adscode
adscode

Üniversite Sınavları Kalkar mı?

Sınavsız üniversite mümkün mü? Buna inananlar var ki, sık sık gündeme geliyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da onlardan birisi ki, “Sınavsız Üniversite“ müjdesi vermiş.

Üniversite Sınavları Kalkar mı?
Milliyet Diyalog
Amerikan modeli getirecekmiş ve sistem, pilot olarak denendikten sonra, 2,3 yıl içerisinde uygulanır hale gelecekmiş...
Bu müjdeli haberin detaylarına girmiyorum, çünkü hiç bir inandırıcılığı ve uygulanabilirliği yok.
Belli ki, birileri, yine, önceki bakanları olduğu gibi, yeni Bakan Avcı’nın da kafasını karıştırmış.
Bakan Bey, böylesi müjdeli açıklamalar yapmadan önce, keşke, konuyu, sivil toplum örgütleri ve basınla da enine boyuna tartışsaydı.
En azından TEOG ve dershaneler konusundaki kaos yaşanmazdı!..

Niye olmaz!
Sınavsız üniversite bugün için hayal. Çünkü başvurular daha yeni bitti ve aday sayısı 2 milyonun üzerinde. Bunun anlamı, kıyasıya yarış, öyle ya da böyle devam edecek...
Ama şunu söyleseler inandırıcı olurlar:
Zaten bir çok fakülte ve yüksekokulun kontenjanları dolmuyor. Her yıl 150 bin kontenjan boş kalıyor. Bu nedenle, kontenjanını doldurmayan fakülteler için sınava gerek yok. Liseyi bitiren herkes gidip bu fakültelere başvurabilir. Kontenjan fazlası başvuru olması halinde de, lise diploma notuna bakılır...
Bu o kadar zor mu?
Kesinlikle hayır.
Bu yönde bir karar alınsa, başvurular yarı yarıya azalır.
Kalan diğer yarıyı eritmek için de bir çok yol ve yöntem denenebilir ve başvuru sayısı yarım milyona kadar inebilir ama yine de sınavsız üniversite olmaz...
Değişen sadece sınavın adı olur o kadar!..
Ve sakın unutmayalım, başvuranların yarısı, eski mezun!
Onları dikkate almadan atılacak her adım, hukuki sorunları da beraberinde getirir...

TEOG’da iptal krizi!
Liselere giriş sınavı TEOG’da sınav sonuçları dün açıklandı. Karnelerde gecikme olmayacak. Ama sanki çok daha problemli bir durum söz konusu!
İsterseniz gelin önce bir durum tespiti yapalım, ardından da velilerin bu konudaki sorularına cevap arayalım.
TEOG sınavı 28, 29 Kasım’da yapıldı. Bu sınava giremeyenlere yönelik mazeret sınavı da 14, 15 Aralık’ta gerçekleşti.
İlk sınavda bazı sorular iptal edildi, mazeret sınavında ise edilmedi.
Ayrıca okul değiştiren bazı adaylar için her iki sınav için de giriş kartı düzenlendi. bunlardan bazıları her iki sınav da girdi.
Şimdi asıl sorun, iptal edilen sorulardan kaynaklanıyor.
Örneğin ilk sınavda Fen’de 20 sorudan biri iptal edildi. Yani değerlendirme 19 soru üzerinden yapıldı. Mazeret sınavı ise 20 soru üzerinden değerlendirildi. Bu da iki farkı puanlama durumu ortaya çıkarttı. Velilerin itirazı da zaten bu yönde.
Şimdi gelelim onların tespit ve sorularına:

Sınav tekrar edilsin!
Sınav puanları hesaplanırken iptal edilen sorulardan sonra 19 soru 100 puan olarak hesaplanmış ve 1 yanlışı olan 94.736 puan almıştır. Fakat daha sonra yapılan mazeret sınavında 20 soru 100 puan olarak hesaplanmış ve 1 yanlışı olan aday 95 puan almıştır. Farklı olası hesaplama yöntemleri kullanılsa da eşitlik sağlanamamaktadır.
1- Hatalı soruyu her aday doğru yaptı kabul edilse, mazeret sınavına giren adaylara haksızlık olur.
2- Hatalı soru iptal diğer 19 soru 5 puan üzerinden hesaplanır ise tam puan 95’te kalır, mazeret sınavına giren aday hatalı soru olmadığı için 100 puan alabilmekte. 
3- Hatalı soru çıkarılıp 19 soru 100 puan üzerinden hesaplanır ise, 1 soru değeri 5.263 puan olup mazeret sınavında 1 soru 5 puan.
Sonuç olarak hangi hesaplama yöntemi kullanılırsa kullanılsın haksız bir sonuç ortaya çıkacak olup, mazeret sınavı ile normal sınav arasında eşitlik sağlamak mümkün olamamaktadır. Her iki sınav da iptal edilmeli, 1. dönem karne notları 1. ve 3. yazılılar ile değerlendirilmelidir. Nisan ayında tek bir sınav yapılmalıdır.
Ya da, bir başka öneri: Yapılması gereken, katsayıları değiştirmeden iptal edilen sorulara da herkesin doğru cevap verdiğini kabul etmek olurdu. Bu durumda bu derslerin tümü için önceden belirlenen katsayı da değişmemiş olurdu. Mevcut durumda Fen ve matematikten hiç yanlış yapmayanlar sıralamada çok daha avantajlı duruma geldiler.
Özetin özeti: Hata olmaz mı, elbette olur. Ama doğru olan, onu halının altına süpürmek ya da yargıya havale etmek değil, anında gereğini yerine getirmektir...
Abbs Güçlü Tüm Milliyet Yazıları

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)