adscode
adscode

Üniversiteyi görmeden sakın karar vermeyin!

Yüz binlerce gencin geleceği, şu günlerde yapacağı tercihe bağlı.Hangi üniversiteye, hangi mesleğe yönelirse, oraya girecek, bitirdikten sonra da, eğer şansı yaver giderse iş bulup, o yolda ilerleyecek.

Üniversiteyi görmeden sakın karar vermeyin!
Milliyet Diyalog
İyi bir gelecek için, iyi bir eğitim olmazsa, olmazların başında geldiği için hemen herkesin hedefi, olabilecek en iyi üniversiteye girmek ve hem kendisine yakın hem de geleceği olan en iyi mesleği seçmek.
Peki bugünkü ortamda bu mümkün mü?
Evet demek çok zor. Çünkü, bırakın üniversiteyi kazanamayanları, kazanların yarıdan fazlası mutsuz...
Üniversiteye girişte 30 tercih hakkı var. İlk 10 tercihten sonrasına girenler, ya gelecek yıl bir kez daha sınava giriyor ya da mutsuzlar kervanına katılıyorlar. Ve bunların oranı da, tahminlerin çok üzerinde...

Şişirilmiş kontenjanlar
YÖK ne için var?  Tıpkı futbol federasyonu gibi hem sektörü geliştirecek, hem de adil kurallar koyarak düzeni sağlayacak. Ama ne onu yapıyor ne de diğerini...
Daha mezun vermemiş bir üniversiteye doktora izni verilir mi, hastanesi olmayan tıp fakültesi olur mu, kampusü bile olmayan derme çatma kiralık binalardaki yeni yetme üniversitelere, devasa kampüsleri olan üniversitelerin üç, beş katı kontenjan olanağı sağlanır mı, en önemlisi de sapla saman bu kadar bir birine karıştırılır mı?..
Son bir kaç yıldır 150, 200 bin arası boş kontenjan kalmasına rağmen yeni üniversitelerin açılmasına kimse karşı çıkmamalı. Ama bu büyüme, hormonlu olmamalı. Eş, dost, yandaş izlenimi vermemeli. Çünkü, bozulan imaj, tümünü etkiyecektir...

Burs mu, iyi eğitim mi?
Burslar konusunda ipin ucu iyice kaçmış durumda. Üniversiteleri tercih edenlere, neredeyse üste para verilecek. İşte bu noktada asıl sorgulanması gereken, bu bursların kimin cebinden verildiği. Kurucu vakıflar mı veriyor yoksa, diğer öğrencilerin sırtına mı yükleniyor? Bu konuda tüm üniversiteleri aynı kefeye koymak, büyük yanılgılara neden olur ama fiyatı ikiye katlayıp sonra da burs veriyoruz demek, ne kadar etik?
Ve daha önemlisi önemli olan burs mu yoksa daha iyi eğitim mi?
Burs oranlarına göre yapılan tercihler ileride derin pişmanlıklar yaratabilir.
Üniversiteleri gidip görmeden, burs ayrıntılarını konuşmadan sakın karar vermeyin, çünkü dönüşü olmuyor. Gidip kaydınızı yaptırmasanız da, orta öğretim başarı puanınız, gelecek yıl yarı yarıya düşecek. Bunun anlamı, en az iki yıl kayıp demek!..

Tercih rehberleri
Eğitimi ciddiye almıyorlar diye siyasetçilere çok kızıyoruz ama çuvaldızını asıl kendimize batırmalıyız. Milliyet dışında, eğitimi, yıl boyunca ciddiye alan yok gibi. Sınav ya da tercih zamanlarında ortaya çıkıyorlar, sonra ara ki bulasınız. O da reklam için. Ve en ayıbı da, hazırlanan ekler eğer öğrenciye hizmet içinse tüm üniversiteleri kapsamalı ama bir kısmında ya sadece ilan verenler var ya da sadece vakıf üniversiteleri. Peki öğrencinin neredeyse yüzde 90’ını alan devlet üniversiteleri nerede? İlan veremiyorlar diye onlar tanıtılmayacaklar mı? Keşke bu konuda çok daha adil olunsa!..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)