adscode
adscode

Üniversitelerde kayıtlar bugün başladı

Üniversiteyi kazanan adaylar 5-9 Eylül tarihleri arasında, kayıtlarını yaptıracaklar. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirmelerin Ekim başında yapılması bekleniyor.

Üniversitelerde kayıtlar bugün başladı
Üniversite

Üniversiteyi kazanan adaylar bugünden itibaren kayıt işlemlerini tamamlayacaklar. Kayıtlar 9 Eylül’e kadar sürecek; ancak üniversiteler her program için ayrı kayıt tarihi belirlediğinden, adayların sınav sonuç belgesinde belirtilen tarihte kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. O tarihte kayıt yaptırmayan adaylar haklarını kaybedecekler. Üniversite adaylarının kazandıkları üniversiteye kayıtlarını bizzat yaptırmaları gerekiyor. Posta ile kayıt kabul edilmeyecek. Kimi üniversiteler, öğrencilere zaman kazandırmak amacıyla internet üzerinden online önkayıt alacak. Ancak öğrencilerin sonrasında kayıt için istenen belgelerle, üniversitenin belirlediği tarihe kadar üniversiteye bizzat başvurarak kesin kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. 
Belgeleriniz eksiksiz olmalı
Kayıt için istenen belgeler eksikse, aday kayıt yaptıramayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapabilecekler. 

*****


Üniversiteler kayıttan önce belirleyip ilan ettikleri takdirde adaylardan, askerlik belgesi, sağlık durumu gösterir belge gibi başka belgeler de isteyebilecekler. Ancak genel itibariyle kayıt yaptıracak adaylardan şu belgeler isteniyor: * Nüfus cüzdanının fotokopisi* ÖSYS Sonuç Belgesi * Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi * Aday 0,15 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge* 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf* Katkı payının ödendiğine dair belge (Bankaya ödeme yaptıktan sonra 2 suret halinde dekont almayı unutmayın)
Liseden mezun olamayanların hakkı saklı kalacakMilli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre ortaöğretim kurumlarının sorumluluk sınavları Eylül ayının ilk haftasında yapılacak ve daha sonra Eylül ayı içerisinde ek bir sınav hakkı verilecek. Bu durumu dikkate alan Yükseköğretim Genel Kurul’u, 5-9 Eylül 2011 tarihleri arasında ortaöğretim kurumundan mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt olamayan öğrencilere, ortaöğretim sorumluluk sınavı veya ek sınav sonucunda ortaöğretimden mezun olduktan sonra bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla, 2011 ÖSYS’de kayıt hakkı kazandıkları programlara kayıt yaptırabilmelerine olanak tanıdı. Öğrencilerin kayıt hakkı kazandıkları programların kontenjanları bu noktada dikkate alınmayacak. Boş kontenjanlar artabilirLisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre üniversitelerde 58 bin 433 kontenjan boş kaldı. Ancak kazanıp da kayıt yaptırmaktan vazgeçenlerle birlikte bu sayının 70 bine çıkabileceği öngörülüyor. Boş kalan kontenjanlara ek yerleştirmeyle öğrenci alınacak. Böylece binlerce adaya üniversiteli olabilmeleri için ikinci bir şans tanınacak. Ek yerleştirmelerin ekimin ilk haftası yapılması bekleniyor. Bunun için kesin kayıtlar tamamlandıktan sonra üniversiteler boş kontenjanlarını ÖSYM’ye bildirecek. ÖSYM, merkezi yerleştirmede boş kalanların yanı sıra kayıt yaptırmayanlar nedeniyle boş kalan kontenjanlara ve 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuz’u yayımlandıktan sonra açılan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına ek yerleştirme yapacak. Ek yerleştirmelerden yararlanabilmek için 2011 LYS sonuçlarına göre üniversitelerin hiçbir bölümüne yerleşmemiş olmak gerekiyor. Bu durum Açıköğretim Fakültesi’nin kontenjansız programına yerleşenler için geçerli değil.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)