adscode
adscode

'Üniversitelerimiz mükemmeliyet merkezleri olmalı'

YÖK BAŞKANI SARAÇ’IN ODTÜ’DE YAŞANAN OLAYLARA İLİŞKİN SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN YAPTIĞI SON AÇIKLAMA

'Üniversitelerimiz mükemmeliyet merkezleri olmalı'
Üniversite
“Üniversitelerimiz mükemmeliyet merkezleri olmalı.  Üniversiteler topluma hoşgörü ve farklılıklara saygının yaşanılan örneklerini sunmalı.  ODTÜ olayını bu bağlamda değerlendirmemiz lazım. 

ODTÜ’de ibadetlerini yapan öğrencilerin maruz kaldığı şiddet ne ODTÜ’ye yakışıyor ne de bu üniversitenin öğrencilerine.  ODTÜ’nün imza attığı uluslararası başarılar var. Toplum ODTÜ’nün bunlarla anılmasını istiyor, kampüste öğrencilerin uğradığı şiddetle değil.  Bu gibi olaylar o üniversitemizdeki başarılı, üretken hocalar üzerinde de olumsuz etki bırakıyor. 

ODTÜ ismindeki Ortadoğu kavramına, bu kavramın ihtiva ettiği değerlere en önce bu üniversitenin öğrencilerinin sahip çıkması gerekiyor.  Orada solcu öğrenciler yaptı bu saldırıyı deniliyor. Bu sol kavramının evrensel tanımına da haksızlık.  

Odaklanmamız gereken namaz kılma gibi, en tabii haklarına sahip çıkan ODTÜ’lü öğrencilerimizin bu haklarını kullanabilmeleridir. İdarenin de bu hakkın kullanımının şartlarını sağlaması icab ediyor.  Ayrıca tasarruflarımız,  bir başkasının ibadet de dâhil en temel özgürlüklerini ihlale varıyorsa orada bir suç vardır, adli bir durum söz konusudur, gereği elbette yapılmalıdır.

Üniversitelerimizde eğitim öğretim, genel itibariyle aksama olmaksızın sürmekte.  Bunda üniversite yöneticilerimizin, sağduyu sahibi öğrencilerimizin ve emniyet güçlerimizin payı var.  

Şiddetin en fazla dışlanması gereken yerler üniversitelerdir. Öğrencilerimiz sahip oldukları dünya görüşlerini kol güçleri ile değil, eğitimlerini en iyi şekilde alarak sivil hayatta meşru bir zeminde entelektüel birikimleri ile savunmalılar. 

Geçen hafta ODTÜ rektörümüzle bir görüşme yapmış, iki arkadaşımızı yerinde inceleme yapmak üzere görevlendirmiştik. Arkadaşlarımız incelemelerini yaptılar, öğrencilerimiz ile görüştüler ve YÖK genel kuruluna bilgi sundular.  Bunun üzerine olayları daha derinden incelemek ve takip etmek üzere üç kişilik bir komisyon oluşturulmasına karar verdik. 

ODTÜ büyük bir kampüs. Öğrencilerimizin sükûnet ve vakarla namazlarını kılabilecekleri yeterli sayıda yere ihtiyaçları var.  Kampüsün büyüklüğü, ihtiyaçla orantılı birden fazla namaz kılmak için temiz, kullanışlı yeri zorunlu kılıyor.  Bu ihtiyacın ODTÜ yönetiminin de farkında olduğunu düşünüyorum. 

Bu pazartesi günü (28.12.2015) ODTÜ rektörümüzle tekrar YÖK de bir görüşme gerçekleştirdik.  Bir ay içinde bu konuda hangi somut adımlar atılabilir, bunları görüştük ve belirledik. Bunun dışında sayın rektör öğrencilerin maruz kaldığı şiddetin failleri ile ilgili de gereğinin yapılması konusunda hassasiyet göstereceklerini ifade ettiler. 

Şiddetin görüşü sorulmamalı, şiddete mazeret aranmamalı ve üniversitelerimizde yer bulmamalı. ODTÜ gibi bir bilim kurumunun bunu başarabileceğine inanıyorum.”
    

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)