adscode
adscode

Vücudun ihtiyacı kadar su için

İnsan vücudundaki sıvı alımını düzenleyen ve çok fazla su içmemizi durduran sistemi ortaya çıkaran Avustralyalı bilim insanları 'Sağlıklı yaşam için günde en az sekiz bardak su' önerisinin yanlış olduğunu…

Vücudun ihtiyacı kadar su için
Eğitim
Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nin yaptığı çalışma, insan vücudundaki sıvı alımını düzenleyen ve çok fazla su içmemizi durduran sistemi ortaya çıkardı. Çalışmaya göre aşırı su tüketimi halinde beynimiz yutkunma engelini tetikliyor. Artık klişe haline gelen 'Sağlıklı yaşam için günde en az sekiz bardak su' önerisi uzmanlara göre yanlış. Uzmanlar, hesap yapmaya gerek olmadığını suyun susadıkça içilmesi gerektiği görüşünde.

Obezite ve Metabolik Cerrahı Prof. Dr. Halil Coşkun, Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nin yaptığı çalışmayı şöyle açıkladı:

"Önceki çalışmalara bakarak, araştırmacılar katılımcılardan iki farklı şart altında gerekli suyu yutabilmek için sarf ettikleri eforu oranlamalarını istedi. Susadıklarında ve susuzluklarını giderdikten sonra içebilecekleri maksimum su miktarını almaya ikna edildiler. Aynı zamanda beyinin çeşitli kısımlarındaki aktivite görüntülendi. Sonuçlar, aşırı su içildikten sonra eforun üç kat arttığını gösterdi.

Katılımcılar yüksek bir eforla yutkunmaya çalıştıklarında beynin sağ ön frontal alanları çok daha fazla aktifti. Araştırmacıların talimatlarına göre frontal beyin zarının aşırı hareketine sebep olmak ise yutkunma güçlüğünü ortaya çıkarabiliyordu. Fazla sıvı tüketimi beyin tarafından yutkunma engelinin aktive edilmesine sebep olarak, vücuda ölçülü oranlarda gerekli suyun alınmasını sağlıyor. Bu çalışmaya göre, eğer yalnızca vücudumuzun taleplerini yerine getirirsek, büyük ihtimalle doğru yapmış olacağız. Yani susuzluğumuza oranla su içmek daha isabetli."

Aşırı su da zararlı

Su tüketimine ilişkin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Alaattin Yıldız da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bağlıklı bir insanda su ihtiyacını vücut bellirliyor. Susama hissi geliyor. Susama hissi geldiğinde su tüketilmelidir. Bazen böbrek hastaları çok su içmeleri söylendiğinde abartıyor. Bu aslında zararlı olabiliyor. Aşırı su tüketimi kandaki tuz oranını bozabiliyor ve buna bağlı olarak baş ağrısı, sodyum düşüklüğü yaşanabiliyor. İhtiyaç olmadan su tüketilmemeli. Böbrek hastalarına 2-3 litre içmelerini yeterli olacaktır. Eğer 5 ile 7 litre arası su içildiğinde su zehirlenmeleri yaşanabilir. Böbrekler için suyu atmak sıkıntı değil asıl sıkıntı tutmakta. Bir insanın en az 400 ml idrar yapması gerekiyor. 500 ml ter ve nefes yoluyla tüketildiği için günde en az 1-1.5 litre sıvı tüketilmesi yeterli olacaktır. Bu sıvı sadece sudan değil içtiğimiz çorbadan da alınıyor."

Hesaba gerek yok

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Taner Çamsarı ise, "Bir kişi böbrek hastası, yaşı da 70 üzeri değilse günlük su tüketimi üzerine hesap Kitap yapmaya gerek yoktur. İnsandaki su ihtiyacını belirleyen sistem beyindedir ve en güçlü sistemdir. Bir kişi 15 gün açlığa dayanırken 4 günden fazla susuzluğa dayanamaz. Kişinin içtiği çay, kahve, çorbada da su ihtiyacını karşılayabilir. Bir elmanın bile yüzde 90'ı sudur. Su firmalarının para kazanabilmesi için 'günde en az 8 bardak su için' gibi söylem ve açıklamalar yapılıyor. İnsanlar ellerinde damacana boyunda şişelerle dolaşıyor. Yaz kış fark etmez insan susadıkça su içmelidir. 70 yaşın üzerinde sistem zayıflaşıyor ve susuzluğu algılama güçleşiyor. Böbrek hastalarında da bu sistem bozulur. Bizde hastalara tüketilmesi gereken su ölçülerini veriyoruz. Bu ölçülerde kişiden kişiye değişir. Yeterli su alınamazsa böbrekler suyu keser ve idrar yapılmaz" dedi.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)