adscode
adscode

Üniversite Gençliği Hastalıkların ve Obazitenin Pençesinde

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof.Dr. Haydar Özpınar’ın yönetiminde yürütülen; İstanbul Sanayi Odası tarafından desteklenen “Üniversite Öğrencileri…

Üniversite Gençliği Hastalıkların ve Obazitenin Pençesinde
Üniversite

T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, TÜRKİYE OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI (2010-2014)’dan bağımsız olarak yürütülen bu araştırma, obezitenin ve hastalıkların gençleri son yıllarda nasıl tehdit ettiğini ortaya somut şekilde koydu.

ÜRKÜTEN SONUÇLAR…

1.650 üniversite öğrencisinin katıldığı araştırmada “OBEZİTE TEHDİTİ ARTIK KAPIDAN İÇERİ GİRMİŞTİR” sonucu ortaya çıkmıştır. Üzerinde uzun ve itinalı bir çalışma gerçekleştirilen araştırmanın kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR, “Aşırı şişman ve obez olan öğrenci oranı %27’dir. Her üç gençten biri obez ve/veya aşırı kiloludur” dedi.

GENÇLER HASTA…

İstanbul Aydın Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezinde görevli uzman doktor, hemşire ve psikologların da katıldıkları araştırmada öğrenciler, yönetilen “Tıbben tanısı konulmuş hastalığınız var mı” sorusuna %44 EVET yanıtını verdi. İç açıcı olmayan tabloya göre; Kalp-damar hastalıkları %3.6,  Şeker hastalığı %2.6, Yüksek tansiyon %1.9% , Kanser    %0.50, Sindirim sistemi hastalıkları %4,9; Solunum sistemi hastalıkları %5.3; Endokrin (hormonal) hastalıklar %4,0 olarak öğrenciler tarafından beyan edildi.

 

Kilo vermek isteyenler: %51

Araştırmaya katılan öğrencilerin %51’i, kilo vermek istediklerini söylerken, bu öğrencilere “Kilo vermek için ne yapıyorsunuz?” sorusu yöneltildiğinde alınan cevaplar ilginç ve düşündürücü oldu. Buna göre öğrenciler; %60’ı hiç şey yapmadıklarını; %40’ı ise diyet uyguladıklarını söylüyorlar.

 

DOKTOR KONTROLÜNDE YAPILMAYAN DİYET ÖLDÜRÜR…

ÖĞRENCİLERİN %72’si KENDİ BAŞINA DİYET UYGULUYOR…

 

Kilo vermek isteyenlerin sadece %17’sinin doktor ve diyetisyen kontrolünde diyet uyguladığını ortaya koyan araştırmada yapılan ankete göre öğrencilerin %72’si “KENDİM UYGULUYORUM” cevabını vermiş. Medyada yer alan ve ölümle sonuçlanan ilaçla ya da doktor kontrolünde yapılmayan diyetlerin ölümlere neden olduğu açıkça görülmektedir. Özellikle üniversite eğitimi alan gençlerin medya ve sosyal paylaşım üzerinden aldıkları sağlıksız bilgileri, uzman gözetimi olmaksızın uygulamaları telafizi olmayan şekilde sonuçlanacağından, eğitim kurumlarının yetkililerine, doktorlara ve medyaya ciddi görevler düştüğünü belirten Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR, “bugün 18-24 yaş arası ve yarısına tıbben hastalık teşhisi konulmuş ve %27’sinin obez olduğunu söyleyebileceğimiz geleceğimizin temel taşı olan gençler için yapılan bu araştırmaların büyük önem taşıdığını belirterek, milyarlarca dolarlık kaynağın şimdiden saptanmış bu hastalıklarla mücadele için kullanılacağını” belirtti.

İleride kanser, diyabet, kalp damar hastalıkları ve diğer kronik seyreden hastalıklara yakalanacak olan gençlerimizin ülkemize getirecekleri ciddi sağlık yüklerinin şimdiden proaktif olarak nasıl önlenebileceğini, bu araştırma sonuçları ile ortaya koyan Türkiye’nin en büyük sanayi sivil toplum örgütü, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü arasındaki işbirliği Türkiye’de bir ilk olarak örnek teşkil etmektedir. Önemli olan bu sonuçlara göre önleyici tedbirlerin her aşamada nasıl alınacağını belirlemek ve araştırmanın kâğıt üzerinde kalmadan uygulamaya nasıl geçirileceği ile ilgili hızlı şekilde önlemler almaktır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)