, Âşık Veysel, Şehrazat, Sezen Aksu, Onno Tunç, Ali Kocatepe, MFÖ, Selma Andak, Fikret Kızılok, Cem Karaca, Barış Manço adına gerçekleşen pek çok özel programın sunumunda görev alan Öz, Rock’n Coke müzik festivalinde MC’lik görevi üstlendi. 2016 yılının Kasım ayından bu yana Radyonom platformunda bulunan Zet Zet Radyo’da sevdiği müzikleri radyo dostları ile paylaşmaktadır.

Müfit Can Saçıntı

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. 1990’dan bu yana sinema ve televizyon sektöründe senarist, yönetmen ve oyuncu olarak yer almaktadır. “Mandıra Filozofu”, “Mandıra Filozofu: İstanbul” ve “Yaşamak Güzel Şey” adlı sinema filmleri ile “Seksenler” ve “Doksanlar” adlı televizyon dizilerinin yönetmenliğini yapıp oynadı. “Yaşamak Güzel Şey” filminin aynı zamanda senaristidir. “Olacak O Kadar”, “Şeytan Bunun Neresinde”, “Biz Boşanıyoruz”, “Hayat Apartmanı” ve “Yalancı Romantik” adlı televizyon dizilerinin de senaryolarını yazdı. Bugünlerde “Lafını Esirgemeyenler” adlı tek kişilik güldürüsüyle sahneye çıkıyor.

Ömer Faruk Sorak

Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunudur. 1987-1995 yılları arasında TRT’de kameraman olarak görev aldı. 1998 yılında Böcek Yapım adlı şirketi kurarak birçok alanda reklam filmi organizasyonları yürüttü. Bu süreçte görüntü yönetmeni ve yönetmen olarak çalıştı. 2000 yılında “Vizontele” filmi ile sinemadaki ilk yönetmenliğini gerçekleştirdi. “G.O.R.A.”, “Sınav”, “Yahşi Batı”, “Aşk Tesadüfleri Sever”, “8 Saniye” filmleri ile “Aşk ve Gurur” adlı televizyon dizisinin yönetmenidir.

Yrd. Doç. Dr. Levent Yılmazok

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunudur. 2005-2007 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-Televizyon Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı ve “Türk Sinemasının Ulusal Karakterini Etkileyen Öğeler ve Seyirci-Sinema İlişkisi” başlıklı tezi yazdı. 2008 yılında Universiteit van Amsterdam’da başladığı doktora programını 2012’de bitirdi. Tezi “Eurimages and Turkish Cinema: History, Identity Culture” başlığını taşımaktadır. Çeşitli kısa film ve videoklip çalışmaları yaptı. Sinema tarihi, ulusal sinemalar, sinema dili, kimlik ve temsil konuları araştırma alanları arasındadır. Halen Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

 

Senaryo Yazarlığı Eğitimi Her Yaştan Katılımcıya Hitap Ediyor

Senaryo Yazarlığı Sertifika Programı, senaryo yazmaya merakı olan, bu işin zanaatını öğrenmek isteyen her yaştan katılımcıya hitap ediyor. Kontenjanı 20 kişi ile sınırlı olan program, toplam 36 saat dersten oluşuyor ve 6 hafta sürüyor. Programa % 70 oranında devamlılık gösterip, program bitiminde bir kısa film senaryosu ya da uzun film tretmanı yazan katılımcılara Beykoz Üniversitesi tarafından Senaryo Yazarlığı Sertifikası veriliyor.

 

 

Mine Özdemir/ Milliyet Gazetesi 
 

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)