adscode
adscode

Vakıf Üniversiteleri 2023’te 45 Milyar Liralık Yatırıma Ulaşacak

Vakıf Üniversiteleri Birliği üyeleri; eğitim sisteminde kamunun üzerindeki yükü hafifletmek için 2023 yılında 45 milyar liralık yatırıma ulaşmayı hedefliyor.

Vakıf Üniversiteleri 2023’te 45 Milyar Liralık Yatırıma Ulaşacak
Üniversite

Eğitim sisteminin yoğun olarak tartışıldığı bugünlerde Vakıf Üniversiteleri Birliği, daha iyi bir yüksek öğretim sistemine ulaşmak ve kamunun üzerindeki yükü hafifletmek için en büyük çabayı kendilerinin sarf etmeye hazır olduğunu açıkladı. 11 Nisan 2012 Çarşamba günü basınla buluşan Vakıf Üniversiteleri Birliği üyeleri; vakıf yükseköğretim kurumlarının desteklenmesi durumunda Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023 yılında 45 milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaşacaklarını vurguladılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Dünyada bugün 150 milyon üniversite öğrencisinin olduğunu ve 2023 yılına kadar bu rakkamın 200 milyona erişeceğini ekonomik olarak $350 milyar pazarın 2023’de $500 milyar çıkacağını belirtti. Türkiye’de ise 2006 yılından sonra yüksek öğretim kurumlarının sayısının hızla arttığını ve dört yılda 65 yeni yüksek öğretim kurumu açıldığını belirtti. Bu 65 kurumun 33’ünün vakıf üniversitesi olduğunun altını çizen Sarıcaoğlu, bu dönemde yükseköğretime katılma oranının yüzde 20’den yüzde 35’e çıkmasında vakıf üniversiteleri olarak büyük bir rol oynadıklarına dikkati çekti. Sarıcaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de bugün 103 devlet üniversitesine karşın; 62’si üniversite ve 7’si de MYO olmak üzere 69 vakıf yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Üç büyük kentte vakıf üniversitelerinin sayısı (Istanbul’da 34, Ankara’da 11, İzmir’de 5), İstanbul’da ise vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenci sayısı devlet üniversitelerini geçmiş durumda.”

Ekonomiye 12 milyar lira katkı

Vakıf yükseköğretim kurumlarında yüzde 30’u burslu olmak üzere yaklaşık 200 bin öğrenciye eğitim verildiğini dile getiren Rifat Sarıcaoğlu; bu kurumların bünyelerinde 17 bini akademik olmak üzere toplam (bine yakın doktoralı öğrenciyi vakıf üniversitelerinin yetiştirdiğinide altını çizerek) 27 bin personel istihdam ettiğini, her yıl yaklaşık 500 milyon TL SGK pirimi, 125 milyon TL KDV ödediklerinin altını çizdi. Sarıcaoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Vakıf üniversiteleri mevcut bursların üstüne 2011-2012 akademik yılında 750 milyon TL değerinde burs dağıtmıştır. Burslara ek olarak büyük bir deprem felaketi yaşayan Van’dan, kardeş devletlerden ve Somali gibi derin acıların yaşandığı bir coğrafyadan getirilen 1,000’e yakın öğrenciye burs verilmiştir. Vakıf yükseköğretim kurumlarının bugün ülke yatırımlarına katkısı 12 milyar TL civarındadır. 2023 yılında bu katkıyı 45 milyar TL’ye çıkarıp, 575 bin Türk ve 60 bin yabancı öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz.

 “2 milyar liralık kaynağı geri döndürelim”

Vakıf üniversitelerinin toplam örgün öğretim içindeki yüzde 11 olan payının, YÖK tarafından hazırlanan “Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi” raporunda 2025 yılına kadar yüzde 17’ye çıkması öngörülüyor. Dünyada ortalamasının ise bu oranın bugün yüzde 30 seviyesinde olduğunu belirten Sarıcaoğlu; Türkiye’nin Çin, Hindistan, Güney Kore, ve Almanya’dan sonra yurt dışına en çok öğrenci gönderen beşinci ülke olduğunu açıkladı. Türkiye’nin geçen yıl yurtdışına 65,459 öğrenci gönderdiğini ve bu öğrencilerin yıllık 2 milyar TL harcadığına dikkati çeken Başkan Sarıcaoğlu, destek verilmesi durumunda bu kaynağın en az yarısının tekrar ülke ekonomisine kazandırabileceklerini belirtti.

 “Dünya ile rekabet edebilmemiz için önümüzün açılması lazım” 

Başkan Rifat Sarıcaoğlu; devlet bütçesinden hiçbir kaynak aktarımı yapılmadan kurucu vakıfların ve özellikle mütevelli heyet başkanlarının büyük bir özveri ile ortaya koymuş oldukları bu maddi ve manevi değerlerin, Türkiye yükseköğretiminin dünya ile rekabet etmede itici gücü ve lokomotifi durumunda olduğunu söyledi. Sarıcaoğlu dünya ile rekabet edebilecek bir yükseköğretim anlayışını hayata geçirmek ve sürdürebilmek için vakıf üniversitelerinin çağdaş dünyadaki örnekleri gibi desteklenmesi ve önlerinin açılması gerektiğini dile getirdi. Yabancı öğrenci pazarında ise günümüzde 4 milyon öğrencinin $60 milyar ekonomik büyüklüğe ve 2023’de ise 7 milyon öğrencinin $120 milyar ekonomik büyüklüğe ulaşacağını söyledi.

Vakıf Üniversiteleri Birliği bu çerçevede kamuoyu ile aşağıdaki öneri listesini paylaştı:

1.            30 yaşın üzerindekiler için basit bir sınav ile veya sınavsız olarak vakıf üniversitelerine kayıt olabilme hakkı sağlanması,

2.            LYS’nin 1 yıl geçerli olabilmesi ve Şubat ayında da üniversitelere kayıt olunabilmesi ve ek kontenjanda taban puanlarının kaldırılması,

3.            ABD ve Türk üniversiteleri arasındaki 2+2 şeklindeki anlaşmalara benzer, Türk üniversiteleri ile Türkiye dostları ülkelerde üniversite anlaşmalarının yapılması,

4.             Uluslararası öğrencileri Türkiye'ye çekmek ve Türk kültürünü yaymak adına; yurt dışında Türk dilini, kültürünü yayacak etkin kültür kurumları (Britisih Council örneğinde olduğu gibi) oluşturmak. Bu kurumlar sayesinde özellikle kültür bağımız olan ülkelerden Türkiye'ye öğrenci transferini daha da canlandırmak

5.            Türkiye’de yükseköğretim kurumlarının dört grup altında sınıflandırılması,

a.    Devlet,

b.    Vakıf,

c.    Özel,

d.    Uluslararası anlaşmalarla oluşacak üniversiteler, (Alman, Japon vs.).

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)