adscode
adscode

Vakıf Üniversiteleri Daha da Büyüyecek

akıf Üniversiteleri Birliği üyeleri, eğitim sisteminde kamunun üzerindeki yükü hafifletmek için 2023 yılında 45 milyar liralık yatırıma ulaşmayı hedefliyor.

Vakıf Üniversiteleri Daha da Büyüyecek
Üniversite

Eğitim sisteminin yoğun olarak tartışıldığı bugünlerde Vakıf Üniversiteleri Birliği, daha iyi bir yüksek öğretim sistemine ulaşmak ve kamunun üzerindeki yükü hafifletmek için en büyük çabayı kendilerinin sarf etmeye hazır olduğunu açıkladı. Vakıf Üniversiteleri Birliği üyeleri, vakıf yükseköğretim kurumlarının desteklenmesi durumunda 2023'te 45 milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaşacaklarını vurguladı. 

200 milyon öğrenci 
Dünyada bugün 150 milyon üniversite öğrencisinin olduğunu ve 2023 yılına kadar bu rakamın 200 milyona erişeceğini söyleyen Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, ekonomik olarak 350 milyar dolarlık pazarın 2023'te 500 milyar dolara çıkacağını belirterek Türkiye'de ise 2006 yılından sonra yüksek öğretim kurumlarının sayısının hızla arttığını ve dört yılda 65 yeni yüksek öğretim kurumu açıldığını belirtti. 65 kurumun 33'ünün vakıf üniversitesi olduğunun altını çizen Sarıcaoğlu, bu dönemde yükseköğretime katılma oranının yüzde 20'den yüzde 35'e çıkmasında vakıf üniversiteleri olarak büyük bir rol oynadıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Türkiye'de bugün 103 devlet üniversitesine karşın 62'si üniversite ve 7'si de MYO olmak üzere 69 vakıf yükseköğretim kurumu bulunuyor. Üç büyük kentte vakıf üniversitelerinin sayısı devlet üniversitelerini geçmiş durumda." 

Ekonomiye 12 milyar lira katkı 
Vakıf yükseköğretim kurumlarında yüzde 30'u burslu olmak üzere yaklaşık 200 bin öğrenciye eğitim verildiğini dile getiren Rifat Sarıcaoğlu, şöyle konuştu: "Vakıf üniversiteleri mevcut bursların üstüne 2011-2012 akademik yılında 750 milyon liralık burs dağıttı. Burslara ek olarak büyük bir deprem felaketi yaşayan Van'dan, kardeş devletlerden ve Somali gibi derin acıların yaşandığı bir coğrafyadan getirilen bine yakın öğrenciye burs verildi. Vakıf yükseköğretim kurumlarının ülke yatırımlarına katkısı 12 milyar lira. 2023'te bu katkıyı 45 milyar TL'ye çıkarıp, 575 bin Türk ve 60 bin yabancı öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)