adscode
adscode

Üniversiteliler “Günlük Hayatta Bilim”i anlatmak için yarışacak

Başvuru için son günler…

Üniversiteliler “Günlük Hayatta Bilim”i anlatmak için yarışacak
Etkinlikler
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Toplum ve Bilim Merkezi (TBM) tarafından üniversite öğrencileri arasında düzenlenen “Günlük Hayatta Bilim” Video Yarışması’na başvurular sürüyor. Yarışmada üniversite öğrencileri günlük hayatımızdan bir olayı, olguyu veya konuyu bilimsel kavramlar kullanarak herkesin anlayabileceği bir şekilde çekecekleri kısa filmler ile açıklayacaklar. Birincinin 10 Bin TL ödül kazanacağı yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler 9 Mayıs 2014 günü saat 17.00’ye kadar başvuru yapabilirler.
Toplumun bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgisini yükseltmek ve bilim ile arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 2006 yılında kurulan Türkiye’nin ilk Toplum ve Bilim Merkezi ODTÜ TBM, “Günlük Hayatta Bilim” temalı bir video yarışması düzenliyor. Türkiye’den önlisans, lisans ve lisansüstü dâhil tüm üniversite öğrencilerine açık olan yarışma ile katılımcılar, günlük hayatımızdan bir olayı/olguyu/konuyu bilimsel kavramlar (sosyal bilimler, temel bilimler, mühendislik bilimleri, tıp vb.) kullanarak herkesin anlayabileceği bir şekilde en fazla 4 dakikalık bir video ile açıklayacaklar.
 
Başvuruların öğrenciler tarafından gönderilmeye başlandığı “Günlük Hayatta Bilim” Video Yarışması’na son başvuru tarihi 9 Mayıs 2014. ODTÜ TBM’nin “Günlük yaşamına kat, bilim seni uçursun” sloganı ile düzenlediği yarışmanın birincisi 10 bin TL, ikincisi 5 bin TL, üçüncüsü 2 bin 500 TL ile ödüllendirilecek.
 
ODTÜ TBM ve GİSAM (Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi) üyelerince oluşturulmuş jüri tarafından değerlendirilecek videolar arasından ön elemeyi geçerek finale kalan videolar, 30 Mayıs 2014 tarihinde açıklanacak. Videolar, “yaratıcılık, bilimsel yaklaşım, kurgu ve anlatım ile görsel ve işitsel nitelik” ölçütlerine göre değerlendirilecek.
 
9 Haziran 2014 günü, tüm başvuru sahiplerinin davet edileceği herkese açık ödül töreninde finale kalan videolar gösterilecek ve dereceye giren ilk 3 video açıklanacak.
 
Yarışmaya katılmak isteyen üniversite öğrencileri ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi web sitesinden (http://tbm.metu.edu.tr/gunlukhayattabilimvy2014.aspx) ayrıntıları öğrenebilir ve başvuru formunu indirebilirler.



ODTÜ - Toplum ve Bilim Merkezi Hakkında:
 
ODTÜ-Toplum ve Bilim Merkezi (TBM), toplumda bilimsel farkındalık düzeyini artırmak üzere araştırma yapmak, toplumun bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgisini yükseltmek, topluma bilimi sevdirmek ve bilimin gündelik yaşamda kullanımını artırmak, ilköğretimden başlayarak toplumun her katmanında bilimsel yaklaşım ve araştırma, yaratıcılık ve analiz yeteneğini geliştirmeyi özendirmek üzere faaliyetlerde bulunmak, toplum ve bilim arasındaki bağları güçlendirmek, üniversitelerin topluma yönelik faaliyetlerini artırmak ve bu tür faaliyetleri özendirmek amacıyla kurulmuştur. ODTÜ çalışanları ve öğrencilerinin yanı sıra, çeşitli üniversitelerden birçok akademisyen danışmanlığında çalışmalarını yürüten TBM, Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’nda ziyaretçileri ağırladığı gibi, etkinliklerini şehir buluşmaları, fuarlar ve yayınlarla halka taşımakta ve bilimsel düşüncenin bir hayat biçimi olmasını çeşitli şekillerde özendirmeye çalışmaktadır. Amaçları doğrultusunda TBM etkinliklerini üç temel alanda yürütmektedir; Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı, Topluma Erişim Grubu, Toplumsal Politikalar Grubu.
 
TBM bünyesinde çalışan araştırmacılar tarafından tasarlanan ve Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’nda sergilenen eğlenceli bilim deneyleri, şaşırtıcı ve heyecan uyandırıcı nitelikleriyle ziyaretçilerin odak noktası olmuştur. "Bilime Dokunun" ilkesinden hareketle tasarlanarak imal edilen deneyler, günlük yaşamda gözlemlediğimiz ancak çoğu zaman farkına varmadığımız birçok fiziksel ilke ve doğa olayını, eğlendirici düzenekler içerisinde ziyaretçilere ulaştırmaktadır. Eğlenceli bilim deneylerinin yanı sıra, çeşitli kurum ve kişiler tarafından bağışlanmış ve özellikle Türkiye'nin Cumhuriyet döneminden günümüze iletişim, ulaşım ve günlük yaşam tarihini gözler önüne seren nesneler ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca, çağlar boyu Anadolu topraklarında üretilen alet ve teknolojilerin gelişimini anlatan "Anadolu'da insan-çevre-teknoloji" temalı sergiler ziyarete açıktır. Topluma Erişim Grubu, ODTÜ kampüsü dışında köy okullarında, yatılı ilköğretim bölge okullarında ve diğer uygun mekânlarda etkinlikler yürütmekte, tematik konularda kamplar düzenlemekte, Anadolu'nun değişik coğrafyalarından gelen öğrencileri sosyal ve kültürel etkinliklerle ağırlayarak, TBM'nin etkinliklerini tüm yurda yaymak için projeler oluşturmaktadır. Toplumsal Politikalar çalışma grubu, üniversitede üretilen bilginin sistematik ve bütüncül bir yaklaşımla topluma erişimini gerçekleştirmek üzere üniversite içi ve dışında sinerji yaratmayı, araştırma konularını projelendirecek ortam sunmayı ve toplumdaki paydaşlarıyla birlikte etkinlikler düzenlemeyi hedeflemektedir. TBM, bu doğrultuda katkıda bulunmak isteyenlerin buluşma noktası olmayı hedeflemektedir.
 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)