adscode
adscode

Veliler Şokta! Okul Değil Ticarethane

Veliyi kazanç kapısı olarak gören özel okullar yine sahne aldı .Şimdi de indirimli fiyattan öğrenci tavlayıp, ara sınıfta yüzde 40'a varan zamlar ile veliyi şok etti.

Veliler Şokta! Okul Değil Ticarethane
Özel Okullar
Özel okulların fahiş zam uygulamalarına, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınırlama getirdi. Ancak kimi özel okullar yine yapacağını yaptı, yüzde 40 varan zamlar ile veliler şok yaşadı. İşi kılıfına uyduran okullar, çocuğunu ilkokul, ortaokul ve liseye yazdıracak velilere indirimli fiyatlar sundu. Bu şekilde veli tavlanıp çocukların kaydı yapıldı. İş ikinci sınıfa geldiğinde, bu okulların maskesi düştü. Bir önceki yıl MEB'e bildirilen yüksek fiyat listesinin üzerine, yönetmelik ile enflasyona endekslenen zam uygulandı. Buna göre, görünüşte fiyata yüzde 14 civarında artış yapıldı. Ancak bu durum indirimli fiyatla çocuğunu okula kaydettiren veliye, yüzde 40'a varan zam olarak yansıdı. Gazetemizi arayan veliler, uyanık okullardan şikayet ederek, "Ara sınıfta çocuğumuzu okuldan almayacağımızı bildikleri için fahiş zam uyguladılar", "Fiyatları uygun diye çocuğumuzu yazdırdık, şimdi ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz", "Zamlara sınırlama gelince sevinmiştik ama fırsatçılar yine sahne aldı" diyerek serzenişte bulundu.

OKUL DEĞİL TİCARETHANE 

Mektebim Okulları Kurucusu Ümit Kalko, kimi özel okulların MEB'e açıklanan liste fiyatları ile gerçekte uygulanan liste fiyatlarının farklılık gösterdiğini söyleyerek, fırsatçı özel okulları eleştirdi. Öğrencinin okula başlayacağı ilk yılda özel okulların indirimli fiyatlarla kayıt yaptığını, sonraki senede ciddi zamlar uyguladığını belirten Kalko, "Veliler çocukları öğretmenlerinden, arkadaşlarından ayrılmasın diye bu zamlara boyun eğiyor" dedi. Kurumsallığını oturtmuş, asıl işi eğitim olan hiçbir eğitim kurumunun fahiş zam uygulamadığını ifade eden Kalko, "Son yıllarda ticarethane mantığı ile türeyen özel okullar mevcut. Bunlar veliyi kazanç kapısı olarak görüyor. Eğitimcilikten uzaklar" diye konuştu. Kalko, MEB'in indirimli kayıtlara da bir limit belirleyerek durumu çözebileceğini anlattı.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

2015- 2016 eğitim ve öğretim döneminden başlamak üzere, özel okulların fiyat artışlarına fren getirildi. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre; özel okullar ara sınıflar için yıllık ücretlerini (Y.İ, ÜFE+TÜFE)/2 oranına, en fazla yüzde 5 oranında artış yaparak belirleyebilecek. (Takvim)

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)