adscode
adscode

Uzayda 10 Yıllık Yolculukta Tarihi Gün

İnsanlık tarihi açısından uzayda bugün tarihi bir adım daha atılacak. 'Rossetta' adlı uzay aracının, kuyrukluyıldız üzerine 'Philae' adlı bir araç indirmesiyle çok önemli bir gelişme sağlanmış olacak.…

Uzayda 10 Yıllık Yolculukta Tarihi Gün
Bilim Teknoloji
Rossetta'nın dünyadan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi.

Avrupa Uzay Ajansı ESA, bu hafta bir kuyruklu yıldıza yapılması planlanan tarihi iniş için herşeyin yolunda gittiğini açıkladı. ESA uydusu Rosetta, beraberinde taşıdığı Philae modülünün yarın 67P olarak bilinen “buz dağı”nın yüzeyine indirecek.

Yetkililer her iki aracın da mükemmel durumda olduğunu kaydediyor. Philae’nın yapacağı iniş için gereken komutların gönderildiği ve dün gece de modülün devreye sokulduğu kaydedildi.

Philae modülünün faal durumda ve ayrılmaya hazır halde tutulması öngörülüyor. Modülün uydudan ayrılışı çarşamda sabahı Türkiye saatiye 10:35’te gerçekleşecek.

İNİŞ 7 SAATTE GERÇEKLEŞECEK

Aracın kuyruklu yıldıza inişi bundan 7 saat sonra gerçekleşecek; inişi doğrulayan sinyalin yeryüzüne ulaşması ise Türkiye saatile 18.00’de olacak. Uydu halen 67P’nin etrafında, 30 km kadar yükseklikte uzun ve yavaş yay üzerinde hareket ediyor.

Almanya’nın Darmstadt kentindeki ESA operasyom merkezindeki yetkililer, bugün öğleden sonra Rosetta’nın mevcut uçuş rotasını gözden geçirecekler. Buna göre uzay aracının kuyruklu yıldıza indirilmesi için gerekecek ayrıntılı bilgiye sahip olunacak. 

Kuyruklu yıldızın baş kısmına yapılacak iniş son derece zorlu bir sınav olacak. İniş alanı düzgün değil, uçurumlar, kaya blokları ve bazı sarp eğimli noktalar var. Kuşkusuz ESA merkezindeki yetkililer, uzay aracını yolundan çıkarıp işini daha da zorlaştırmak istemiyor.

Philae saniyede 1 metre hızla yere inecek. Aracın ayaklarındaki vidaların ve zıpkınların Philae’i yüzeye kilitlemesi umuluyor. Bu mekanizmanın işleyebilmesi için küçük bir gaz iticiyle uzay aracı yüzeyde tutulacak.

Alman Uzay Dairesi’nden Stephan Ulamec, BBC’ye yaptığı açıklamada “Evet, iniş yaptık, zıpkınlar ateşlendi ve güvenli bir şekilde sabitlendi diyebilmemiz için, bütün bunların gerçekleştiğini tam anlamıyla saptayabilmemiz için birkaç dakikanın geçmesi gerekecek” dedi.

ESA projesinin bilim adamlarından Matt Taylor, yarın ne olursa olsun, Rosetta’nın yapacaklarının önemli bir aşama kaydedilmesi anlamına geleceğini kaydetti.

Philae’in inişi başarısız olsa bile, ana araç Rosetta gelecek yıl boyunca uzaktan 67P’yi izlemeye devam edecek.

AYA İNİŞTEN DAHA KARMAŞIK

ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından inşa edilen robot uzay sondası,Güneş Sistemin’deki 10 yıllık yolculuğun sonunda 6 Ağustos 2014 tarihinde kuyruklu yıldıza ulaştı. O zamandan beri Rosetta uzay aracı, kuyruklu yıldızın çevresi ve çekirdeği hakkında bilgi topluyor.

CANLI YAYINLANACAK, TWİTTER’DEN SANİYE SANİYE TAKİP EDİLEBİLECEK

Bilim insanlarının aya inişten çok daha karmaşık olduğunu söyledikleri bu nefes kesici uzay görevi Twitter’dan da saniye saniye takip edilecek. Bu sırada Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya’ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00’de Rosetta’dan ilk haber alınabilecek.

Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. Ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)