adscode
adscode

ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİLERİNE 10 YIL BORÇLANDI!

Yargıtay; öğrencinin vakıf üniversitesine ödemiş olduğu başarısız kaldığı derslere ilişkin ek ücretlerin üniversite açısından sebepsiz zenginleşme teşkil edeceğini, alınan bu ücretlerin öğrenciye geri…

ÜNİVERSİTELER ÖĞRENCİLERİNE 10 YIL BORÇLANDI!
Üniversite
Konu ile ilgili açıklama yapan Av. Cevat KAZMA “Yargıtay’ın aldığı karara göre vakıf üniversiteleri bu ücreti öğrencilere geri ödemek zorunda.

Öğrenciler, Yeni Borçlar Kanunu’na göre bu ücretleri her durumda 10 yıl geriye dönük olmak üzere mahkeme yoluyla alabilecektir” şeklinde konuştu. Av. Cevat Kazma, yaz okulu ücretlerinin bu kapsamın dışında kaldığını vurguladı.

Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler başarısız oldukları dersler için 2. kez ücret ödemek zorunda kalıyordu. Bu durumu yaşayan ve aynı dersi alırken tekrar para ödeyen bir öğrencinin açtığı davada Yargıtay öğrenciyi haklı bularak vakıf üniversitesinin sebepsiz zenginleşmeye yol açtığı nedeniyle ücreti öğrenciye geri ödemesine hükmetti. Vakıf üniversitelerinde okuyan diğer öğrencilerin ödediği ücretler için de emsal teşkil eden kararla birlikte öğrenciler ödedikleri miktarı Yeni Borçlar Kanunu’na göre 10 yıl geriye dönük olmak üzere alabilecek.

Avukat Cevat Kazma, “Yargıtay bu kararında vakıf üniversitelerinin ticari bir işletme olduklarına dair bir yorum yapmıştır. Kararı veren yerel mahkemenin de tüketici mahkemesi olması önemlidir. Sebepsiz zenginleşme ciddi bir hukuk ihlalidir ve Yargıtay çok kritik bir konuda önemli bir karar vermiştir. Bu kararla birlikte Vakıf üniversitelerinde okuyan tüm öğrenciler bugüne kadar ödemiş oldukları başarısız derslere ilişkin ek ücret bedellerini mahkeme yoluyla geri alabilirler.” dedi. Yaz okulları içinse durumun farklı olduğunu belirten Avukat Cevat Kazma, “Kararı öğrenen vatandaşlar yaz okulunda alınan ücretler için de itiraz etmek istiyor. Ancak yaz okulları bu durumun dışında kalıyor çünkü farklı bir hizmet alınmış oluyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de 70’in üzerinde vakıf üniversitesi bulunuyor. Eğitim ücretleri 15 ile 50 bin TL arasında değişen vakıf üniversitelerinin en yoğun olduğu il ise İstanbul olarak görülüyor.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)