adscode
adscode

Uyku Apnesi Okul Başarısını Düşürüyor

Tıkayıcı uyku apne sendromunun okul öncesinde tedavi edilmesi önem taşıyor. Çünkü tedavi edilmeyen sorun, çocukların hem yaşam kalitesini hem de okul başarısını olumsuz etkiliyor.

Uyku Apnesi Okul Başarısını Düşürüyor
Anaokulu
Okul öncesi çocuklarda toplam uyku süresinin 11-12 saat olduğunu belirten Marmara Üniversitesi  Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refika Ersu, 6-12 yaş döneminde ise bu sürenin 9-11 saat olması gerektiğini söyledi.
Horlama ve tıkayıcı uyku apnesinin çocuklarda da sık görülen bir durum olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ersu, şöyle konuştu: ''Tıkayıcı uyku apne sendromu, uyku sırasında tam veya kısmi hava yolu tıkanması sonucunda normal solunumun ve uyku yapısının bozulmasıdır. Tıkayıcı uyku apne sendromu en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluşur. Eğer tedavi edilmezse çocukların sağlığını, eğitimlerini ve yaşam kalitesini etkiler.''
Tıkayıcı uyku apnesi olan çocuklarda öğrenme zorluğu yaşandığını, kalabalık sınıflarda öğretmenlerin bunu fark edemeyeceğini vurgulayan Ersu, ''Kronik horlama sıklığı, İstanbul'da ilköğretim çocuklarında yaptığımız bir çalışmada yüzde 7 çıktı. Ancak tıkayıcı apne her horlayan çocukta olmadığı için sıklığı daha azdır ve çocukların yüzde 1'inde görülür” dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Uyurken nefes almada zorluk, horlama, huzursuzluk, terleme, idrar kaçırma. Uyanıkken ise ağızdan nefes alma, sık üst solunum yolu enfeksiyonu, kronik burun akıntısı, tekrarlayan orta kulak iltihabı, gündüz uyku hali, azalmış iştah, sık bulantı/kusma, yutma güçlüğü, patolojik utanma, duyma güçlüğü, okul başarısında azalma, hiperaktivite gibi etkenler bu rahatsızlığın habercisi kabul ediliyor.
Uyku Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zerrin Pelin de uyku apne sendromunun okul öncesi dönemde tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
ntvmsnbc

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)