adscode
adscode

Uzmanlar: 'Türkiye’de okul öncesi 36 aya çekilmeli'

Hollanda’da okula başlama yaşının 2,5’a alınıyor. Çocuklara, 2,5 yaşından itibaren “okula hazırlık” eğitimi verilecek. Çocukların dil sorununu çözmeyi hedefleyin projeyi eğitimciler değerlendirdi. Böyle…

Uzmanlar: 'Türkiye’de okul öncesi 36 aya çekilmeli'
Anaokulu








Zorunlu eğitime başlama yaşının 4 olduğu Hollanda’da eğitime yönelik yeni bir proje başlatılıyor. Buna göre haftada 4 yarım gün olarak belirlenen proje kapsamında çocuklara “okula hazırlık” eğitimi verilecek. 2,5 aşındaki çocuklar bakım ve eğitim olanaklarından ücretsiz yararlanacak. 10 okulda pilot çalışmaları yapılacak projenin olumlu sonuçlanması durumunda ülke geneline yayılacak. Devlet desteği nedeniyle özellikle çalışan ailelerin sıcak baktığının belirtildiği çalışmaya 4 yaşın altında çocuklar için ücretli eğitim veren kreşlerin ise, eğitim kalitesinin düşeceği endişesi nedeniyle tepki gösterdiği ifade ediliyor. Geçen yıl Türkiye’de uygulamaya konuyan 4+4+4 eğitim sistemiyle okula başlama yaşı 66 aya çekildi ve 5,5 yaşındaki çocukların okula başlaması zorunlu hale geldi. Çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerin ise, rapor alarak okula başlamayı bir yıl erteleyebileceği belirtildi. Ardından il milli eğitim müdürlükleri ve eğitimcilerin hazırladığı raporlarda 66 aylıkların eğitimde sorunlar yaşadığı belirtildi. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yapılan yaptığı yönetmelik değişikliği ile okula başlama yaşını 69 aya çekti. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmadığı Türkiye’de, Hollanda’da başlatılacak çalışmanın uygulanıp uygulanamayacağını eğitimcilere sorduk. Eğitimciler, ülkenin sahip olduğu eğitim ve altyapı olanaklarının önemli olduğunu belirterek önemli olanın uygun şartların sağlanması olduğunu dile getirdi. Ayrıca, çocuğun kendi kültüründen asimile olmadan resmi dilin öğretilmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundular.
Anadil-resmi dil tartışması son bulabilirCem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eşbaşkanı): Avrupa Birliği içinde yapılması gereken bir uygulamadır. Türkiye’de de okul öncesi eğitimi ya da okula hazırlık 36 aydan başlamalı ve tüm vatandaşlarımıza sunulmalı. Böylece 2023 yılına çok kaliteli bir nesil yetişeceği gibi bugün tartışılan anadil-resmi dil problemleri de son bulabilir. Kreşlerin ücretsiz olması imkanları konusunda maddi durumu yetersiz insanlara ücretsiz sunulması doğaldır. Hollanda da okulların parası devletçe karşılandığı ve kaliteli imkan sunulduğu için tamamen ücretli özel kreşlerin sıkıntı yaşaması beklenebilir. Kalitenin düşmesi yerine daha kaliteli eğitim sunarak rekabet etmeleri gerekir. Türkiye’deki gibi.  Bahsedilen projenin ülkemizde hayata geçilmesi ve Türkiye’nin elverişli imkanlarının olup olmadığı hususunda ise, zaten Türkiye’deki durum 60 ay seviyesi ile böyledir. Devlet yüzde 50’nin üzerinde imkan sunmakta yaklaşık yüzde 20 öğrenci de özel anaokullarına gitmekte. Bu hizmet 36 aya kadar indirilmelidir.
Çocuk her yaşta okula başlayabilir Prof. Dr. Fatma Gök (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi): Okula çocuklar her yaşta başlayabilir önemli olan küçük çocukların anneleri ile birlikte olmaları. Annenin çocuğu büyütmesi konusunda tartışmalar var ama burada önemli olan toplumlaşması, nitelikli ortamlarda büyümesi. Kreşe gitmesi kötü değil, önemli olan okul öncesi kreşten başlayan devrenin yaş grubunun özelliklerine uygun, öğrenme yetilerinin gelişmesi ve pedagojik olarak olumlu ortamlar olmasına bağlıdır. 3 aylık çocuğu da kreşe gönderebiliriz. Doğumdan itibaren kadınların özgürleşmesinde önemli olan eğitim alan çocuğun yaş olarak değil uygun eğitim ortamının oluşturulmasıdır.Hollanda da eğitim ortamları Türkiye’den farklıdır. Burada önemli olan çocuğun asimile olmaması amacıyla yapılan uygulama olmalı. Masum gibi görünse de göçmenlere yönelik olması bakımından sorgulanması gerekebilir. Bu uygulamada çocuğun anadilini öğrenememesi gibi bir durum olmamalı. Çocuk kendi dilini koruyarak bulunduğu toplumum donanımı kazandırılabilir.Türkiye için ise anadil ne ise Türkçe’yi de kendi dillerinden koparmadan öğretebiliriz. Çocuğu koruyan, en uygun bilimsel eğitim olanaklarını sağlayarak eğitim modelleri toplumların zenginliğine göre kurulabilir.

Haber İçin Tıklayın!


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)