adscode
adscode

Üniversitelerarası Kurul, YDS’yi Mercek Altına Aldı

ÖSYM tarafından yapılan YDS'nin sonuçları henüz açıklanmadı.Sonuçlar açıklandığı anda www.egitimajansi.com'dan ulaşabilirsiniz.

Üniversitelerarası Kurul, YDS’yi Mercek Altına Aldı
Üniversitelerarası Kurul, (ÜAK) Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) yönelik yapılan eleştirilerin yoğunlaşması üzerine bir alt komisyon kurdu. Üniversite rektörlerinden ve üniversiteleri temsilen katılan bir üyeden oluşan ÜAK, son toplantısında yabancı dil konusunu gündemine aldı. Geçen yıl Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ile Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) birleştirilerek YDS çatısı altında toplanmış ve ilk uygulama Nisan 2013 tarihinde yapılmıştı. Sınava katılan adaylar tarafından, YDS sınavında sınav süresinin kısaltılması, paragraf sorularının uzunluğu, sorulardaki çeldiricilerin çokluğu gibi pek çok konuya eleştiri gelmişti. Bu tartışmanın temel kaynak noktası ise, örnek olarak İngilizce' den sınava giren aday sayısı yaklaşık 290 bin iken, adaylardan yüzde 75 'i 0-49 aralığında not alarak başarısız olma gibi durumlar gösteriliyor. Bu konularla ilgili medyada çıkan tartışmalarda, adaylardaki ortak kanaatin, "mevcut yabancı dil sınavının akademik dil bilgisi seviyesini ölçmeden çok uzak olduğu ve zaman içerisinde amacından uzaklaşıldığı" konusunda hem fikir olunduğu da söylentiler arasında yer alıyor. 

SORULAR UZUN, SÜRE KISA 

Son dönemlerde yapılan sınavların genel ortalamaları, soruların zorluk dereceleri, süre kısıtlılığının etkisi, adaylardan gelen itirazlar başta olmak ve pek çok konuyu araştırmak üzere çalışma grubu oluşturuldu. ÜAK Başkanı ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'nun önerisi ile oluşturulan grupta, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu gibi isimler yer alıyor. ÜAK'ın 214. toplantısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın da katıldığı toplantıda, üniversitelerimizdeki pek çok akademik konu ele alındı. İçerisinde pek çok akademisyeni de yakından ilgilendiren, üniversitelerde lisansüstü eğitim yapmada ve akademik pozisyonlara atanmada önemli bir yere sahip olan Yabancı Dil Sınavı (YDS) konusuna da değinildi. 

YGS’de soruların açıklanmaması endişeye yol açtı 

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), geçtiğimiz yıl düzenlenen sınavlara ait soru ve cevapları, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkardı. Soru havuzunun oluşturulması, soruların gizliliği ve bilimsel ölçme değerlerinin korunması gerekçesiyle soruların sadece yüzde 20’sinin açıklanacağını duyurdu.  ÖSYM’nin dünyada sınav uygulama merkezi olarak dikkate alınan bir kurum olduğunu ancak bu uygulamanın şeffaflık politikası ile örtüşmediğini belirten FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, “Demokrasinin gereği olarak önceden bu sorular paylaşılıyordu. Ama geri kalan yüzde 80’inin doğruluğu ile ilgili öğrenciler, veliler ve eğitimciler üzerinde şüphe oluşacak.” diyor. ‘Soru havuzu’ gerekçesinin alternatifsizlikten kaynaklandığını öne süren Ardıç, “İnsanlar haklarını arayacak fakat ‘biz kanunla belirttik, bu nedenle yayınlamıyoruz’ diyecekler. Kimse hakkını arayamayacak.” ifadesini kullanıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)