adscode
adscode

Üstün Çocukların Özgün Entelektüel Özellikleri

Üstün Zekalı Çocukların Sosyal Gelişimi

 Üstün Çocukların Özgün Entelektüel Özellikleri
Eğitim
Üstün zekalı çocuklar, yaygın görülen yargı kalıplarından dolayı sıklıkla “garip” ya da “acayip” gibi ifadelerle tanımlanıyorlar. Bir şekilde, özel veya sıradan ilişkileri yapılandırmakta ve devam ettirmekte zorlandıkları düşünülüyor. Oysa araştırmalar tamamen farklı bir hikaye anlatıyor. Washington Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Nancy M. Robinson’a göre; “Üstün çocuklar, bir grup olarak, kendi yaşıtları arasından tesadüfi seçilecek bir gruba oranla sosyal kırılganlık açısından daha güçlülerdir. Fakat üstün gençlerin hiçbiri, diğer insanların katlandıkları sosyal ve duygusal sorunlara ve karışıklıklara karşı bağışıklık kazanmamışlardır”.

Çünkü, üstün çocukların özgün entelektüel özellikleri vardır. Bu özelliklerin, üstün çocukların gelişiminden daha çok karakterleri üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Özünde, bir insanın düşünme biçimi, kendini ortaya koyma biçimini ya da sosyal ortamlarda nasıl algılandığını etkiler. Kolorado’daki Üstün Gelişim Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Linda K. Silverman, üstünlerin bazı bilişsel özelliklerinin, kişilik özelliğine nasıl aktarıldığına dair örnekler sunuyor. Aslında bu özellikler, sosyal bağlamda, hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabilecek özellikler:

    1.    Olağanüstü akıl yürütme becerisi anlayışlı olmayı sağlayabilir. Bu özellik üstün çocukların sosyal dinamiklere tutunmalarına neden olabilir. İnsanların yaşadıkları zorlukları akıl yürütme becerisiyle anlamlandırmaları kolaylaşırken, duygularını hissetmeleri için sorularla yönlendirmeleri etkili olabilir. Böylece mantıklı yanlarını duygu aracılığıyla karşıdaki kişiyi anlamaya yönlendirebilirler.

    2.    Entelektüel merak, üstün çocuğun anlama ihtiyacı hissetmesine neden olabilir. Bu özellik, üstün çocukların sosyal bağlam hakkında pek çok soru sormalarına neden olabilir. Üstün çocukların, sordukları soruların karşıdaki kişiler üzerindeki etkisini gözlemleme ve bu gözlemlerden yola çıkarak ilişkiyi yönlendirme becerilerinin gelişmesi desteklenebilir.

    3.    Hızlı öğrenme süreleri üstün çocukların bilişsel olarak uyarılma ihtiyacı hissetmelerine neden olabilir. Bu durumda sosyal bağlam içerisinde çocuğun dikkatini vermediği algısını yaratabilir ya da tam tersine manidar yorumları ve gözlemleriyle sosyal ilişkiye değer kattığı da gözlemlenebilir. Sosyal ilişkilerin bilişsel olarak uyarıcı etkisi yaratabilmesi için gerekli bakış açısını kazanmasına yardımcı olmak etkili olacaktır.

    4.    Hayal edebilme, gözünde canlandırabilme becerilerinin çok güçlü olması mükemmel bir mizah anlayışı edinmelerini sağlayabilir. Bazen mizah anlayışları, diğerlerinin anlaması açısından çok zor olabilir yine de sosyal bağlamı eğlenceli hale getirebilirler.

    5.    Öğrenme tutkusu yoğunluğa sebep olabilir: Bu, üstün çocukların sosyal durumlarda ortaya çıkan bazı anlara ya da söylemlere aşırı vurgu yaparak konuyu uzatmalarına sebep olabilir.

2002 yılında National Association for Gifted Children (Ulusal Üstün Çocuklar Derneği) tarafından bir çalışma grubu kuruldu. Bu çalışma grubu Robinson’un sonuçlarını destekleyen bulgulara ulaştılar: “Üstün çocuklar en az, uyum sağlamayı başarmış herhangi bir yaşıt grubu kadar normallerdir.” Çalışma grubu aynı zamanda üstün çocukların, yaşıtlarına oranla daha fazla sosyal zorlukla baş etmeleri gerektiğini açıkladı. İşte çalışmanın sonuçları:
    1.    Üstün çocukların yaşıtlarına oranla daha gelişkin entelektüel ve sosyal becerilere sahip olmaları; sosyal çevrenin, üstünlerin ilgilerine, kullandıkları dile ve kişisel olgunluk düzeyine organize olmasını güçleştirecektir.
    2.    Okul düzenleri üstün çocukların öğrenme ve anlama düzeyine ve hızına uymamaktadır.
    3.    Üstün çocuklar asenkronize ya da dengesiz içsel gelişimlere yatkın olabilirler.
    4.    Üstün çocuklar yaratıcılık, yüksek enerji, yoğunluk ve güçlü arzulara bağlı olarak kendi yaşıtlarından beklenenden çok daha fazla gerilim ve heyecan yaşayabilirler.
    5.    Üstün çocuklar aynı zamanda herkes gibi olmayı isteyebilirler ve bu nedenle arkadaş bulabilmek için yeteneklerini inkar edebilirler.
    6.    Üzücü bir şekilde, üstün çocuklar entelektüel özelliklere değer vermeyen sosyal çevrelerle (anti-entelektüel) karşılaşabilir. Bu tür ortamlar üstün çocuklar için dostça olmayan negatif ortamlardır.

Araştırma, ergenlik öncesi ve erken ergenlik dönemindeki (11-15 yaş arası) üstün çocukların başa çıkma becerilerini ortaya koydu. Özellikle entelektüel üstünlükleri ve buna bağlı kişisel özellikleri dolayısıyla maruz kaldıkları zorluklar ve risklerle baş etme konusundaki becerileri ortaya çıkarıldı. Üstün ergenlerle çalışan Thom Buescher, bu çocukların kendisine bildirdiği çeşitli davranışları ve düşünme biçimlerini kayıt altına aldı. Bu başa çıkma becerileri tercih sırasına göre sıralanmıştır. Yani bazı yöntemler ve beceriler diğerlerinden daha iyidir. Bu listede alt sırada yer alanlar tavsiye edilmez, ancak üst sıradakiler iyi seçimler olarak sınıflandırılabilir.

    •    Yetenekleriniz konusunda kendinizi rahat hissedin ve yaşıtlarınıza yardım etmek için yeteneklerinizi kullanın.
    •    Diğer öğrenciler arasında üstün yetenekleri olan kişileri bulun.
    •    Okulunuzda üstün çocuklar için organize edilen etkinlikleri takip edin.
    •    Yetenekleriniz üzerinden ilişki kurabileceğiniz yetişkinler bulun.
    •    Okulda akademik olmayan yollardan başarılı olmaya odaklanın.
    •    Okul dışında da yeteneklerinizi geliştirmeye devam edin.
    •    “Önemsiz” toplumsal aktivitelere katılın.
    •    Sadece üstün çocuklar için olan eğitim programlarından uzak durun.
    •    Yeteneklerinizi maskeleyen davranışlarınızı değiştirin.
    •    Arkadaşlarınız sizi rahat bıraksın istiyorsanız, bir beyinden ibaretmiş gibi davranın.
    •    Daha az biliyormuş gibi davranın.

Benim de müdürlüğünü yaptığım Quest Academy gibi üstün çocuklara eğitim veren okullarda, çocukların akademik ihtiyaçlarını, onlara iyi gelen ve gelişimlerini destekleyen bir ortamda karşılamayı seçtik. Bunun sonucunda klasik okul karakterli eğitim sistemini sadece sosyal bağlamda uygun davranışlara olanak tanıyan değil, aynı zamanda üstün zekalı çocukların entelektüel üstünlüklerini yansıtarak alçakgönüllülük, gayret, sabır ve öz disiplin geliştirebildikleri performans karakterli eğitim sistemine adapte ettik.
 
Çeviri: Yılmaz Erdal
Kaynak: http://ben-hebebrand.blogspot.co.uk/2013_06_01_archive.html
egitimpedia.com

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)