adscode
adscode

Üniversite mezunu 557 bin işsiz var

TÜİK'in 2013 verilerine göre, üniversite mezunu işsizlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10'un üzerinde bir artış gösterdi

Üniversite mezunu 557 bin işsiz var
Türkiye'den Haberler
Türkiye'nin iş gücünün 5 milyon 388 binlik kısmını yüksek okul veya fakülte mezunları oluşturuyor. İşsizler arasında 557 bin üniversite mezunu bulunuyor. İmalat ve işletme mezunlarının yüzde 16,8'i, sanat mezunlarının yüzde 15,9'u, yaşam bilimleri mezunlarının yüzde 14,5'i işsizlik sorunu yaşıyor. Sosyal ve kişisel hizmetler, bilgisayar, gazetecilik ve enformasyon, mimarlık ve inşaat mezunlarının işsizlik oranı, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının üzerinde seyrediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, iş gücündeki üniversite mezunu işsizlerin sayısı geçen yıl 54 bin artarak 557 bine, istihdam edilenlerin sayısı da 338 bin artarak 4 milyon 831 bine çıktı. Bu gelişmeler doğrultusunda yüksekokul veya fakülte mezunları arasında 2012'de yüzde 10,1 olan işsiz sayısı 10,3'e çıktı. Üniversiteli işsizlerin 203 binini iş ve yönetim mezunları, 59 binini öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri, 46 binlik kısmını mühendislik işleri mezunları oluşturuyor.

Sağlık ve güvenlik


Buna karşın bazı alanlarda işsizlik oranı oldukça düşük seviyelerde bulunuyor. Yüksek okul veya fakülte mezunları arasında işsizliğin en az olduğu alan güvenlik hizmetleri olarak dikkati çekiyor. Bu alanlardan mezun olanların işsizlik oranı yüzde 2,1'le sınırlı kalıyor. İşsizliğin düşük olduğu bir diğer alan ise sağlık. Sağlıkla ilgili alanlardan mezun olanlar arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 2,4 düzeyinde bulunuyor. Veterinerler de büyük ölçüde işsizlik sorunu yaşamıyor. Veterinerler arasındaki işsiz oranı yüzde 4,7'de kalıyor. Hukuk yüzde 6'lık, matematik ve istatistik yüzde 9,3'lük işsizlik oranıyla, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının gerisindeki alanları oluşturuyor.

Diplomalı işsizler daha da artacak!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)