adscode
adscode

​Uzmanından, LGS öncesi önemli tüyolar

TEOG yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve 1,2 milyon öğrencinin heyecanla beklediği LGS’ye sayılı günler kaldı.

​Uzmanından, LGS öncesi önemli tüyolar
Sınavlar
2 Haziran’da gerçekleşecek olan ve sonuçları 22 Haziran’da açıklanacak kritik sınavda tercihler adrese dayalı yapılacağından öğrenciler kadar veliler de bu tarihlere odaklanmış durumda. Tarih yaklaştıkça stresin de arttığının farkında olan uzmanlar, iyi bir liseye yerleşmek için sene boyunca çalışan öğrencilere ve ailelerine yönelik önemli öneriler paylaştı.

Geçtiğimiz yıl eylül ayında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, temel eğitimden orta eğitime geçişte kullanılan TEOG sınav sisteminin yerine adrese dayalı yerleştirmenin esas olduğu LGS’nin uygulanacağını açıklamıştı. Sözel ve sayısal olmak üzere iki alandan ve 90 sorudan oluşan yeni sınav sistemi, birçok tartışmayı ve belirsizliği beraberinde getirirken öğrencilerin yeni sisteme adapte olması da uzun zaman aldı. 
Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, aylardır devam eden yoğun çalışmaların ardından 2 Haziran’da gerçekleşecek iki oturumluk Liselere Giriş Sınavı öncesi öğrenci ve velilere dikkat edilmesi gereken tavsiyelerde bulundu. 

3 yanlış 1 doğruyu götürecek

Ferhan Uz Güçlü, öncelikle yeni sistemde yanlışların doğruları elemesi kuralına değinerek sözlerine başladı. Güçlü bu yıldan itibaren liselere giriş sınavında uygulanacak kuralla ilgili; “Önceki sistemde yanlışlar doğruları götürmediği için öğrenciler yanıtından emin olmadıkları sorularda, şıklar üzerinden eleme yaparak en yakın seçeneği işaretliyordu ve boş soru bırakmıyordu. Yeni sistemde ise yapılan her 3 yanlış 1 doğruyu götürecek, bu nedenle tereddüt yaşanan soruların ilk turda hem soru kağıdında hem de optik formda işaretlenmesi, ikinci turda da yanıtlanamıyorsa boş bırakılması en doğru seçenek olacak” dedi. 

PISA VE TIMSS soruları çözün
Bu yıl uygulanacak liselere giriş sınavı bilgiyi ölçmeye dayalı TEOG’dan farklı olarak seçmeye dayalı olacak. Neden – sonuç ilişkisi kurabilme, gizleneni algılayabilme, yorumlama, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme gibi yeteneklerin ön plana çıkacağı LGS’de başarılı olabilmek ve kalan süreyi etkili kullanmak için PISA ve TIMSS sorularını indirerek çözmeye çalışın. TEOG sisteminde soru mantığı farklı olduğundan örnek olarak çözmek yanıltacaktır. 

LGS'nin 75 dakikalık birinci oturumunda 20 Türkçe, 10 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Yabancı Dil ve 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere toplam 50 soru sorulacak. İkinci oturumda 20 Matematik, 20 Fen Bilimleri sorusu sorulacak ve öğrencilere 60 dakika verilecek. 135 dakikalık sınavda 4 şıklı çoktan seçmeli her soru için 1,5 dakikanız olacak. Sınavda yetiştirememe riskine karşı deneme testlerinde bu süreyi dikkate alın ve işaretleme yanlışlarını en aza indirebilmek için yanıtlarınızı optik okuyuculara işaretleyin.

Çocuğunuzun beslenme ve uykusuna dikkat
Öğrenciler kadar heyecanlı bir bekleyiş içinde olan velilere de önemli öneriler paylaşan Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, “Sınav zor olacak söylentilerine karşı çocuğunuza başaracağına inandığınızı, istediği sonucu alamasa da hiçbir şeyin sonu olmadığını hissettirin. Dinlenmek istediği zamanların çoğunu cep telefonu ile geçirmesi yerine dışarıda hava alarak yürüyüş yaparak değerlendirmesi için yönlendirmede bulunabilirsiniz” dedi. Güçlü sözlerini şöyle noktaladı; “Ayrıca kalan günlerde özellikle sınavdan önceki geceyi düşünerek birlikte uyku planlaması yapın. Son olarak beslenme düzenine de mümkün olduğunca dikkat edin. Mide ve uyku sorunu yaşatacak yağlı yemekler yapmaktan kaçının ve her sabah düzenli, bol besinli kahvaltı yapmasını sağlayın.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)