adscode
adscode

Üniversiteye Siber Güvenlik Araştırma Merkezi

Siber güvenlik, Kadir Has Üniversitesi'nde kurulacak yeni bir merkezle özel bir araştırma ve eğitim alanına dönüşecek.

Üniversiteye Siber Güvenlik Araştırma Merkezi
Türkiye'den Haberler
Uluslararası Bilgi Sistemleri Derneği (ISSA) Türkiye Başkanlığı ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle Siber Güvenlik Araştırma Merkezi'nin (SİGÜM) kurulması için ilk adım, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ile ISSA Türkiye Başkanı Batuhan Tosun'un katıldığı imza töreninde atıldı.
      
İmza töreninde konuşan Aydın, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de siber güvenliğin ve bilgi güvenliğinin, gerek devlet gerekse özel kurumlarda çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
      
Siber güvenliğin gelecekte daha da önem kazanacağını vurgulayan Aydın, SİGÜM'ün siber güvenlik alanında ileri Ar-Ge çalışmaları yapacağını ve üst düzey uzmanların yetişmesine katkı sağlayacağını belirtti.
      
Aydın, "Türkiye'de büyük ölçüde gözardı edilmiş bir alanı bir araştırma merkezi bünyesinde incelemek ve topluma tanıtmak için ilk adımı atıyoruz" dedi.
      
Siber güvenliğin siyasi, uluslararası ilişkiler, askeri ve diğer birçok boyutu ile disiplinler arası bir konu olduğunu anlatan Aydın, SİGÜM'ün Mühendislik Fakültesi altında Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü'nün liderliğinde açılacağını söyledi.
      
Aydın, üniversite olarak siber güvenlik alanında ciddi araştırmalar içinde olduklarını dile getirerek, "21’inci yüzyılda artık bilgi güvenliği her şeyin üstünde" diye konuştu.
      
ISSA ile işbirliğinin çalışmaları güçlendireceğini vurgulayan Aydın, "Üniversite olarak sivil toplumla iç içe çalışan bir üniversiteyiz. Çok farkı düzlemlerde çok farklı sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz" dedi.
      
Aydın, Yüksek Öğretim Kurulu'nun onayının ardından SİGÜM'ün hayata geçeceğini sözlerine ekledi.
      
Uzman yetiştirilecek
      
ISSA Türkiye Başkanı Tosun da üniversite çatısı altında tamamen uygulamaya yönelik hızla işleyecek bir yapının açılışı için uzun süredir çalıştıklarını bildirdi.
      
Siber güvenlik ve bilgi güvenliğiyle ilgili ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde benzer kurumların olduğunu hatırlatan Tosun, "SİGÜM, yakın zamanda yurt dışındaki benzer kurumların öneri alabileceği bir kurum haline umuyorum ki gelecek" dedi.
      
Tosun, siber güvenliğin bilişim, yönetim hukuku, iletişim güvenliği, iletişim gizliliği, nükleer santral, havacılık, sağlık, kişisel bilgiler başta olmak üzere birçok alanı kapsadığını söyledi.
      
Siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan uzman yetiştirileceğini anlatan Tosun, bu konuda kamuyla da yakın işbirliği içinde olunacağını belirtti.
      
Siber Güvenlik Araştırma Merkezi
Kadir Has Üniversitesi bünyesinde açılacak Siber Güvenlik Araştırma Merkezi, özellikle enformasyon ve haberleşme teknolojileri (ICT) alanında, haberleşme, veri iletimi, kumanda ve kontrol amacıyla kullanılan cihazların kötü amaçlı iç ve dış (siber) saldırılarla karşı karşıya gelmesiyle gerçekleşen suçları inceleyecek.
      
ICT ve teknolojiyi besleyen bilgi döngüsü, korunmadığı ve değiştirilme-çalınma gibi tehditlere karşı geliştirilen savunma yöntemlerinin inceleneceği merkezde, siber güvenlik konularında toplumda farkındalığın arttırılması amaçlanıyor.
      
Merkezin çalışmaları çerçevesinde önümüzdeki dönemde Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı da başlatılacak. Programda araştırma projeleri gerçekleştirilmesi ve bu alanda uzmanların yetiştirilmesi hedefleniyor.
      
Programı bitirenler, özel sektörde ve kamuda siber güvenlik ve ilgili alanlarda istihdam edilebilecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)