adscode
adscode

Uzmanlar YGS'de 2 Soruyu Hatalı Buldu

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) çocuğu sınava giren emekli Türkçe öğretmeni, Türkçe testinde yer alan bir sorunun hatalı olduğunu savundu.

Uzmanlar YGS'de 2 Soruyu Hatalı Buldu
Sınavlar

Gamze KOLCU- Hürriyet

2015-YGS'ye çocuğu giren emekli Türkçe öğretmeni Nurdan Keleş, sadece adayların erişimine açılan yüzde 80'lik bölümdeki Türkçe testinin 20. sorusunun hatalı olduğunu savundu. Keleş, şunları söyledi: "Parçada bir konu ele alınıp açıklanıyor. Bu nedenle 'C' seçeneği doğrudur. Ayrıca 'basamak' sözcüğünde mecaz (soyut yan anlam) kullanım söz konusudur. Haşim'in 'Merdiven'i gibi. Mecaz, somutlaştırmadır. 'Altını çizmek' sözü de 'önemsemek' soyut kavramını somutlaştırmaktadır. Bu nedenle 'D' seçeneği de doğrudur. ÖSYM'ye ise 'C' şıkkını işaretleyen adaylara puan verdi."

Sorunun birden fazla doğru yanıtı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, şu görüşleri paylaştı:

ADALETLİ DEĞİL

- Ramis Ömer - Bilim Dershanesi Türkçe öğretmeni Parça, bir konuya açıklık getirdiği için 'C' seçeneği doğrudur. Parçanın son cümlesinde geçen 'Basamaklar' sözcüğü ile somutlama yapılmıştır. Dolayısıyla soyut bir kavrama görünürlük kazandırılarak somutlamaya başvurulmuştur. Bu durumda 'D' seçeneği de doğrudur. 'Basamak' sözcüğü ile manevi yükselme örneklendirildiğinden dolayı 'B' seçeneği de doğrudur. Çünkü her somutlama aynı zamanda bir örneklemedir. Bu soruyla öğrencinin doğru değerlendirilip ölçülmesinin adaletli olacağından emin değiliz.

- Hakan İnan -Kültür Dershanesi Türkçe öğretmeni Sorunun üç doğru yanıtı bulunurken ÖSYM'ye göre sadece 'C' seçeneği doğru. Anlam karmaşasına yol açan hatalı sorunun iptal edilmesi gerekir. Sözkonusu parçada sadece 'A' şıkkında yer alan 'Koşul öne sürme' yoktur. Soru hazırlanırken soru kökünde bir değişiklik yapılabilir ve 'Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?' diye sorulabilirdi.

TÜRKÇE'DE 3. YANLIŞ İDDİASI

ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü, Türkçe'de bir sorunun daha yanlış olduğunu iddia etti. Soru ve açıklaması şöyle:

Parçada sorulan birden çok ses olayına yanıt olarak "benzeyen" yani E seçeneği verilmiştir. Bu sözcükte ünlü düşmesi ve "y" yardımcı ünsüzü görüldüğünden birden çok ses olayı örneklenmiştir. Ancak I numaralı "oluşturdukları" sözcüğünde de birden fazla ses olayı söz konusudur. Çünkü "ol-u-ş-tur-duk-ları" sözcüğünün oluşumunda "ol-" kökü ile "-ş" yapım eki arasında "u" yardımcı ünlüsü türemiştir. Devamında ise "d" sesi "t" ye dönüşerek ünsüz benzeşmesi olmuştur. Dolayısıyla bu sözcükte de birden fazla ses olayı vardır. Bu haliyle bu soru iki doğru cevap içermektedir.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)