adscode
adscode

Veli: Kolejler cep yakıyor, Okul sahipleri: Vergi çok!

Özel okulda çocuk okutmak artık bir servet gerektiriyor. Ama buna rağmen, anne babalar yemiyor içmiyor, çocuklarını özel okullara gönderiyor. İyi bir gelecekleri olsun istiyorlar. Ancak mutsuzlar!

Veli: Kolejler cep yakıyor, Okul sahipleri: Vergi çok!
Milliyet Diyalog
Özel okulda çocuk okutmak artık bir servet gerektiriyor. Ama buna rağmen, anne babalar yemiyor içmiyor, çocuklarını özel okullara gönderiyor. İyi bir gelecekleri olsun istiyorlar. Ancak mutsuzlar! Çünkü, verdikleri paranın karşılığını alamadıklarına ve kandırıldıklarına inanıyorlar!..

Veliler ile bir okul zinciri sahibi arasında geçen yazışmayı, gelinen son noktayı görme açısından, sizinle paylaşmak istiyorum. Okul ismi vermiyorum, çünkü hemen hemen pek çoğunda durum aynı...

Eğitim ücreti
Aşağıda isimleri bulunan biz veliler, eğitim, yemek, tekstil, konularındaki fahiş ücretlendirmeleriniz ile alakalı itirazlarımızı dikkate almanızı ve aşağıda belirtilen hususları değerlendirip geri dönüşünüzü rica ediyoruz.

Yıllık ücret değişimleri baz alınarak, 2015’te KDV dahil 45.252 TL olan bedelin 2016’da yaklaşık yüzde 11, bir alt sınıftan üste geçiş ücreti (43.416 TL) dikkate alındığında ise yüzde 15 artışla 50.787 TL olmasını kabul edilebilir bulmuyoruz.  

Öncelikle MEB Özel Okullar Müdürlüğü’nden aldığımız verilere dayanarak, okul ücretlerinin devam eden öğrenciler için yüzde 10’u geçemeyeceğini öğrenmiş bulunmaktayız.  

Okullarınızda fiziksel koşulların farklılığını öne sürerek belirlediğiniz fiyat politikanızı da mantıklı ve açıklanabilir bulmuyoruz. Yine A koleji örneğinden yola çıkarak, burada 50.787 TL olan ücretin, Y.  Kolejinde 41.580 TL olması, yetkililerinizin yaptığı “A’da havuz ve buz pateni pisti var” söylemine dayanarak, makul değil.  

Basit bir hesap yaparsak; A’da okuyan 1500 öğrenciden tahsil edilen aradaki 9.207 TL’lik fark, toplamda yılda 13.8 milyon TL tutarındadır. Okullarınızda eğitim, öğretmen ve diğer tüm şartlarınızın aynı olduğunu iddia ettiğiniz için, hangi havuz veya buz pateni pisti her yıl bu tutarda bir bakım gerektirmektedir sormak isteriz?  

E. Havuzculuk’tan aldığımız verilere dayanarak 50 m2 bir havuzun aylık bakım, enerji, vb. gideri 1000 TL, sıfırdan teslim bir havuzun maliyeti de 100.000 TL civarı olmaktadır. Bu bağlamda, okulunuzda öğrenci başına yıllık bakım gideri 8 TL (1000x12/1500) olmakta, 13.8 milyon TL ile de her yıl yeniden 138 havuz inşa edilebilmektedir.  

Çoğu çalışan anne babalardan oluşan velilerinizin, bu yıl ortalama yüzde 5-8 arasında zam aldığını düşünürseniz, yüzde 11-15 bir artış ile zaten çok pahalı olan okul ücretleriniz iyice ödenemez hale gelmiştir.  

Yemek ücreti!
Neredeyse velilerinizin tamamı, yemek kalitesinden, çeşitlilikten ve ödenen yemek ücretinin fiyat/kalite beklentisini karşılamamasından şikâyetçiler. Her yıl, başka bir sınıftan yükselen ses, yapılan başvurular bunun kanıtıdır.

179 okul gününe denk gelen 5.238 TL (KDV dahil) yemek ücreti ödenmektedir. Bu durumda verilen menü ve sunulan hizmet katiyen günlük 29.26 TL’nin hakkını vermediği için tüm velilerde müthiş bir huzursuzluk yaratmaktadır.  

Kendi şirketiniz olan B. Catering’den, toplu üretilerek gelen yemekler piyasada birçok kurumsal şirketin öğlen menüsünde satın aldığı cinstendir. Çok iyi rakiplerinizin bu muhteviyattaki bir menüye uyguladığı tarife 10-12 TL arasında değişmektedir. Sabah kahvaltısı ve ikindide verdiğiniz çerezler, toplamının da 2-3 TL olduğunu farz edersek, nasılsa çocuklarımız okulunuzda okuyor diye 2 katı, fahiş bir yemek bedelinin velilere yüklendiği aşikârdır.  

Okul kıyafetleri
Tekstil ürünlerinizin de birçok veli tarafından çok pahalı bulunduğunu belirtelim. Üstelik beyaz üstler çok çabuk tiftiklenmekte ve bozulmakta, lacivert ürünler de hemen renk atmaktadır. Tekstilde de yine fiyat/kalite paritesi rahatsız edici boyuttadır. Bir örnek vermek gerekirse, sektörün en ucuz markalarından dörtte biri fiyata alınan bir eşofman okulda 60 TL’ye satılan bir eşofmandan hem daha dayanıklı çıkmakta, hem de rengini koruyabilmektedir.  

Yukarıda belirtilen tüm hususları bir araya topladığımızda okulumuzun her alanda çok kârlı olmayı hedeflediği hissedilmektedir. Sırf sınav başarısına endeksli bir pazarlama tutumu kabul edilemez. Alınan hizmetlerin tutarı ve kalitesi de aynı oranda veliyi tatmin etmelidir.  

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)